Annons:
Etikettövrigt
Läst 2407 ggr
[Jimmy.L]
2/16/18, 8:27 AM

NATO och Sverige -- del 6

Diskussionerna fortsätter.

Länk till tidigare del:

Annons:
[Jimmy.L]
2/16/18, 8:29 AM
#1

Fyra gripenplan från F17 i Ronneby övade förra veckan med fyra amerikanska stridsflygplan i svenskt luftrum över Östersjön. Övningen pågick under två dagar.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/f17-i-ronneby-ovade-med-usa-over-ostersjon

[Göstage]
4/15/18, 6:39 AM
#2

Dags för NATO-övningen Trident Junction  i höst, en övning som arrangeras vart tredje år. Den här gången deltar omkring 35.000 man från 30 länder i truppsammankomsten  som i år arrangeras i Norge, och årets uppgift är att avvärja anfall mot landet. Det är den största militärövning som arrangerats i Norge sedan kalla kriget. 

"Enligt kartor som Verdens Gang har tittat på går USA, Sverige och Finland in i Trøndelag. Tyskland och Storbritannien för in sina soldater söderifrån från Fredrikstad medan Italien, Frankrike, Nederländerna och Kanada anländer med fartyg till Nordvestlandet. Det är ännu oklart om Ryssland får rollen som observatör."---

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/storsta-militarovningen-i-norge-sedan-kalla-kriget-35-000-soldater-deltar

[Jimmy.L]
7/12/18, 5:36 PM
#3

Grundläggande stabilitet i Östersjöområdet kan bara skapas genom Nato. De risker för ryska motåtgärder som skulle uppstå skall dock inte underskattas. Om vi inte är redo att hantera dessa risker blir det enda realistiska alternativet att hålla tyst och hoppas på det bästa, skriver professor Stefan Hedlund.

https://www.svd.se/professor-nato-enda-vagen-till-verklig-stabilitet

[Jimmy.L]
8/3/18, 10:01 AM
#4

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kritiserar sin ryske kollega Sergej Sjojgu och anklagar honom för att sprida falsk information, rapporterar Sveriges Radio.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/peter-hultqvist-kritiserar-rysk-minister

KimE
8/12/18, 7:42 AM
#5

Ryssland låg bakom cyberattacker mot Svenska medier under 2016 när Sverige skulle skriva på samarbetsavtal med NATO.

https://www.expressen.se/nyheter/-usa-ryssland-lag-bakom-attacken-mot-svenska-medier/

[Jimmy.L]
8/12/18, 7:50 AM
#6

Och Ryssland blånekar.

Annons:
[Jimmy.L]
9/2/18, 12:46 PM
#7

Om två månader startar den största Natoövningen i Norge sedan det kalla krigets slut. Över 40.000 militärer deltar i försvaret av Norge – inklusive 2.200 svenskar. – Det finns ett hot mot norra Europa, säger USA-amiralen James Foggo som leder stor­övningen Trident Juncture, till DN.

https://www.dn.se/nyheter/sverige/sverige-deltar-i-natos-storovning-i-norge/

[Jimmy.L]
11/22/18, 6:14 PM
#8

Två Natostyrkor med besättning kommer till Karlskrona på fredag. Ombord finns 800 sjömän som ska vila upp sig över helgen.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/karlskrona-far-besok-av-800-sjoman

LBB
11/29/18, 8:52 AM
#9

Utvecklingen i Ukraina visar väl att de forna öststaternas brådska att komma in under NATO paraplyet var befogad.  Frågan är väl när Sveriges politiska majoritet ska göra samma bedömning…eller ska vi i verkligheten få uppleva det gamla ordspråket: -sent ska syndaren vakna  😎

[Göstage]
12/9/20, 10:28 AM
#10

SD har svängt i sin hållning om svenskt medlemskap i NATO, vilket innebär att det för första gången finns majoritet i riksdagen för en så kallad Natooption.

Källa

Sverigedemokraterna har svängt i sin hållning om ett svenskt medlemskap i Nato. De öppnar nu för möjligheten att gå med i försvarsalliansen, enligt Svenska Dagbladet.
[Jimmy.L]
12/9/20, 11:51 AM
#11

#10: Toppen

[Jimmy.L]
12/9/20, 5:22 PM
#12

En majoritet i riksdagen vill glänta på dörren till Nato. Det kan få stora konsekvenser för svensk utrikes- och säkerhetspolitik. Beslutet innebär också att Nato-frågan på nytt blir en politisk konfliktfråga i Sverige.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/analys-regeringen-kors-over-efter-sd-s-overraskande-nato-linje

En majoritet i riksdagen vill glänta på dörren till Nato. Det kan få stora konsekvenser för svensk utrikes- och säkerhetspolitik. Beslutet innebär också att Nato-frågan på nytt blir en politisk konfliktfråga i Sverige.
[Jimmy.L]
1/11/21, 8:26 AM
#13

Opinionen i Nato-frågan har ändrats. Andelen motståndare krymper. Nu väger det jämnt mellan ja och nej, enligt DN/Ipsos. Samtidigt tvivlar en majoritet av svenskarna fortsatt på att Försvarsmakten kan försvara Sverige.

– Det är tredje mätningen i rad där andelen som motsätter sig att vi ska ansöka om Nato-medlemskap minskar. Det betyder att för första gången sedan vi började mäta så väger det jämnt mellan anhängare och motståndare till ett Nato-medlemskap , säger opinionsanalytiker Nicklas Källebring vid Ipsos.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kR8r8j/farre-svenskar-motstandare-till-nato-ansokan

Opinionen när det gäller svenskt Nato-medlemskap är nu delad i tre jämnstora delar, visar Dagens Nyheters/Ipsos senaste mätning.
Annons:
[Göstage]
1/11/21, 11:50 AM
#14

#12 Utrikesministern kritiserar riksdagsbeslutet att hålla frågan om Natonärmande öppen.

Utrikesminister Ann Linder (S) kritiserar idag riksdagsbeslutet att Sverige ska hålla öppet för ett Nato-medlemsskap. Linde säger till Ekot att hon "inte ...
[Jimmy.L]
1/11/21, 12:02 PM
#15

#14: Märkligt av en utrikesminister att säga så.

[Jimmy.L]
1/11/21, 7:38 PM
#16

Regeringen har uppenbart inga planer på en Natooption
Den politiska striden i Natofrågan ser ut att ta ny fart igen. Trots att riksdagen fattat beslut om en så kallad Natooption i svensk utrikes- och säkerhetspolitik har regeringen uppenbart inga planer på att följa det beslutet.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/analys-22

Den politiska striden i Natofrågan ser ut att ta ny fart igen. Trots att riksdagen fattat beslut om en så kallad Natooption i svensk utrikes- och säkerhetspolitik har regeringen uppenbart inga planer på att följa det beslutet.
[Jimmy.L]
1/23/21, 8:55 AM
#17

Nato har förberett sig på att Finland och Sverige kan ansöka om medlemskap i alliansen med kort varsel i en akut krissituation. Flera Nato-länder uppges vara beredda att i det läget genast ställa upp med säkerhetsgarantier, enligt forskare vid Utrikespolitiska institutet.

https://svenska.yle.fi/artikel/2021/01/23/forskare-nato-har-forberett-snabbspar-for-finland-och-sverige-att-soka-medlemskap

[Göstage]
2/26/21, 10:00 AM
#18

"Vårt försvar vilar på en förhoppning, där den i stället borde bygga på ömsesidiga garantier."---

Per Gudmundson i Bulletin om utrikesdeklarationen.

2020 var året då illusionen om gränslös solidaritet sprack. Regeringens utrikesminister tog dock ingen notis.
[Jimmy.L]
3/3/21, 3:11 PM
#19

Operation Gallant Phoenix, OGP, är ett underrättelsesamarbete som leds av USA och samlar militära och civila organisationer från framförallt EU- och Natoländer. Syftet med samarbetet är att skapa djupare kunskap om våldsbejakande extremistiska organisationer och nätverk, som till exempel al-Qaida och Daesh.

https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2021/03/sverige-deltar-i-operation-gallant-phoenix/

Operation Gallant Phoenix, OGP, är ett underrättelsesamarbete som leds av USA och samlar militära och civila organisationer från framförallt EU- och Natoländer. Syftet med samarbetet är att skapa djupare kunskap om våldsbejakande extremistiska..
[Jimmy.L]
3/19/21, 6:17 PM
#20

Den pågående pandemin har påverkat de internationella militära övningarna. Men i dag la ett minröjarförband från Nato till i Karlskrona, för att delta i en större övning i Blekinge skärgård.

