Etikettövrigt
Läst 3565 ggr
[julatopp7018]
2013-03-16, 15:46

Puman Måns

Under 1913 genomförde en grupp officerare på Jönköpings regemente en insamling för att rädda en puma och göra den till maskot på regementet.

En Svensk sjöman hade fått med sig en puma på en segling till Sydamerika. Väl hemma insåg han att puman inte var någon vidare husdjur och skulle bli dyr att ha. Därför lämnade han in den på Skansen, Personalen på Skansen visste inte vad man skulle göra av den. Dom hade inte plats för puman och fattade beslut om att avliva puman. Det var då officerarna fick höra om puman och startade en insamling för att köpa puman. I juni 1913 köpte man den 6 månader gamla puman till Skillngaryd. Puman var van vid människor och nästan tam och fick gå lös, han bodde i en bur i stallet och på dagarna gillade han att att busa i offiserarnas sängar. Civila gillade han inte lika så kvinnor och barn av nån konstig anledning. Han gillade även att rymma men hittades oftas i närheten även om straffet kunde bli några timmars fastkedjing på gården. Han fick snabbt många vänner och bästa vännerna var en foxterrier och en vinthund som han lekte ofta med. Han var dock rädd för två baggar som fanns i området.

Måns lyckades under en kväll spåra upp en grabb som plockade skort på övningsområdet och orsakade mindre sår.

1914 flyttade regementet till Jönköping och Måns med under en rymlig bet Måns yttligare en pojke och man insåg att Måns måste avlivas, han stoppades upp och skall nu mer finnas på Milliseum i Skillingryd.

Foto digitaltmuseum

[Björn.B]
2013-03-18, 08:38
#1

Vilken historia, tänk att ha en puma måste ha varit skrämmande att bli jagad av den.

[julatopp7018]
2013-03-18, 11:00
#2

Ja, man insåg även att det inte funkade att ha en puma. Tråkigt att man avlivade den men fanns nog inget val.

[Jimmy.L]
2013-03-18, 18:12
#3

Ja det är inte ofta man står öga mot öga med en puma.

Upp till toppen