Etikettstridsvagnar-pansarfordon
Läst 2906 ggr
[julatopp7018]
2013-01-11, 11:35

Marmon-Herrington pansarbil

Marmon-Herrington är en pansarbil som tillverkades i Sydafrika och kom att bli den enda i sitt slag som fanns tillgänglig för de allierade styrkorna i Nordafrika.

Foto wikipedia

Utvecklingen av pansarbilen var ett stort steg för den sydafrikas vapenindustri som hade ingen erfarenhet att bygga pansarfordon. Det var den sydafrikanska regeringen som bad om två prototyper 1938. Man kom att utgå från lastbilchassit från Ford som man hade köpt från kanada. Tranmissonen kom från USA, beväpningen från Storbritannien och pansarplåten levererades kom från ett företag i Sydafrika.

När kriget bröt ut gav man order om att omedelbart att tillverka pansarbilen under namnet South African Reconnaissance Vehicle MK I med 4x2-drift och  South African Reconnaissance Vehicle MK II som hade en kortare hjulbas och 4x4 drift. Britterna kom att använda sig av den andra med ¤-4-drift under namnet pansarbil Marmon Herrington MK II och kom att bli en spaningsbil i Nordafrika. MK I kom att återkallas efter dom dåliga resultaten mot italienarna i Östafrika. Senare kom man att tillverka MK III med förbättrad fjädring och en rad förbättringar.

Källa wikipedia 2012-01-11

[Björn.B]
2013-01-11, 15:00
#1

Finns det pansarbilar än idag?

Upp till toppen