– Vi håller oss på våra egna fartyg och kommunicerar via radio, säger kommendörkapten Patrik Mattsson i Karlskorna.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/karlskrona-i-stor-militarovning-tillsammans-med-nato

Den pågående pandemin har påverkat de internationella militära övningarna. Men i dag la ett minröjarförband från Nato till i Karlskrona, för att delta i en större övning i Blekinge skärgård. – Vi håller oss på våra egna fartyg och kommunicerar via radio, säger kommendörkapten Patrik Mattsson i Karlskorna.
Annons:
[Jimmy.L]
7/7/21, 6:58 AM
#21

Försvarsmakten på Gotland har under tisdagen haft besök av den amerikanske armégeneralen Christopher G. Cavoli, som är befälhavare för USA:s styrkor i Europa och Afrika.

Cavoli var inbjuden av den svenska arméchefen Karl Engelbrektson och tillsammans besökte de regementsområdet på P18 och Tofta skjutfält, samt fick en helikopterflygning över Gotland.

https://sverigesradio.se/artikel/amerikansk-armegeneral-pa-gotlandsk-blixtvisit

Försvarsmakten på Gotland har under tisdagen haft besök av den amerikanske armégeneralen Christopher G. Cavoli, som är befälhavare för USA:s styrkor i ...
[Jimmy.L]
10/27/21, 6:44 PM
#22

Sverige vill koordinera hur det svenska försvaret ska agera i kris eller krigssituation med Natos försvarsplanering.
Nu ger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg besked om att det är en fråga som diskuteras inom Nato och som han håller öppet för.

https://sverigesradio.se/artikel/stoltenberg-haller-oppet-for-fordjupat-samarbete-mellan-nato-och-sverige

Sverige vill koordinera hur det svenska försvaret ska agera i kris eller krigssituation med Natos försvarsplanering. Nu ger Natos generalsekreterare Jens ...
[Göstage]
11/7/21, 9:23 AM
#23

S-kongressen gav sitt stöd till partistyrelsens önskan att ha med en skrivning om fördjupat samarbete med militäralliansen Nato i riktlinjerna, konstaterar SR.

På Socialdemokraternas kongress har Stefan Löfven nu på eftermiddagen tackats av efter sina tio år som partiledare. Kongressen har gett sitt stöd ...
[Jimmy.L]
11/9/21, 7:16 PM
#24

Moderaternas försvarspolitiska talesperson, Pål Jonson, är kritisk mot att Socialdemokraterna på sin kongress i helgen skärpte sina riktlinjer om kärnvapen och FN:s konvention om förbud mot kärnvapen.

– Det innebär att regeringen nu försöker få Sverige att ansluta sig till konventionen. Det finns inte ett stöd i riksdagen i dag för den positionen, säger han.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/m-finns-inte-stod-i-riksdagen-for-regeringens-linje-om-karnvapen

Moderaternas försvarspolitiska talesperson, Pål Jonson, är kritisk mot att Socialdemokraterna på sin kongress i helgen skärpte sina riktlinjer om kärnvapen och FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. – Det innebär att regeringen nu försöker få Sverige att ansluta sig till konventionen. Det finns inte ett stöd i riksdagen i dag för den positionen, säger han.
[Jimmy.L]
12/9/21, 8:19 PM
#25

På torsdagen besökte försvarsministern Peter Hultqvist (S) och den brittiska försvarsministern Ben Wallace Arvidsjaur och Norrlands dragonregemente K 4. Peter Hultqvist flaggar för ett djupare samarbete med Storbritannien i framtiden.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/sverige-fordjupar-det-militara-samarbetet-med-storbritannien

På torsdagen besökte försvarsministern Peter Hultqvist (S) och den brittiska försvarsministern Ben Wallace Arvidsjaur och Norrlands dragonregemente K 4. Peter Hultqvist flaggar för ett djupare samarbete med Storbritannien i framtiden.
[Jimmy.L]
1/7/22, 8:41 AM
#26

Tusentals ryska soldater har samlats vid gränsen till Ukraina, samtidigt som Ryssland kräver att fler inte ansluter sig till Nato.

Nu samtalar statsminister Magdalena Andersson med Finland om saken – och är starkt kritisk till de ryska kraven.

https://www.expressen.se/nyheter/anderssons-samtal-med--finland-om-ryska-kraven/

”Den europeiska säkerhetsordningen är inte förhandlingsbar”
[Jimmy.L]
1/10/22, 6:58 AM
#27

Kristdemokraternas Ebba Busch och Mikael Oscarsson: Vi kan inte på egen hand trygga vår säkerhet.

Ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen Nato krävs för att avskräcka Ryssland från ett militärt angrepp. Det är också nödvändigt att öka antalet värnpliktiga som årligen utbildas med 50 procent till 12 000.

https://www.dn.se/debatt/natomedlemskap-kravs-for-att-avskracka-ryssland/

Kristdemokraternas Ebba Busch och Mikael Oscarsson: Vi kan inte på egen hand trygga vår säkerhet.
Annons:
[Jimmy.L]
1/12/22, 12:38 PM
#28

Annie Lööf och Ulf Kristersson rök ihop i riksdagen – på frågan om Sverigedemokraterna har förändrats.

M-ledaren invände med att C och SD står på samma sida i Nato-frågan som precis hade debatterats i kammaren.

– Jag har inga problem att tycka lika som Sverigedemokraterna i olika frågor, säger Annie Lööf.

https://www.expressen.se/nyheter/loof-inga-problem--att-tycka-lika-som-sd/?referrer=todays-news

Rök ihop med Ulf Kristersson i debatten
KimE
1/16/22, 10:04 AM
#29

Det går inte att ignorera 20% av väljarna i längden och sen låta 4%s partier diktera politiken. Möjligheten att gå med i NATO minskar nu när USA gått med på att förhandla med Ryssland on frågor ingen av dem kan gå med på, men bara att de förhandlar minskar valfriheten.

[Jimmy.L]
1/16/22, 10:43 AM
#30

#29: Håller med dig.

[Jimmy.L]
1/17/22, 8:20 AM
#31

Den militära närvaron i Östersjön trappas upp.

Nu har krigsfartyget HNLMS Rotterdam stationerats i ett område strax söder om Sverige, bekräftar Nato för Aftonbladet.

– Vi är där för att visa närvaro och solidaritet med hela alliansen, säger en talesperson för Nato.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/ALW393/natoskepp-i-ostersjon-har-for-att-visa-solidaritet

Den militära närvaron i Östersjön trappas upp. Nu har krigsfartyget HNLMS Rotterdam stationerats i ett område strax söde
[Jimmy.L]
1/20/22, 7:10 AM
#32

Turbulensen kring Rysslands konflikt med Ukraina och hoten mot Väst har satt fart på en ny säkerhetspolitisk debatt i Sverige men också påverkat svenska folkets åsikter om Nato.

En mätning från Expressen/Infostat visar att 35 procent av väljarna vill se ett svenskt Natomedlemskap medan 34 procent säger nej.

– Krisen kan förstås väcka frågor om Sveriges förmåga att kunna hävda sig på egen hand och om de försvarssamarbeten vi har i dag är tillräckliga, säger Peter Santesson, vd och opinionsanalytiker på Infostat.

https://www.expressen.se/nyheter/hoten-fran-ryssland-starker-nato-opinion/

Turbulensen kring Rysslands konflikt med Ukraina och hoten mot Väst har satt fart på en ny säkerhetspolitisk debatt i Sverige men också påverkat svenska folkets åsikter om Nato. En mätning från Expressen/Infostat visar att 35 procent av väljarna vill se ett svenskt Natomedlemskap medan 34 procent säger nej. – Krisen kan förstås väcka frågor om Sveriges förmåga att kunna hävda sig på egen hand och om de försvarssamarbeten vi har i dag är tillräckliga, säger Peter Santesson, vd och opinionsanalytiker på Infostat.
[Jimmy.L]
1/20/22, 7:18 AM
#33

Opinionen är djupt splittrad i Nato-frågan och ett svenskt Nato-medlemskap ligger därför sannolikt långt borta. Det oklara opinionsläget i Nato-frågan gör den svår att driva politiskt för de partier som vill att Sverige går med i Nato.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ett-svenskt-nato-medlemskap-ligger-langt-borta

Opinionen är djupt splittrad i Nato-frågan och ett svenskt Nato-medlemskap ligger därför sannolikt långt borta. Det oklara opinionsläget i Nato-frågan gör den svår att driva politiskt för de partier som vill att Sverige går med i Nato.
[Jimmy.L]
1/25/22, 7:45 PM
#34

Stödet för en svensk Nato-anslutning har aldrig varit så högt som nu. Nästan varannan svensk tycker det vore bra.

Men glöm det, tills vidare.

Sverige kommer inte gå med utan att Finland också gör det.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/347dgA/sverige-med-i-nato-glom-det

Stödet för en svensk Nato-anslutning har aldrig varit så högt som nu. Nästan varannan svensk tycker det vore bra. Men g
Annons:
[Jimmy.L]
3/4/22, 3:45 PM
#35

Som ett svar på det ryska hotet har Nato beslutat att utöka informationsutbyte med Sverige och Finland. Det uppger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under en pressträff efter fredagens utrikesministermöte i Nato.

  • Båda länder tar nu del av alla Natosamtal gällande krisen, säger han.

