Etikettflygvapnet
Läst 4014 ggr
[julatopp7018]
2012-11-04, 18:34

Kamov Ka-50

Kamov Ka-50 är en rysk ensitsig attackhelikopter, med NATO-beteckningen Hokum A.

Foto commons.wikimedia

Det finns även en vidareutvecklad variant, den tvåsitsiga modellen Ka-52 Alligator. Ka-50 kallas för "Svarta hajen" (Tjernaja akula) i Ryssland. Ka-50 har flera unika egenskaper, som dess koaxiala rotorsystem, katapultstol, samt det faktum att den är ensitsig. Till följd av sovjetunionens sammanbrott och helikopterns bristande allvädersförmåga i tidiga varianter, så har endast ett litet antal tillverkats - alla för ryskt bruk. Helikoptern har aktivt marknadsförts på exportmarknaden, men utan framgång.

Ka-50 är en enkelsitsig rysk attackhelikopter med pansarvärn som huvuduppdrag. Helikoptern är utrustad med två koaxiala kontraroterande rotorer och behöver därför ingen stjärtrotor. Den har ett traditionellt indragbart landställ med dubbla noshjul och enkla huvudställ. De midjemonterade vingarna har fyra balkplatser för raketer och robotar. Externa bränsletankar, bomber och automatkanoner kan också medföras. Helikoptern har en 30 mm automatkanon monterad på högra sidan av skrovet. Kanonen är stabiliserad, men har till följd av sin placering begränsad rörelsefrihet. Cockpiten är bepansrad och tryckutjämnad. Självtätande bränsletankar och en låg IR-profil bidrar också till att öka skyddsnivån. Ka-50 har inte allvädersförmåga, även om det var ett specificerat krav från Röda armén i samband med beställningen. Helikoptern är som enda helikopter i världen utrustad med en katapultstol.

Källa sv.wikipedia

[Björn.B]
2012-11-04, 20:03
#1

Lite unik lösning att skippa sjärtrotor?

[Jimmy.L]
2012-11-05, 08:27
#2

Jo, men den blev svår att sälja .

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

[julatopp7018]
2012-11-05, 12:09
#3

Att den har en katapultstol är mer unikt.

Upp till toppen