Annons:
Etikettmarinen
Läst 3512 ggr
[julatopp7018]
11/13/12, 5:39 PM

Spicaklass

Spicaklass var en svensk fartygsklass som utgjordes av sex stycken torpedbåtar.

Foto commons.wikimedia

Med utgångspunkt i Marinplan 60 projekterades en serie om sex torpedbåtar (TB). Denna serie byggdes med ledning av erfarenheter från Plejadklassen och moderniserades i förhållande till denna typ främst på vapen-, tele-, skydds- och maskinområdena. Serien färdigställdes 1966-67 och benämndes TB typ Spica efter det första fartyget i serien. T121 - T123 byggdes av Götaverken, Göteborg och T124 - T126 av Karlskronavarvet. Fartygens namn är lånade från kända stjärnor. De ärvde namnen från de ångdrivna torpedbåtar flottan hade under första delen av 1900-talet.

Konstruktionen vidareutvecklades sedermera till torpedbåtarna av Norrköpingsklass ("Spica II") och till korvetterna av Stockholmsklass ("Spica III").

Torpedbåt typ Spica är en deplacerande fartygstyp, som under trossdäck är indelat i sex vattentäta avdelningar och på trossdäck i nio vattentäta avdelningar.

Fartyget är långskeppsspantat och tillverkat av elektriskt svetsad stålplåt. Däckhus, brygga och luftintagshus är tillverkat av lättmetall (Silumin). Fartyget kan (bortsett från luftintagsrum) tillslutas gastätt.

Besättningen uppgick till 27-30 man fördelade på 5 regoff/resoff, 2 eller 3 kompoff, 3 plutoff och 17 övriga.

Källa sv.wikipedia

Annons:
[Jimmy.L]
11/13/12, 7:48 PM
#1

Väldigt kul att dom bevaras och kan köras med.

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Upp till toppen
Annons: