Etiketterbergrumbunkrar
Läst 8095 ggr
[julatopp7018]
2013-04-21, 17:39

Klara skyddsrum

Klara skyddsrum är ett av Stockholms största skyddsrum och har en yta på 6 650 m². Skyddsrummet byggdes för civilpersoner och regeringsmedlemmar, skyddsrummet ligger i centrala Stockholm. Skyddsrummet byggdes under kalla kriget på 1960-talet.

Klara skyddsrum kom att byggas för att kunna skydda delar av regeringen och befolkningen i centrala Stockholm vid ett eventuellt militärt angrepp mot Stockholm. Anläggningen är fortfarande idag skyddsrumsklassad. Delar av anläggningen är parkering för främst långtidsparkering.

Klara skyddsrum ligger under Sergels torg, Klara kyrka och angränsande områden. Den har flera ingångar och är byggt i två våningar. Skyddsrummet kan inrymma upp till 8 000 personer i händelse av krig eller annan fara. Den har ett maskinhus som innehåller fem stora generatoraggregat. När den allmänna elförsörjningen inte fungerar skall dessa aggregat kunna generera så mycket energi att anläggningen blir självförsörjande på all kraft och belysning. Om kriget hade kommit under 1960-, 70- eller 80-talen så hade 2/3 av riksdagens och regeringens medlemmar inkvarterats i en avskild del av Klara skyddsrum, medan 1/3 hade skickats iväg till ett bergrum på annat håll.

Klara skyddsrum har flera ingångar. Bredvid entrén till Riksbankshuset finns en ramp där man kan ta sig med bil ned till skyddsrummet, det syns inte mycket utifrån.

Väldigt intressant artikel om Klara.

Källa wikipedia

Foto commons.wikimedia

[Jimmy.L]
2013-04-21, 19:39
#1

Ja ingångarna syns lite här o var i city. En väldigt stor anläggning.

[Björn.B]
2013-04-22, 13:34
#2

Ja skyddsrummet är verkligen stor…

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Upp till toppen