Etiketterbergrumbunkrar
Läst 9967 ggr
[julatopp7018]
2013-05-15, 09:49

Försvarslinjen Uddevalla-Vänersborg

Redan 1940 började bygget av en bakre försvarslinje. Utöver huvudförsvarslinjen byggde man även en förpostlinje några mil framför den egentliga försvarslinjen.

Försvarslinjen byggdes som en skansförsvar, där skansarna placerades strategiskt på ställen där terrängens naturliga bidrog till försvaret. Det kunde vara höjder och sjöar, skansarna bestog oftas av betongvärn och ett närförsvar av skyttevärn och taggtråd. Vid bygget av linjen utvecklades ett speciell värntyp det så kallade Lindénvärnet, det bestog av ett stenkupol hugget i granit med plats för lättare vapen som kulsprutegevär och gevär. Kupolen placerades på taket till standard värnen.

Flera av dessa skansar låg ofta på högt belägna platser i området. Flera av skansarna fanns inne i Uddevalla. Skansarna idag är raserade eller plomberade, vissa finns än idag att se. Själva bygget av försvarslinjen JO anmäldes då man frågasatte om linjen skulle betraktas som fältbefästning då värnen mer var av typen permanenta. I anslutning till I17,s regemente finns det ett antal värn bevarade.

Foto: bohuslans-forsvarsmuseum

[Jimmy.L]
2013-05-15, 10:27
#1

Intressant, det är en okänd linje för mig.

ElLobo
2013-05-15, 11:00
#2

Det finns mycket intressant i de bohuslänska och dalsländska skogarna och bergen. En hel del skansar och andra byggnationer.

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Upp till toppen