Etikettstridsvagnar-pansarfordon
Läst 5296 ggr
[Jimmy.L]
2012-07-31, 09:15

Amfibestridsvagn T37 A TU

amfibestridsvagnen är en lätt sovjetisk stridsvagn som har två mans besättning. Den tillverkades mellan åren 1933 till 1936, den kom att användes av vissa sovjetiska förband under andra världskriget.

I början av 1930-talet köpte Sovjet in ett antal lätta stridsvagnar från det brittiska företaget Vickers Carden-Lloyd. Några av dessa vagnar fanns det en amfibisk modell, den kom att användas inom röda armen  fast med modifierad version.

Stridsvagnen var amfibisk, med roder och propeller bak. den kunde bara ta sig över mindre vattendrag och floder.  Besättningen var två man, en var vagnchefen som fanns i tornet och föraren satt till vänster i chassit. Den var beväpnad med en 7,62 mm luftkyld kulspruta. Ca 1000 stridsvagnar byggdes av denna modell. Pansaret på vagnen var mycket tunn, bara 3 mm på det tunnaste stället, vagnen väger 3.25 ton. Under 1942 kom dom att tas ur tjänst och vissa byggdes om för att vara drag vagnar.

Vagnen är tagen på Sallafronten av finnarna under vinterkriget och skänkt som gåva till Sverige som tack för hjälpen. Det finns enligt uppgifter bara två bevarade sådana vagnar i världen, den andra på Kubinka i Moskva, men den saknar flottörer.

 Roder och propeller bak.

[Björn.B]
2012-07-31, 15:18
#1

Jag missade att den hade propeller bak, kan inte ha va roligt för besättningen och sätta sig i den och köra i en vagn med så klen beväpning.

Upp till toppen