Han säger även att läget i Ukraina lär förvärras under de kommande dagarna.

  • Fler dödsfall, mer lidande och mer förstörelse, säger han.

Natoländerna kommer stötta Ukraina och hjälpa landet att upprätthålla dess rätt till försvar, fortsätter Stoltenberg.

  • Vi har stärkt vår försvarsberedskap. På land, i luften och till havs.

Allierade från Nordamerika och Europa uppges ha skickat tusentals fler trupper till den östra delen av alliansen.

Enligt Stoltenberg är Kremls vilja att utöka sitt inflytande och påverka andra länder möjlighet att välja sin väg.

  • Vi väntas möta ett hot av konflikter för flera år framöver, säger Stoltenberg.

Enligt Stoltenberg bör inget land stå ensamt.

[Göstage]
3/5/22, 7:34 AM
#36

Natodebatten är märkligt sval på Åland, till skillnad från i Finland och Sverige.

Ett eventuellt finländskt Natomedlemskap har blivit en het potatis på fastlandet. På Åland är debatten desto svalare, men Staffan Bruuns krönika i fredagens upplaga av Ålandstidningen blottar olika uppfattningar av vad ett medlemskap skulle innebära för öarna.
[Jimmy.L]
3/5/22, 4:51 PM
#37

Sverige och Finland är på väg att ansöka om att bli att få samma förmåner som en så kallad viktig allierad utanför Nato.

Det innebär i praktiken att länderna får möjlighet att köpa toppmoderna vapen från USA. Just vapenfrågan togs upp under fredagens möte i Washington. Samarbetet skulle även ge en militär säkerhetsgaranti. Däremot ingår inte skyddet enligt Natos artikel 5.

https://www.expressen.se/nyheter/finska-uppgifter-sverige-vill-inleda-starkare-nato-samarbete/?referrer=todays-news

Sverige och Finland kan inleda ett starkare samarbete med Nato, uppger den finska tidningen Iltalehti. Länderna får då tillgång till delar av USA:s arsenal.
Cojimar
3/18/22, 8:29 AM
#38

Medan diskussionen om ett möjligt svenskt Natomedlemskap fortsätter på politisk nivå säger Försvaret att man för sin del i princip skulle kunna ställa om för att ingå i Nato "över en natt" om ett beslut blir fattat.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Svenska försvaret redo för Nato - kan avsluta på ett dygn. Marinchefen Ewa Skoog Haslum: ”Hur enkelt som helst”
Cojimar
3/19/22, 8:01 AM
#39

Opinionen har svängt till fördel för ett svenskt medlemskap i Nato, men vet vi vad det innebär? TT har information.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Oron för ett ryskt angrepp mot Sverige har fått fler att vilja gå med i Nato. Vore Sverige med skulle tröskeln för ett ryskt angrepp sannolikt höjas. Men Sverige
Cojimar
3/20/22, 12:59 PM
#40

Nio tyska och fyra baltiska fartyg ur Natosyrkorna besöker frihamnen i Stockholm efter genomförd övning på Östersjön. Gästspelet betecknas som "rutinbesök" av Försvarsmakten.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Tretton krigsfartyg från flera Natoländer är på väg genom svensk skärgård mot Stockholm. Enligt Försvarsmakten är det ett rutinbesök utan koppling till kriget i Ukraina.
  • Redigerat 3/20/22, 1:00 PM av Cojimar
Cojimar
3/31/22, 9:01 AM
#41

Förebådar Magdalena Anderssons svar om Nato i "30 minuter" på SVT en omsvängning i Socialdemokraternas inställning till Natomedlemskap? Den politiska kommentatorn Mats Knutson tolkar det så.

"I intervjun slår statsministern fast att ett Natomedlemskap inte kan uteslutas. Hon menar att Sveriges säkerhetspolitiska läge i grunden har förändrats av Rysslands anfallskrig mot Ukraina och det kan få konsekvenser för Sveriges säkerhetspolitiska vägval. Alliansfriheten har tjänat Sverige väl, men när kartan ritas om måste man fundera på vad som är bäst för Sverige, säger hon.

När statsministern får frågan om Socialdemokraternas kongressbeslut om ett nej till Nato svarar hon att det fattades i ett annat säkerhetspolitiskt läge, och att regeringen efter en intern förankringsprocess skulle kunna fatta ett annat beslut.

Uttalandena kan alltså tolkas som att Magdalena Andersson öppnar för ett svenskt medlemskap och att Socialdemokraterna i så fall är på väg att svänga i frågan."---


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Statsminister Magdalena Anderssons uttalanden om ett svenskt Natomedlemskap kan tolkas som att regeringen och Socialdemokraterna är på väg att svänga i frågan. Men uttalandena kan också vara en del i det inrikespolitiska spelet inför valet eller ett sätt för regeringen att gardera sig för ett läge där Finland säger ja till Nato.
Annons:
Cojimar
4/1/22, 12:38 PM
#42

Inte ens nu, när Sverige öppet hotas och läxas upp av Putins Ryssland, klarar svenska politiker med en i andra frågor hög svansföring av att frigöra sig från decenniers blockeringar och nedtystningskultur i Natofrågan. Wilhelm Agrell på debattplats i Sydsvenskan:

"Varför är det så svårt för svenska regeringar att förhålla sig till Nato, tala klarspråk eller åtminstone föra en vettig diskussion i sak? Svaret är att ingen politisk fråga i Sveriges moderna historia varit lika tabubelagd och genomsyrad av Orwellskt ”dubbelspråk”.---

"När Nato-frågan nu, efter mer än ett kvarts sekel, på allvar tränger sig på finns dessa förnekanden och förträngningsmekanismer kvar som ett slags säkerhetspolitiska muskelminnen. Ett svenskt Natomedlemskap har så länge varit en tabubelagd fråga, blockerad för en normal diskussion och prövning, att vi inte ens i ett närmast katastrofalt säkerhetsläge riktigt förmår ta oss an den som nation."


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Cojimar
4/2/22, 8:27 AM
#43

Gästkrönikören Björn Törnvall på Ledarsidorna funderar över orsaken till att Göran Persson nu ger sig in i den svenska Natodebatten och, citat, "nu riskerar sitt eftermäle med att lägga sig nära Moskvas och Kremls narrativ."

"Storbanken Swedbanks ordförande sedan 2019, förre statsministern Göran Persson, ger sig nu in i debatten om ett eventuellt svenskt medlemskap i Nato. Något han säger sig vara negativ till. Han skall enligt media ha sagt om Nato: ”Det är en institution och organisation som jag respekterar, men som jag tror att Sverige har tjänat på att ha stått utanför”. Det känns lite som, ”Vi tjänade på att inte betala försäkringspremien, ladan brann ju aldrig”.---

"Jag undrar, hur Göran Perssons i media uttalat negativa inställning till ett svenskt medlemskap i Nato, nu uppfattas av de styrande i Moskva? Var det verkligen så väl genomtänkt av förre statsministern, att redan nu uttala sig i Natofrågan?"---
"Ordstävet ”Tala är silver, men tiga är guld” hade nog passat bättre in just nu, med hänsyn till den svårbedömda, nya allvarliga försvarspolitiska situation vi befinner oss i, med Rysslands pågående hänsynslöst brutala krigföring mot grannlandet Ukraina, endast cirka 70 mil landvägen från Sverige."


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Björn Törnvall reagerar på hur den tidigare statsministern Göran Persson (S) eller numera mer känd som "Den Gamle på Torp" kommit att uttala sig i Nato-frågan. Om det inte är så att Persson nu risk...
Cojimar
4/6/22, 10:36 AM
#44

Sveriges och Finlands utrikesministrar håller idag ett separat möte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel i anslutning till Natos extrainsatta utrikesministermöte, där Sverige och Finland är särskilt inbjudna.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Utrikesminister Ann Linde (S) håller ett separat möte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Finlands utrikesminister Pekka Haavisto i Bryssel i dag,
Cojimar
4/6/22, 3:11 PM
#45

Moderaterna vill se en svensk Natoansökan redan i slutet av juni.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Moderaterna vill se en Natoansökan i samband med Natotoppmötet i slutet av juni.Partiledaren Ulf Kristersson uppger att regeringen borde fatta beslutet ...
  • Redigerat 4/6/22, 3:12 PM av Cojimar
Cojimar
4/7/22, 8:18 AM
#46

Döljer sig Putingynnande ställningstaganden kring Natofrågan i resterna av Schorifalangen inom Socialdemokratin? Johan Westerholm på Ledarsidorna är av den åsikten.

"Allt fler politiska företrädare men även andra i den offentliga debatten kan konstateras uttrycka sig i olika sammanhang i linje med Moskvas och Kremls önskemål när de på något sätt berör Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Uttrycka tankar och åsikter som ger Moskvas ambitioner stöd.

Kremls ambitioner har stöd av främst det som kan kallas Schori-falangen inom socialdemokraterna som även omfattar veteraner såsom Maj-Britt Theorin och den fredsrörelse som ligger till vänster i politiken samt den kristna fredsrörelsen. Pierre Schori argumenterade bland annat 1981 i Socialistinternationalens presidium för att dåvarande Sovjetunionen skulle få intervenera med vapenmakt mot de polska varvsarbetarnas strejk i Gdansk."---


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Kremls narrativ får ett allt fastare grepp om den svenska Nato-debatten. De som för Kremls talan, omedvetet eller medvetet,  blandar ihop USA med Nato och de överdriver kraftigt de diplomatiska eve...
Cojimar
4/7/22, 5:12 PM
#47

Intrycket att Finland ligger före Sverige i förberedelserna inför en Natoansökan förstärks.

"President Sauli Niinistö och regeringens utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott beslutar om att ansöka om Natomedlemskap under de två första veckorna i maj, eventuellt redan tidigare", skriver TT, som anger tidningen Iltalehti respektive Svenska Yle som källor.

"Innan slutet av maj får den svenska regeringen en rapport där alla åtta riksdagspartier bedömer frågan om en Natoansökan. Utrikesminister Ann Linde (S) anser att frågan om svenskt medlemskap i Nato inte behöver lösas före riksdagsvalet i höst", skriver TT angående den svenska processen.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Tidtabellen för en finländsk Natoansökan får allt fastare form. Regeringen godkänner en sådan inom den närmaste veckorna
Cojimar
4/11/22, 9:15 AM
#48

"Det sprids för närvande en rad med myter, gränsande till desinformation, om vad ett Nato-samarbete egentligen kommer resultera i för Sveriges och Finlands försvarsmakter", hävdar Johan Westerholm på ledarsidorna.

"Den omtvistade artikel fem, om en kollektiv skyldighet att försvara ett angripet medlemsland, är långt ifrån så tillämpad som motståndarna påstår. Och det finns säkerhetsmekanismer inbyggda för att förhindra missbruk."---

"Nato:s artikel fem är i stor mån en oprövad artikel. I de fall den aktiverats har den resulterat i främst defensiva eller förebyggande åtgärder som spaningsflygplan över amerikanskt territorium. I övrigt har Nato, med ett undantag i Kosovo-kriget, endast agerat om de haft ett FN-mandat att vila på.

Och Turkiets tidigare krav visar att det inte alls är så självklart att artikel fem är en artikel som allmänt ”muckande” stater kan aktivera utan att ha ifrågasatts tidigare genom konsultationerna som regleras i artikel fyra."


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Samtidigt som den svenska opinionen för en anslutning till Nato ökar och idag är starkare än den i Finland präglas debatten av såväl missförstånd som okunskap gränsande till desinformation. Den omt...
Annons:
Cojimar
4/11/22, 10:37 AM
#49

Socialdemokraternas kongressbeslut om nej till Nato är under omprövning. I ett pressutskick förklarar partiet att tidigare förutsättningar för det beslutet inte gäller längre och att man skall föra en "bred diskussion" inom partiet om inställningen till Nato.

"Processen startas omgående och ska ske ”skyndsamt”, säger partisekreteraren Tobias Baudin till TT. Man siktar på att den ska vara klar före sommaren.

"– Partistyrelsen är högsta beslutande organet som äger frågan. De förtroendevalda kommer att ha egna möten och vi kommer att fånga upp det, och sedan avgör partistyrelsen om vi ska behålla vår säkerhetspolitiska linje eller ändra den."---


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Syftet är att uppdatera den säkerhetspolitiska analysen som låg till grund för att partikongressen sade nej till Nato-medlemskap.
KimE
4/11/22, 11:23 AM
#50

Socialdemokraternas beslut från kongressen i november att vara emot ett medlemskap i NATO gäller inte längre.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Kzm327/s-vander-om-nato-beslut-ska-halla-medlemsmoten

Socialdemokraternas analys inför partiets nej till Nato gäller inte längre. Det slår partiet fast i ett pressmeddelande
Cojimar
4/12/22, 8:02 AM
#51

#50 Försvarsdebattören Lars Wilderäng (Cornucopia) tycker inte att det är tillfredsställande "att Sveriges säkerhetspolitik och garanten för svensk frihet, demokrati och nationellt oberoende – något som alla borde ställa upp på – ska avgöras av interna strider inom ett politiskt parti."---


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Socialdemokraterna gick nu ut med att de "genomför en säkerhetspolitisk dialog" och att "de analyser som ligger till grund för den socialdemokratiska konkgressens säkerhetspolitiska ställningstaganen utgår från en verklighet som inte finns kvar efter Rysslands olagliga krig." Det är upp till partist
Cojimar
4/14/22, 7:23 AM
#52

#51 Är det rimligt att vidare hantering av ett svenskt medlemskap i Nato skall behöva invänta omprövningsprocessen inom Socialdemokratin? Expressens ledarsida undrar.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Finland kommer sannolikt att skicka in Nato-ansökan i juni. Sverige har inte tid att vänta in en socialdemokrati som är ovillig att erkänna att den haft fel
  • Redigerat 4/14/22, 7:24 AM av Cojimar
Cojimar
4/15/22, 7:04 AM
#53

Natodebatten inom socialdemokratin- "sista striden det är" för Schorifalangen i partiet?


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Händelseutvecklingen i Europa det senaste halvåret har inte bara kastat om den europeiska säkerhetsordningen. Den har skakat om Socialdemokraterna på ett sådant sätt att den Kreml-trogna falang som...
Cojimar
4/15/22, 8:23 AM
#54

#53 På DN debatt i mitten av februari förra året hade Schorifalangen inom socialdemokratin en Natofientlig debattartikel. Den är tyvärr betallåst, men Håkan Rombe i Långsjöbyn reagerade på den vid det tillfället, och man kan åtminstone läsa hans tankar om den. Man kan då se att det som gruppen då anförde är just de argument som Putin använt som anledning att starta sitt krig, så de var uppenbarligen förberedda och inne på samma linje redan ett år innan kriget bröt ut. "En påverkansoperation" kallar Rombe det, och man är böjd att hålla med.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Cojimar
4/16/22, 10:16 AM
#55

Jacob Westberg på Försvarshögskolan skissar på hur ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna se ut. Ett "lex Turkiet", en lista om vilka länder man kan tänkas hjälpa bland de allierade är inte okej- att vid en konfliktsituation ta ställning för eller emot insats i ett utsatt Natoland är en rättighet som medlemsstat.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Sverige kan vara på väg in i Nato. Det skulle ge försvarsgarantier från världens största försvarsallians men också betyd
Annons:
[keell]
4/16/22, 3:48 PM
#56

Ryssland skramlar med kärnvapenhotet för att markera sitt missnöje med att Sverige och Finland närmar sig Nato.

Ryska kärnvapen finns redan i Kaliningrad 30 mil från svenska kusten – och i stor skala i vårt relativa närområde på Kolahalvön där Ryssland har några av sina största ubåts- och flygbaser.

Nu hotar ryska politiker att föra fler sådana massförstörelsevapen till Östersjöområdet, men svenska försvarsexperter säger att den geografiska närheten inte är avgörande.

– De markerar att de inte vill att Sverige ska agera självständigt, säger Mike Winnerstig, chef för den säkerhetspolitiska enheten på FOI.

https://www.expressen.se/nyheter/ryska-hotet-karnvapen-30-mil-fran-sverige/

Ryssland skramlar med kärnvapenhotet för att markera sitt missnöje med att Sverige och Finland närmar sig Nato.
Cojimar
4/16/22, 4:51 PM
#57

#56 Ja, ryssarnas återkommande hot med kärnvapen känns synnerligen olustigt, milt uttryck. De har uppenbarligen konstaterat att de är oåtkomliga genom att vifta med armageddon- gör ni "si" så ni får ta ansvaret och gör ni "så" så svarar inte vi för konsekvenserna. Detta medan FN, EU och Nato bara får stå och se på utan att kunna ingripa. Snart känns Nordkorea som rena fredsduvan i jämförelse…


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Cojimar
4/17/22, 10:21 AM
#58

#15 Henrik Jönsson på YouTube: "SVERIGE & NATO - Olof Palme-nostalgi och rikets säkerhet"

"Socialdemokraterna vill stöka undan Sveriges största säkerhetspolitiska beslut i modern tid som en bagatellartad internpolitisk affär - för att inte störa sin egen valkampanj.

Varför är NATO-motståndet så starkt inom socialdemokratin? Hur ser argumenten mot ett svenskt NATO-medlemskap egentligen ut? Och på vilka grunder avgör just nu en liten klick socialdemokratiska Olof Palme-nostalgiker Sveriges säkerhetspolitiska framtid?"

