Etikettflygvapnet
Läst 2921 ggr
[Jimmy.L]
2012-11-09, 08:41

Westland Lynx

Westland Lynx är en brittisk multirollhelikopter konstruerad av företaget Westland och byggs numera av AgustaWestland.

Foto: commons.wikimedia

I mitten på 1960-talet började Westland att utveckla en helikopter som skulle ersätta deras tidigare modeller Scout och Wasp. Helikoptern utvecklades helt och hållet av Westland, men Aérospatiale köpte in sig i projektet med 30%. Det var följden av en överenskommelse mellan Storbritannien och Frankrike att Frankrike skulle köpa Lynx som lätt transporthelikopter mot att Storbritannien köpte Puma som tung transporthelikopter. Franska armén drog sig ur avtalet och köpte i stället Gazelle medan Aéronavale stod fast vid avtalet och köpte 31 Lynx i marinversion.

Den lyckade konstruktionen ledde snart vidare till två nya helikoptrar i början av 1980-talet; Westland 30 för den civila marknaden och Lynx-3 för militären. Lynx-3 som skulle ha blivit både större och kraftfullare fick dock inga beställare och projektet lades ner. Dock började man tillverka vanliga Lynx-helikoptrar med Lynx-3:ans landningsställ för brittiska armén. På 1990-talet provade man att återvinna en del av idéerna från Lynx-3 i en marin modell kallas Super Lynx. Den fick kraftigare Gem 42-motorer, stjärtrotorn från Westland 30, ny radar monterad under nosen för 360° täckning och en FLIR i nosen. Under 2000-talet vidareutvecklades Super Lynx ytterligare med nya motorer och vissa system kopierade från AW101.

Redan de första prototyperna visade att kombinationen av en lätt och strömlinjeformad flygkropp, rigid rotor och två relativt kraftfulla motorer gjorde Lynx både lättmanövrerad av snabb. 1972 satte en Lynx hastighetsrekord på 15 och 25 km med 322 km/h. 11 augusti 1986 uppnådde en Lynx med Gem 60-motorer och nykonstruerade rotorblad högsta uppmätta hastighet för en helikopter med 401 km/h. Det rekordet stod sig till 15 september 2010 då en Sikorsky X2 uppnådde 460 km/h.

Lynx fick sitt elddop under Falklandskriget. Inga sköts ner, men tre förlorades när HMS Coventry, HMS Ardent och Atlantic Conveyor sänktes. Den mest uppmärksammade insatsen gjordes 25 april 1982 då två Lynx-helikoptrar från HMS Brilliant anföll den argentinska ubåten ARA Santa Fe. Ubåten upptäcktes i ytläge och en av helikoptrarna avfyrade en målsökande torped. Om ubåten hade dykt så hade torpeden träffat den, men den dök inte, så helikoptrarna anföll ubåten med kulsprutor. Santa Fe sänktes senare samma dag med AS.12-robotar från Wasp-helikoptrar i Grytviken.

Den 3 maj anföll två Lynx-helikoptrar från HMS Coventry och HMS Glasgow den argentinska patrullbåten Alferez Sorbal med Sea Skua-robotar. Totalt tre robotar träffade båten som sjönk. Även underhållsfartyget Río Carcarañá anfölls med Sea Skua-robotar. En Lynx räddades av helikopterns utmärkta manöveregenskaper när den överraskades och anfölls av två argentinska Dagger-jaktplan.

Källa och läs mer på: sv.wikipedia

[julatopp7018]
2012-11-09, 09:41
#1

Det är en riktigt bra helikopter,

[Björn.B]
2012-11-09, 13:03
#2

Den verkar som en väldigt uppskattad helikopter.

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Upp till toppen