Etikettuniformerövrigt
Läst 3846 ggr
[Jimmy.L]
2013-02-11, 11:09

Skyddsvästar

Utvecklingen av kevlar i USA har gjort stora förändringar i tillverkningen av kroppsskydd.

Skyddsväst

Foto: commons.wikimedia

Skyddsvästar mot finkalibrig eld och splitter har funnits i olika varianter sen första världskriget men då hade man tunga stålplattor. Kevlar är en aramid som kan vävas till ett flexibel nät av fiber eller användas i hjälmar eller sköldar. Den absorberar energin från splitter eller kulor. Skyddsvästar blev vanligt att använda under Vietnamkriget och nu mer är den så gott som standard i armén. Den bärs även av viktiga personer som kan utsättas för ett attentat. Elitförband bär ofta den vid fritagningar av gisslan och har oftas krage, justerbara remmar och fickor för magasin.

SAS bär västar från Bristol Engineering och Armourshield och dessa kan stoppa kulor som har en kaliber på 7,62 mm, .357 Magnum mm.

I USA så tillverkar företaget RBR Armor sex olika modeller. 100-serien ger ballistisk skydd, 101-serien skyddar mot knivhugg, 200-serien är för poliser, 300-serien är för militären. 302 används av det amerikanska försvaret medan 304 av det brittiska. 405 är en stridsdykarväst som har vattensäker bepansring och är vattentät. 500-serien har fodrade kroppsvärmare. Det finns även tyngre skydd som har stålplattor och keramikplattor som klarar höghastighetsammunition. Vikten på västarna är väldigt olika beroende på användning.

[Björn.B]
2013-02-11, 18:17
#1

Fick testa en skyddsväst för många år sen vill minnas den som väldigt tung.

[julatopp7018]
2013-02-12, 12:06
#2

Höghastighetsammunition nämns i artikeln vilken kaliber tänker man på då?

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Upp till toppen