Annons:
Etikettövrigt
Läst 57 ggr
Cojimar
2022-05-15, 17:45

Ja till Nato från Socialdemokraterna

Ja till Nato från Socialdemokraterna, med vissa förbehåll.

"Socialdemokraternas partistyrelse har på sitt möte i dag den 15 maj 2022 beslutat att partiet ska verka för att Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato.

Socialdemokraterna ska därmed verka för att Sverige, om ansökan godkänns av Nato, uttalar unilaterala förbehåll mot utplacering av kärnvapen och permanenta baser på svenskt territorium.", skriver partiet i ett pressmeddelande.

Huvudtråd.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

  • Redigerat 2022-05-15, 18:09 av Cojimar
Annons:
Cojimar
2022-05-15, 17:56
#1

"Socialdemokraternas partistyrelse har fattat ett historiskt beslut i Nato-frågan. Det som fram till för ett par månader sedan var helt otänkbart, är nu partiets officiella linje. Omsvängningen är total och banar väg för ett svenskt Natomedlemskap, såvida inte Turkiet lyckas sätta käppar i hjulet", skriver SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Socialdemokraternas partistyrelse har fattat ett historiskt beslut i Nato-frågan. Det som fram till för ett par månader sedan var helt otänkbart, är nu partiets officiella linje. Omsvängningen är total och banar väg för ett svenskt Natomedlemskap, såvida inte Turkiet lyckas sätta käppar i hjulet.
  • Redigerat 2022-05-15, 17:57 av Cojimar
Cojimar
2022-05-16, 08:54
#2

Expressens Helena Gissén utesluter inte att Natobeslutet kommer att föranleda internt missnöje inom socialdemokratin, men att ledningen är stark nog att rida ut den eventuella svallvågen.

"Beslutet att söka medlemskap i försvarsalliansen togs på söndagseftermiddagen utan votering, det fanns inga motförslag och det var ingen ledamot som reserverade sig.

Det säger mer om partidisciplin och om Anderssons starka mandat än om åsikterna om Nato. Nästan alla sidoorganisationer har sagt nej till medlemskap – SSU, S-kvinnor, Tro och solidaritet och på lördagen även S-studenter. Det finns tunga röster i tunga distrikt som inte ville ha det här beslutet."---

"Det går inte att utesluta en intern baksmälla. Skulle Rysslands militära fiasko i Ukraina fortsätta kan en del socialdemokrater börja ifrågasätta om kursändringen verkligen var nödvändig eller iallafall tempot i den."---

"Men det troligaste scenariot är att Andersson stärker sin position. Hon har visat tungviktare som försvarsminister Hultqvist vem som bestämmer och att hon är kapabel att fatta stora, obekväma beslut.

För Sverige kan Natointrädet till slut bli en ganska odramatisk historia."


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Expressens Helena Gissén om Socialdemokraternas historiska besked att de vill att Sverige går med i Nato.
  • Redigerat 2022-05-16, 08:55 av Cojimar
Upp till toppen
Annons: