Etikettmarinen
Läst 9335 ggr
[Jimmy.L]
2013-03-05, 20:02

Ubåtskränkningar i Sverige

Ubåtskränkningar i Sverige har varit omtalad och en het debatt om det har varit en kränkning från Sovjet eller ubåt från Nato eller bara en bluff?

Mellan åren 1981 till 1994 registrerade man runt 4700 enskilda observationer av bedömt u-båtsrelaterade föremål av olika slag. Många rapporter är troligen felaktiga men det har förekommit kränkningar som dessa nedan.

  • Juli 1955. Ett rörligt kustartilleriförband från KA 3 observerar mitt på dagen ett periskop på väg in mot Fårösund. Stridsladdad ammunition togs fram på order av en överste Stadhe och 13 st granater ställs in som sjunkbomber med zontändrör. Ubåten förefaller ha vänt inne i sundet efter tre skott och varit på väg ut igen. När bara två granater återstod bröt ubåtstornet ytan, en lucka öppnades och en man viftade med vit flagg. Efteråt fortsatte ubåten i ytläge åt nordost och passerade ut från svenskt vatten som då var tre nautiska mil från kusten. Händelsen var länge sekretessbelagd.

  • 1962: vid övning med jägare upptäcks en ubåt genom radareko och hydrofonkontakt på svenskt vatten norr om Fårö på Gotland. Först efter upprepad vapeninsats med sjunkbomber ger sig ubåten ut mot fritt vatten.

  • Hösten 1969: Ubåten Springaren får kontakt med en främmande ubåt på svenskt vatten under en övning utanför Höga kusten. När man övergår till aktiv hydrofonsändning ökar ubåten farten och försvinner.

  • Hösten 1976: genomför marinen krigsförbandsövning i Stockholms skärgård då man får kontakt med en sovjetisk ubåt av W-typ utanför svenskt territorialvatten genom att sända med radar. Den svenska ubåten Sjöormen kan följa hur denna går in på svenskt vatten i Danziger gatt och spelar in ljud från den. När man tillkallar helikopter och jagare försvinner ubåten med hög fart ut mot internationellt vatten.

  • 27 oktober 1981: U-137 en sovjetisk ubåt grundstöter i Gåsefjärden i Blekinges skärgård. Efter omfattande diplomatisk aktivitet, liksom en sovjetisk militär uppladdning i farvattnen utanför Blekinge, beslutar man att ubåten och dess besättning får lämna Sverige. Dessförinnan har man genomfört förhör med dess befälhavare.

Dessa händelser är bara några av kränkningar som man har "bevis på"

Källa wikipedia

Foto Jimmy.l  

ElLobo
2013-03-05, 20:31
#1

Att det har förekommit främmande undervattensverksamhet är väl egentligen ställt utom allt tvivel, men däremot är nationaliteterna en stor tvistefråga. Jag tror personligen att det fanns ubåtar från båda sidor i svenska vatten, och skulle jag peka ut några natoner så är väl Sovjet, Polen, Västtyskland och USA starka kandidater.

Zepp
2013-03-05, 20:57
#2

Ryktet säger att både NATO och Warsavapakten hade en taktik att gömma sin ubåtar på svenskt terrotorialvatten vid ett eventuellt krigsutbrott.. och att man övade på detta!?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Jimmy.L]
2013-03-06, 08:33
#3

Ja att det har förekommit kränkningar råder det ingen tvivel om men hur många och från vilka länder är en svårare nöt att lista ut.

[julatopp7018]
2013-03-06, 17:48
#4

Händelsen i Stockholms skärgård som uppdrag granskning tog upp är intressant! En som körde en taxibåt tror jag det var sa att ljudet man spelade in kom från hans båt men hur tusan känner man igen ljudet från sin båt?

Upp till toppen