Etikettstridsvagnar-pansarfordon
Läst 4289 ggr
[Jimmy.L]
2012-10-08, 07:53

Merkava

Merkava är en serie av stridsvagnar som utvecklats och tillverkats av Israel för Israels försvarsmakt.

Foto: wikimedia

Merkava ("häststridsvagn", "triumfvagn" på hebreiska) har utformats för största möjliga överlevnadsmöjligheter för besättningen; motorn är placerad i stridsvagnens front, vilket ökar den främre massan, medan besättningen kan fly från en förstörd Merkava via dörrar i baksidan av stridsvagnen. Detta gör att merkavan skiljer sig från de flesta moderna stridsvagnar som enbart kan beträdas via tornets luckor samt har motorn placerad i aktern till exempel tyska Leopard 2.

Den annorlunda designen gör att den påminner om ett modernt pansarskyttefordon som till exempel Stridsfordon 90 men med tyngre pansar och med 120 mm slätborrad, manuellt laddad kanon. Kombinationen av tung bepansring och stor framkomlighet leder till att det är en av de mest skyddade stridsvagnarna i världen. Stridsvagnen tillverkas vid stridsvagnsfabriken vid Tel HaShomer pansarbas, eftersom de flesta av komponenterna tillverkas av israeliska säkerhetsindustrier, såsom IMI, Elbit, Soltam och så vidare.

Källa: wikipedia

[Björn.B]
2012-10-08, 16:33
#1

Störst chans att överleva i denna stridsvagn. Borde inte fler länder utveckla vagnar för att skydda besättningen på liknande sätt?

Upp till toppen