Innehållsförteckning:

  • 00:00 - Intro

  • 02:16 - Sverige & NATO

  • 10:14 - Socialdemokratins självbild

  • 15:11 - Argument

  • 19:06 - Valet

  • 23:37 - Outro


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Socialdemokraterna vill stöka undan Sveriges största säkerhetspolitiska beslut i modern tid som en bagatellartad internpolitisk affär - för att inte störa si...
  • Redigerat 4/17/22, 10:22 AM av Cojimar
Cojimar
4/20/22, 7:05 AM
#59

Opinionsmätningarna pekar på en ökad vilja i väljarkåren för svensk Natoansökan, även hos socialdemokratiska väljare.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Allt fler vill att Sverige går med i Nato, visar nya siffror från Aftonbladet/Demoskop. Totalt vill 57 procent gå med i
Cojimar
4/20/22, 8:18 AM
#60

Aftonbladets ledarsida som länge kritiserat olika partier för deras ändrade inställning till Nato har nu bestämt sig för att ställa sig positiva till svenskt Natomedlemskap.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Aftonbladets ledarsida har ändrat åsikt om ett svenskt Natomedlemskap. "Vladimir Putins krig visar att vi behöver gå med i Nato för att garantera Sveriges säkerhet",
[keell]
4/20/22, 4:41 PM
#61

Ryssland fortsätter sin kamp att varna Sverige & Finland inför ett eventuellt Nato-medlemskap. Jag är ruskigt trött på Ryssland för det här har dom inte att göra med det är varje lands eget val om medlemskap i Nato eller inte.

• Sverige och Finland fått "alla varningar" om konsekvenserna inför ett eventuellt Nato-inträde av Ryssland. Se inlägg från 10.27 eller svep vänster.

RYSSLAND: SVERIGE OCH FINLAND HAR FÅTT "ALLA VARNINGAR"

Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet, säger att Sverige och Finland fått "alla varningar" om konsekvenserna inför ett eventuellt Nato-inträde. Det rapporterar norska Dagbladet som i sin tur hänvisar till ryska medier.

Zakharova går däremot inte in på vad konsekvenserna skulle kunna vara.

– Vi har gett våra varningar, både offentligt och genom bilaterala kanaler. De vet om detta, så det finns inget att bli förvånad över. De blev informerade om allt, vart de skulle leda, säger hon enligt tidningen.

https://www.expressen.se/nyheter/senaste-nytt-om-invasionen-av-ukraina/

Här rapporterar Expressen det senaste om invasionen av Ukraina
Cojimar
4/20/22, 7:40 PM
#62

#60 Linda Jerneck på Expressen ger Lindberg och hans ledarredaktion en välförtjänt känga om helomvändningen i Natofrågan efter att de själva helt nyligen anklagade andra som bytt åsikt för att vara "oansvariga" (och annat).

"Det hade dock varit snyggt om socialdemokratiska Aftonbladets omsvängning – som bereder mark för att moderpartiet ska kunna göra samma förflyttning – hade åtföljts av ett erkännande om att man tidigare hade fel.

Det var trots allt bara veckor sedan ledarsidan framställde det som oerhört oansvarigt att ompröva säkerhetspolitiken i ett krisläge. När kriget utbröt i februari var Aftonbladets linje att ”ha is i magen och hålla fast vid den inslagna kursen.”

I mars hette det ”att riva upp en säkerhetspolitisk linje i en kris är en ganska dålig idé”.

Att driva på för ett svenskt Nato-medlemskap ”mitt under brinnande krig” var ”förvånande”, eller ”direkt korkat” – för i en kris ska man ha ”borgfred”, skrev Anders Lindbergs ledarsida gång på gång.

Borgfred ska alltså utläsas som ”håll truten tills vi i S har kommit över vår vånda och bestämt oss”.---


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Sturska Aftonbladets ledarsida har svängt. I mars var det ”direkt korkat” att driva på för svenskt Nato-medlemskap – nu är det nödvändigt. Hej vad det går!
  • Redigerat 4/20/22, 7:41 PM av Cojimar
Annons:
Cojimar
4/20/22, 7:44 PM
#63

#61 Ja, de har ju försökt topprida Finland och Sverige i många år vid det här laget.🙄


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Cojimar
4/26/22, 9:46 AM
#64

Källor med insyn i regeringsarbetet säger att såväl USA som Storbritannien har utlovat militär uppbackning till Sverige och Finland under tiden deras ansökningar behandlas av Nato.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Sverige har fått konkreta löften från Storbritannien och USA om skydd under en ansökningsprocess till Nato, uppger flera
Cojimar
4/27/22, 9:57 AM
#65

Den socialdemokratiske presidenten i Natomedlemslandet Kroatien vill förhindra Sverige och Finlands eventuella medlemskap i Nato. Från regeringshåll i Kroatien har man däremot meddelat Finlands utrikesminister att man inte motsätter sig finsk Natoansökan.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Natolandet Kroatiens president Zoran Milanovic säger att en svensk-finländsk Natoansökan vore ”ett farligt äventyr” och uppmanar parlamentet att stoppa ländernas eventuella inträde i försvarsunionen, rapporterar kroatiska public service-bolaget HRT.
Cojimar
4/28/22, 7:45 AM
#66

Vänsterpartiet står fast vid ett "nej till Nato" och kräver folkomröstning i frågan.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Nu kräver partiledaren Nooshi Dagostar att en folkomröstning ska hållas om huruvida Sverige bör gå med i Nato eller inte.”Det här måste ske med mycket ...
  • Redigerat 4/28/22, 7:47 AM av Cojimar
Cojimar
4/29/22, 8:18 AM
#67

#46 #58 Pierre Schori är väl ledande förespråkare inom socialdemokratin för de inflytandenostalgiker som tror att en en särskild svensk trovärdighet skulle gå förlorad vid ett Natomedlemskap.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Det går för fort att besluta om ett svenskt Nato-medlemskap, anser den före detta FN-ambassadören och socialdemokraten, Pierre Schori.Schori anser att ...
Cojimar
4/29/22, 12:57 PM
#68

Fyra örlogsfartyg från Kanada, Holland och Tyskland har anlöpt Stockholm efter att ha övat bland annat luftförsvar och ubåtsjakt med den svenska försvarsmakten.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Fyra av Natos örlogsfartyg är nu i Stockholm. På väg hit har de övat med Försvarsmakten. ”Nato uppskattar sitt nära partnerskap med Sverige”, skriver Nato i ett pressmeddelande, rapporterar DN.
  • Redigerat 4/29/22, 12:57 PM av Cojimar
[keell]
4/29/22, 4:40 PM
#69

#66: Vänsterpartiet åter i ett nötskal :(

#68 Nato alternativt Sveriges luftförsvar passerade luftrummet över oss igår eftermiddag några gånger och jag kan bara säga det känns bra med det här samarbetet och förhoppningsvis leder det till ett Natomedlemskap.

Annons:
Cojimar
4/29/22, 5:08 PM
#70

#69 Ja, V och MP är sig lika "i alla väder"…🙄

Absolut, det västliga samarbetet känns bra nu, och det är obegripligt att ryssarna inte räknat med den här konsekvensen. Utan Ukrainainvasionen hade nog inte Nato kommit på tal för finsk och svensk del de närmaste åren åtminstone, men nu lutar det ju åt att det kan tecknas avtal ganska snart.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Emo
4/30/22, 4:54 AM
#71

Jag tror också att det är Putin som fått så många svenskar att ändra uppfattning om NATO. Ensam är inte alltid stark!

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel.
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Cojimar
4/30/22, 8:23 AM
#72

Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

S-profiler: Kärnvapen ett större hot än att Putin ska invadera Gotland
Cojimar
4/30/22, 8:28 AM
#73

#72 Men:

"Jämfört med föregående veckas mätning kan man se en tydlig sväng bland S-sympatisörer i Natofrågan.

I dag är 45 procent av S-väljarna för ett medlemskap jämfört med 36 procent förra veckan. En statistiskt säkerställd uppgång."---


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

För andra veckan i rad är en majoritet av svenskarna för ett medlemskap i försvarsalliansen Nato. Det visar en undersökning från Novus.
  • Redigerat 4/30/22, 8:28 AM av Cojimar
Cojimar
5/2/22, 9:14 AM
#74

#67 Stefan Löfven tog i sitt förstamajtal upp kärnvapenförekomsten i Nato, som han såg som "problematisk". Däremot höll han inne med kommentarer om den ökande ryska kärnvapenbestyckningen i Sveriges närhet. Han ansluter sig därmed till den Natokritiska hållning inom socialdemokratin som Pierre Schori företräder. Johan Westerholm på Ledarsidorna:

"Stefan Löfven är ett ganska bra exempel på hur Nej-sidan, de som inte önskar se ett medlemskap för Sverige i försvarsalliansen sprider tvivel kring Nato som försvarsallians och implicerar att USA skulle utgöra en part med offensiva kärnvapenplaner riktade mot Ryssland.

Detta är en argumentationslinje som Nej-sidans kanske mest namnkunnige, den förre biståndsministern och kabinettssekreteraren Pierre Schori, använder sig av."

