Etikettvapen-minor-och-robotsystem
Läst 3743 ggr
[julatopp7018]
2013-02-12, 12:41

Splittergranat

Handgranaten M61 har varit grunden till dom splittergranater som tillverkas idag i länder som Storbritannien, Israel, Brasilien, Portugal m fl.

Amerikansk splittergranat av modell M67

Foto commons.wikimedia

Granaten innehåller en kärna med sprängmedel. I granatens bas sitter en platta som ser till att granaten hamnar i en lodrät läge när den kastas. Den har en tunn metallhölje och innanför sitter det fragment som splittras i bitar på ca 5 gånger 1 mm som kan ge skada till soldater inom en gräns på 15 till 20 meter. Splittret ger svåra sårskador men behöver inte vara dödligt men som chockar och skadar fienden. handgranater så som L2A2 och M61 kallas för offensiva granater efter som dom har en liten verkansradie och soldaten som kastar granaten behöver inte ta skydd. Deffensiva granater har större splitter och längre räckvidd så den som kastar granaten måste ta skydd.

Handgranater kan sättas upp som försåtsminering genom att sätta upp en snubbeltråd som fästs i ringen eller att den läggs i en burk. Burkens sidor håller in grepen tills någon drar i snubbeltråden.

Det finns även elektrisk detonator men då kan man även behöva lite sprängdeg typ PE2 eller C4 för att det ska funka med säkerhet.

[Björn.B]
2013-02-12, 13:33
#1

Använder Sverige splitter granater?

[Jimmy.L]
2013-02-12, 15:38
#2

Ingen aning hur dom svenska granaterna verkar.

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

[julatopp7018]
2013-02-12, 16:56
#3

Man måste ta skydd efter ha kastat handgranat så det finns splitter.

Zepp
2013-02-13, 12:00
#4

Det är det som är själva finessen med handgranater, dvs de är främst antipersonella.

Och själva meningen är att de skall sprida en skur av splitter.

Försvarsgranater har större sprängkraft och större spridningsområde, de använder man mot anfallande trupp, vid försvar av egna skyddade bunkrar, värn och försvarsdiken.

Anfallsgranater har en mindre sprängkraft och kortare verkansområde.

De används vid attack på andras värn och då man själv inte har skydd.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Upp till toppen