Löfven tillträder snart som styrelseordförande för SIPRI, som Bo Theutenberg i sina dagböcker från UD säger hyser närhet till Moskvas intressen, skriver Westerholm.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Vid den förre statsministern Stefan Löfvens besök på första maj i Göteborg framfördes väl kända argument mot Nato. Att det stora problemet var USA:s kärnvapenkapacitet. Men Löfven bekände färg i Na...
Cojimar
5/3/22, 9:29 AM
#75

Enligt Sifos senaste undersökning om inställningen till Nato har de väljare som vill se ett svenskt medlemskap i Nato nu egen majoritet.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Över hälften av Sveriges befolkning vill att vi går med i Nato – för första gången i Sifos mätningar. Det största skiftet i opinionen har skett inom Socialdemokraterna, rapporterar TV4.
Cojimar
5/4/22, 10:18 AM
#76

Om Sverige och Finland ansöker om Natomedlemskap kan de vara medlemmar inom två veckor, uppger den norske statsministern för VG.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

KØBENHAVN (VG) Nato har startet en prosess som kan bringe Sverige og Finland lynraskt inn i forsvarsalliansen – om de søker, slik det er ventet innen kort tid.
Annons:
Cojimar
5/5/22, 9:43 AM
#77

Enligt en opinionsundersökning som Novus gjort vill majoriteten av väljarna inte ha någon folkomröstning om eventuellt Natomedlemskap.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

62 procent av svenskarna anser inte att vi bör folkomrösta om medlemskap i försvarsalliansen Nato, visar en ny undersökning från Novus. Samtidigt ökar andelen svenskar som är osäkra om medlemskap i Nato.
Cojimar
5/5/22, 6:20 PM
#78

Natos generaldirektör Jens Stoltenberg säger till SVT att det finns goda förutsättningar att i samarbete med Sverige förstärka säkerheten kring Östersjön under den tid det tar från att Sverige lämnar in ansökan om Natomedlemskap till dess man blir fullvärdig medlem. Det samma gäller förstås för Finland.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Sverige kan räkna med ökad närvaro av Natotrupper i Östersjön och runt övriga landet under tiden en eventuell Natoansökan behandlas. Det säger Natos generaldirektör Jens Stoltenberg i en intervju med SVT Nyheter. – Jag är övertygad om att vi kommer finna lösningar för de säkerhetsbehov Sverige kommer ha i en övergångsperiod, säger han.
Cojimar
5/10/22, 3:21 PM
#79

Statsminister Magdalena Andersson bekräftar att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer till Sverige i morgon. Enligt uppgift skall det upprättas ett avtal om förbättrat försvarssamarbete som specifikt omfattar ett läge som kan uppstå vid en svenskt Natoansökan. Johnson skall även besöka Finland av samma anledning.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Boris Johnson kommer till Finland imorgon, onsdag – och väntas också komma till Sverige.
  • Redigerat 5/10/22, 3:22 PM av Cojimar
Cojimar
5/11/22, 10:52 AM
#80

#79 Ca kl. 13.40 håller Magdalena Andersson och Boris Johnson pressträff (på engelska och utomhus) på Harpsund om avtalet.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Cojimar
5/11/22, 2:31 PM
#81

#79 ff Magdalena Andersson och Boris Johnson har undertecknat ett bilateralt avtal, som bland annat innebär att Storbritannien och Sverige kan dela underrättelseinformation och teknologi, och om någondera av parterna utsätts för en attack skall samarbetspartnern om så begärs vara beredd att ge sitt stöd i olika former, inkluderat militära medel.

TT skriver från dagens presskonferens: "Boris Johnson får en fråga om vilken form av stöd som Storbritannien kan bistå med vid eventuella hot och attacker mot Sverige.
– Det beror på vad Sverige begär, säger Johnson.

– Om Sverige attackeras och begär stöd av oss kommer vi att ge det."---

Efter Sverigebesöket reser Johnson vidare för att upprätta ett motsvarande avtal för Finland med president Sauli Niinistö.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Storbritannien kommer att skydda Sverige, säger premiärminister Boris Johnson om stödet under en svensk Natoansökan.
Cojimar
5/11/22, 6:49 PM
#82

#81 Norska VG uppger att Danmark, Norge och Island är beredda att göra som Storbritannien- teckna solidaritetsförklaringar med Sverige och Finland angående säkerheten under behandlingstiden inför ett eventuellt Natomedlemskap.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Kärnvapenmakten och Natolandet Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ska idag tecknat ömsesidiga solidaritets- och säkerhetsförklaringar med Finland och Sverige, om att komma till varandras militära hjälp om man angrips och hjälp efterfrågas. Norska tidningen VG uppger att Norge, Danmark och
Cojimar
5/12/22, 9:08 AM
#83

Idag lämnade Finlands president och statsminister sina besked om sina inställningar till Natomedlemskap, och som väntat blev det positivt. Visserligen lämnar Finland sitt officiella besked först i helgen, men allt talar nu för en ansökan. Sannolikheten för samma svar från Sverige lär nog öka i och med detta.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

President Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin (SDP) stöder en finländsk ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato.
Annons:
Cojimar
5/12/22, 9:23 AM
#84

#72 Sedan såväl Jan Eliasson som Margot Wallström bytt fot ser Schori ut att stå isolerad bland de gamla sossarna i Natofrågan, konstaterar Johan Westerholm på Ledarsidorna. (Även Mona Sahlin har uttalat sig positivt om en Natoansökan.)


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Söndagens socialdemokratiska partistyrelsemöte närmar sig och därmed slutpunkten för en för partiet traumatisk process. Som nu ser ut att även resultera i att Magdalena Andersson kommer behöva se ö...
Pyttelite
5/12/22, 11:06 PM
#85

Så här ser grannlandet Norge på ett svenskt och Finskt Nato-medlemsskap.

Läs mer här:

https://www.nrk.no/norge/_-vi-vil-fa-en-kampkraft-vi-ikke-har-vaert-i-naerheten-av-i-norden-1.15961598


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Melder både Sverige og Finland seg inn vil alle komme styrket ut av det, mener oberstløytnant og professor ved Luftkrigsskolen. – Nato-medlemskap vil heve terskelen for å gå til krig.
Cojimar
5/13/22, 6:50 AM
#86

Nato nästa- tacka Finland för det?


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Utan Finland hade Sverige aldrig tagit klivet in i Nato. Så från botten av våra svenska hjärtan: Tack, storebror!
Cojimar
5/13/22, 5:02 PM
#87

#31 Natofartyget HNLMS Rotterdam avlägger ett sedan tidigare inbokat besök i Göteborgs hamn under helgen.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

På fredag vid lunchtid får Göteborg besök av det nederländska amfibietransportfartyget HNLMS Rotterdam. Fartyget kommer att anlöpa Stigbergskajen...
Cojimar
5/14/22, 8:03 AM
#88

Trots tidigare väkomnanden till Nato för Sverige och Finland förefaller Turkiets president Erdogan nu ha bytt ståndpunkt och verkar motsätta sig att länderna skall få ingå i försvarsalliansen. Eftersom det måste vara absolut acceptans av nya medlemmar från samtliga medlemsstater kan detta sätta käppar i hjulet för Sverige och Finland, men många experter tror att det är ett försök från Erdogans sida att tillförsäkra sig fördelar från olika håll.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Cojimar
5/15/22, 5:52 PM
#89

Socialdemokraterna säger ja till Nato med vissa förbehåll, varför allt nu verkar bäddat för en svensk Natoansökan tillsammans med Finland efter riksdagens behandling av ärendet i morgon.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Cojimar
5/16/22, 4:00 PM
#90

Nu har regeringen fattat det formella beslutet om medlemsansökan.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverige-ansoker-om-natomedlemskap

Rätt eller fel? Rösta gärna! Länk


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

  • Redigerat 5/16/22, 4:05 PM av Cojimar
Annons:
Cojimar
5/16/22, 4:10 PM
#91

"Hur påverkas försvaret om Sverige går med i Nato? Riskerar värnpliktiga att få tjänstgöra utomlands? Kan Nato stationera soldater och vapen i Sverige?" Försvarsmakten svarar.

(Observera att artikeln skrevs innan det blev klart att Sverige söker medlemskap.)


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Hur påverkas försvaret om Sverige går med i Nato? Riskerar värnpliktiga att få tjänstgöra utomlands? Kan Nato stationera soldater och vapen i Sverige?
Cojimar
5/16/22, 8:06 PM
#92

#88 Erdogan har nu skärpt tonen, och säger blankt nej till Finland och Sverige. Det verkar bland annat röra sig om de båda ländernas vapenembargo mot Turkiet.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Turkiets president Erdogan säger att Turkiet inte kommer att godkänna Natomedlemskap för Sverige och Finland, rapportera
Cojimar
5/17/22, 9:03 AM
#93

Svensk ansökan nu vederbörligen undertecknad.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Alldeles nyss skrev utrikesminister Ann Linde på Sveriges ansökan om medlemskap i Nato. – Det känns stort, allvarstyngt och som att vi landat i det vi tror är
  • Redigerat 5/17/22, 9:17 AM av Cojimar
Cojimar
5/18/22, 8:26 AM
#94

#93 Och överlämnad.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Sverige har nu lämnat in ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato och lämnar därmed neutraliteten och alliansfriheten.Både Sverige och Finland undertecknade ...
Cojimar
5/19/22, 10:18 AM
#95

#53 ff Schori blir alltmer kringränd i sin roll som den ståndaktiga Natomotståndaren i det socialdemokratiska toppskiktet. Nu senast är det Stefan Löfven som gjort ett snabbt påkommet lappkast.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Ex-statsminister Löfven har landat i ett ja till Sverige i försvarsalliansen: ”Det är rätt slutsats”.
  • Redigerat 5/19/22, 10:18 AM av Cojimar
Cojimar
5/19/22, 7:41 PM
#96

Samtidigt som Turkiets Erdogan hårdnackat gör motstånd mot Sveriges anslutning till Nato och Kroatiens president gör det samma får Sverige och Finland starkt stöd från inte minst USA, vilket kom till uttryck när Magdalena Andersson och Sauli Niinistö välkomnades till Vita Huset av president Biden idag.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

“Det finns ett urstarkt stöd för en svensk Natoansökan”, sade statsminister Magdalena Andersson på torsdagskvällen, svensk tid, vid en pressträff efter ...
Cojimar
5/20/22, 9:17 AM
#97

Vänster- och miljöpartister som ville ha en svensk omröstning om Natomedlemskapet får stöd- från ryskt håll.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet har på Telegram skickat ytterligare budskap till Sverige efter beslutet att ansöka om medlemskap i Nato, rapporterar The Guardian.
Annons:
Cojimar
5/23/22, 10:44 AM
#98

#88 ff Håller Erdogan på att slå in en kil mellan Finland och Sverige i Natoansökandet?


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Finland tror på en lösning med Turkiet men att det kan komma att ta tid, säger Finlands utrikesminister Pekka Haavisto.Finland är berett att delvis ge ...
Cojimar
5/24/22, 10:28 AM
#99

Turkiet har presenterat en kravlista för Sverige att uppfylla om man vill bli Natomedlem.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Under tisdagen presenterade Turkiet en kravlista för att godkänna Sveriges Natomedlemskap. Landet kräver säkerhetsgarantier från Sverige för att godkänna ett Natomedlemskap och samarbetar i kampen mot terrorism.
Cojimar
5/26/22, 6:57 PM
#100

Sverige har förlängt avtalet som möjliggör samordnade övningar med Nato på svenskt territorium året ut. Det skulle annars ha löpt ut den 31 juli.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Regeringen har i dag, den 25 maj, beslutat att förlänga Försvarsmaktens tillstånd att genomföra övningsverksamhet med Nato på svenskt territorium...
Cojimar
5/27/22, 7:18 AM
#101

Medan förhandlingarna om ett medlemskap i Nato fortgår med Turkiet som hämsko ser militär och media ett steg vidare i frågan om vad ett svenskt medlemskap kommer att innebära, rent militärt. TT skriver i en lång artikel:

"Vårt nationella försvar förblir, även i Nato, den första försvarslinjen vid ett angrepp på Sverige. Därför kommer den beslutade upprustningen att fortsätta också vid ett Natomedlemskap.

Den stora skillnaden är att försvaret kommer att ingå i Natos operativa planer för att försvara Östersjöregionen. Även planeringen av vilka försvarsförmågor Sverige behöver kommer att ske tillsammans med Nato och andra Natoländer.

Det innebär anpassningar av det svenska försvaret, men Jonas Haggren understryker att de kommer att ske i dialog.

– Inget är ju på något sätt kravställt från början, att vi ska göra si eller så, säger han."---

"Försvarsmakten ser inga problem för svenska förband att samverka med andra Natoländers. Marinen, flyget och armén har redan ett nära samarbete med Nato och anses leva upp till Natostandard.

– Det blir nästan en sömlös övergång för dem, säger Haggren.

– De största förändringarna (med Natomedlemskap) kommer att vara mer på den operativa strategiska nivån och inte minst på politisk nivå."---

Enligt samma artikel kommer inte svenska värnpliktiga att ingå i eventuella Natouppdrag i andra länder, däremot kontraktsbunden militär.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Sveriges försvar kommer att på sikt behöva anpassas till Natos försvarsplanering för Östersjöregionen. – Vi har en försv
  • Redigerat 5/27/22, 10:05 AM av Cojimar
Cojimar
5/27/22, 10:03 AM
#102

Det blir knappast några styrkor från Nato placerade i Sverige och Finland vid medlemskap, däremot kommer övningarna i regionen att öka, säger amerikansk general.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Markstyrkor från USA kommer troligtvis inte att skickas till Finland och Sverige bara för att länderna går med i försvarsalliansen Nato. Den säger den amerikanske armégeneralen Christopher Cavoli.
  • Redigerat 6/12/22, 3:41 PM av Cojimar
Cojimar
6/12/22, 3:41 PM
#103

Accepterar Nato inte Sverige så blir det inget Nato för Finland heller, var budskapet från Finlands president Sauli Niinistö till Natos ordförande Jens Stoltenberg. Den senare sade i sin tur att man tar Turkiets invändningar på största allvar.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Finland går inte med i Nato utan Sverige, konstaterar presidenten Sauli Niinistö. Natos ordförande Jens Stoltenberg säge
Cojimar
6/16/22, 10:02 AM
#104

#103 Det finns dock en finsk otålighet, och röster höjs för att vid behov gå vidare mot ett Natomedlemskap utan Sverige.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Finland har lovat att inte gå med i Nato utan Sverige. Men när processen nu drar ut på tiden börjar röster höjas om att det kanske är dumt att lova för mycket. – Det finns en ände på tålamodet, säger Hasse Svens, SVT:s utrikesreporter i Finland.
Annons:
Cojimar
6/16/22, 10:05 AM
#105

Under tiden som förhandlingar pågår planerar Försvarsmakten för tillvaron som Natoland. Vi kan då få ett mer offensivt försvar, säger ÖB i en intervju med SR.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Det svenska försvaret kommer att växa snabbt framöver. Med medlemskapet i Nato så kan utformningen av det bli en annan än vad som hittills är tänkt.ÖB ...
Cojimar
6/26/22, 11:27 AM
#106

Trots samförståndet med Kakabaveh- kan de svenska Natoöverläggningarna utmynna i avgångskravkrav från Turkiet mot försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Ann Linde för deras dokumenterade vänskapliga förbindelser med kuridiska grupper som är terrorstämplade av Erdogans regim?

Tidigare politiske journalisten Jonas Gummeson på Expressen debatt: "Är det dags att Linde eller Hultqvist offras?"

Mathias Wåg på Aftonbladet kultur: "Stödgerillan avslöjar socialdemokraterna. Regeringens nya strategi kläs av när den fördömer sin tidigare politik som manipulation"


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

För den turkiska säkerhetstjänsten är det välkänt att både försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Ann Linde odlar vänskapliga förbindelser med den turkiska statens fiender. Hur kunde regeringen föreställa sig att det skulle passera obemärkt? skriver Jonas Gummesson.
Cojimar
6/28/22, 8:43 PM
#107

"Sverige har ändrat lagar och inlett nya polisutredningar mot PKK för att tillmötes gå Turkiets krav på Sveriges Natomedlemskap", skriver SVT. Uppgifterna lär komma från Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Sverige har ändrat lagar och inlett nya polisutredningar mot PKK för att tillmötes gå Turkiets krav på Sveriges Natomedlemskap. Det berättade generalsekreterare Jens Stoltenberg under en pressträff med statsminister Magdalena Andersson (S) på måndagen.
Cojimar
6/28/22, 8:48 PM
#108

Statsminister Magdalena Andersson bekräftar att Turkiet häver blockaden och släpper för sin del in Sverige och Finland i Nato.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Sverige och Finland har nått ett avtal med Turkiet angående Nato-frågan. Enligt Aftonbladet har länderna tecknat ett så kallat memorandum, vilket innebär att
  • Redigerat 6/28/22, 8:49 PM av Cojimar
Cojimar
6/28/22, 9:19 PM
#109

De turkiska förhandlarna är nöjda enligt SVT:s direktrapport. Gissar att den inrikespolitiska debatten i Sverige kan bli rätt intensiv, inte minst inför valet.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

  • Redigerat 6/28/22, 9:19 PM av Cojimar
Cojimar
6/29/22, 11:45 AM
#110

#109 Nu kommer notan.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Turkiet kräver en utlämning av 33 terrormisstänkta personer från Sverige och Finland.
Cojimar
6/29/22, 5:33 PM
#111

#95 Pierre Schori och Lena Hjelm-Wallén är upprörda över Sveriges Natodeal med Turkiet, (och över att Sverige verkar kvala in till Nato överhuvudtaget?) Det räcker för att få mig att ana att regeringen gjort det rätt bra.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Skam för Sverige och svek mot kurderna, dundrar tidigare biståndsministern Pierre Schori. – Hela processen är otrevlig, säger tidigare utrikesministern Lena Hjelm-Wallén.
  • Redigerat 6/29/22, 5:35 PM av Cojimar
Annons:
Cojimar
6/30/22, 8:24 PM
#112

#106 Turkiet fortsätter att kasta skuggor över den svenska valrörelsen.

"Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill fortfarande att Hultqvist sparkas, erfar Expressen.

– Peter Hultqvist får troligen flytta på sig oavsett hur det går i det svenska valet, säger en uppgiftslämnare som vid flera tillfällen haft kontakt med militära företrädare i Turkiet.

Hultqvist uppges samtidigt vara högaktuell som kandidat till posten som landshövding i Dalarna."---


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

– Peter Hultqvist får troligen flytta på sig oavsett hur det går i det svenska valet, säger en uppgiftslämnare. Hultqvist uppges samtidigt vara högaktuell som kandidat till posten som landshövding i Dalarna.
Fornöga
8/4/22, 8:44 AM
#113

Efter att de amerikanska senatorerna röstat ja till svenskt och finskt medlemskap i NATO återstår nu positivt besked från sju länder innan de båda länderna blir klara som medlemmar i alliansen.


Re:tired.

Vid midnatt stod det klart, USA godkänner Sverige och Finlands natoanslutning. Sju medlemsländer i försvarsalliansen kvarstår att godkänna. – Det är väldigt tillfredsställande. Det är bara väldigt positivt för Sverige och visar på ett förtroende både för Sverige och Finland, säger utrikesminister Ann Linde (S).
  • Redigerat 8/4/22, 8:46 AM av Fornöga
Fornöga
8/15/22, 9:31 AM
#114

Frankrike har nu officiellt sällat sig till de länder som godkänner Sveriges och Finlands Natomedlemskap.


Re:tired.

Fornöga
9/8/22, 10:35 AM
#115

5 aug. "Rysslands och Turkiets presidenter lovar att stärka det politiska och ekonomiska samarbetet. Uttalandet gjordes efter Vladimir Putins och Recep Tayyip Erdogans fyra timmar långa möte i ryska Sotji."---

https://www.svd.se/a/JxV6bX/putin-och-erdogan-hoppas-pa-starkta-band

7 sept "Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att ”västs provokationer” är att skylla för Rysslands beslut att kväva flödet i gasledningen Nordstream 1."---

https://www.di.se/nyheter/erdogan-vasts-provokationer-bakom-strypt-gas/

Putin lär väl applådera och understödja Erdogans motstånd mot Sverige och Finland i Nato.


Re:tired.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att ”västs provokationer” är att skylla för Rysslands beslut att kväva flödet i gasledningen Nordstream 1.
  • Redigerat 9/8/22, 10:36 AM av Fornöga
Fornöga
9/16/22, 10:47 AM
#116

Den nya regeringen har ännu inte utsetts, än mindre tillträtt, men Turkiet ställer redan krav på att den skall "leverera".


Re:tired.

Sveriges tillträdande regering sätts omedelbart under press från Turkiet att leva upp till löften om säkerhetssamarbete för att Sverige ska få sin Natoansökan ...
Fornöga
9/20/22, 12:03 PM
#117

Vid ett regeringsskifte kommer Magdalena Anderssons (S) statssekreterare med ansvar för utrikesfrågor och säkerhetspolitiska rådet, Oscar Stenström att fortsätta som chefsförhandlare för Natoprocessen, enligt Ulf Kristersson.
Låter bra med tanke på kontinuiteten.


Re:tired.

[Södra_Stockholm]
9/27/22, 5:44 PM
#118

Försvarsmakten övar med sin motsvarighet i USA på tisdagen.

Bland annat använder man sig av raketartilleri-systemet Himars.

– De har varit i norra Sverige och övat, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare vid Försvarsmakten.

https://www.expressen.se/nyheter/forsvaret-i-ovning-med-raketartilleri/?referrer=todays-news

Försvarsmakten övar med sin motsvarighet i USA på tisdagen. Bland annat använder man sig av raketartilleri-systemet Himars.
Annons:
Fornöga
9/27/22, 6:47 PM
#119

#114 Även Slovakien har godkänt Sverige som Natomedlem. Återstår därmed Ungern och Turkiet.


Re:tired.

Slovakien sällar sig nu till de länder som godkänt Sverige och Finland som Natomedlemmar, rapporterar Reuters. Två länder har fortfarande inte godkänt ansökan: Turkiet och Ungern.
[Södra_Stockholm]
9/29/22, 11:44 AM
#120

#118:

Fornöga
10/1/22, 3:32 PM
#121

#119 Nya hot från Erdogan om att blockera Sverige och Finlands Natoansökningar rapporterar AFP. Vad kommer att fälla avgörandet till sist- Erdogans band till Ryssland eller det amerikanska inflytandet?


Re:tired.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotar återigen med att blockera Sveriges och Finlands Natoansökan, skriver AFP.
  • Redigerat 10/1/22, 3:32 PM av Fornöga
[Södra_Stockholm]
10/3/22, 10:00 AM
#122

Svenska och amerikanska marinsoldater använder drönarstöd under Mortar Live Fire

[Södra_Stockholm]
10/12/22, 1:57 PM
#123

Natoländernas försvarsministrar möts i Bryssel på onsdagen och torsdagen. Sverige och Finland kommer för första gången att delta i mötet.

– Det är utvecklingen i Ukraina som helt dominerar det här mötet, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati i SVT:s Morgonstudion

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/sverige-deltar-i-sitt-forsta-nato-mote

Natoländernas försvarsministrar möts i Bryssel på onsdagen och torsdagen. Sverige och Finland kommer för första gången att delta i mötet. – Det är utvecklingen i Ukraina som helt dominerar det här mötet, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati i SVT:s Morgonstudion.
Fornöga
10/14/22, 1:37 PM
#124

#121 Erdogans dubbelspel klarnar allt mer. Hur länge kommer Nato att tolerera det?


Re:tired.

Turkiet och Ryssland inleder tekniska undersökningar för att göra Turkiet till ett internationellt nav för rysk gas, meddelar den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan.
Fornöga
10/16/22, 10:05 AM
#125

Utan Sverige, inget Finland i Nato, skriver HBL:s ledarsida.


Re:tired.

Även om det känns lockande att komma in i Nato direkt, vid behov utan Sverige, ska vi inte bli del av Turkiets spel.
Annons:
Fornöga
10/16/22, 10:35 AM
#126

Sverige och USA har signerat ett nytt samarbetsavtal som innebär ett amerikanskt stöd i försvaret av landets gränser i väntan på Natomedlemskapet.


Re:tired.

Sverige kommer allt närmare ett Natomedlemskap, och i dagarna signerades ett nytt nära samarbete med USA för att trygga de svenska gränserna under ansökningstiden. Samarbetet har aldrig varit viktigare och våra trupper står redo att försvara Sverige, säger en av USA:s högsta militärer till SVT.
Fornöga
12/4/22, 9:15 AM
#127

Den utdragna processen för att ansluta Sverige och Finland till Nato vållar oro och otålighet i Baltikum.


Re:tired.

Natomedlemskap dröjer för Finland och Sverige när Turkiet och Ungern ännu inte ratificerat medlemskapet.
Fornöga
1/10/23, 8:28 AM
#128

Fler utländska förband på svensk botten- det är främst så gemene man kommer att uppleva ett svenskt Natomedlemskap, säger försvarets ansvarige för en svensk dockning med Nato.


Re:tired.

I flera månader har Försvarsmakten utrett vad en Natoanslutning innebär för Sveriges försvar och vilken roll som Sverige väntas få i Natos försvarsplanering.Förutom ...
Fornöga
2/12/23, 12:36 PM
#129

Stoltenberg avser att avsluta sin tid som generalsekreterare i Nato i oktober. Sverige och Finland kan nog vara tacksamma över att ha stödet från honom- han är ju insatt i nordiska frågor på ett annat sätt än vad en icke nordisk ledare skulle ha varit.

https://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/stoltenbergs-plan-att-sluta-st%C3%A5r-fast-1.92072588


Re:tired.

Natochefen Jens Stoltenberg har inga planer på att förlänga sin tid på posten för ytterligare en period, utan planerar att sluta som tänkt i oktober, enligt
  • Redigerat 2/12/23, 12:36 PM av Fornöga
Fornöga
2/15/23, 8:03 AM
#130

#129 "Natos generalsekreterare försöker vrida ett vapen ur händerna på Turkiets president.

Så ska man se Jens Stoltenbergs uppseendeväckande uttalade om att det inte spelar någon roll om Sverige och Finland går med i försvarsalliansen vid olika tidpunkter", menar Aftonbladets kolumnist Lena Mellin.


Re:tired.

Natos generalsekreterare försöker vrida ett vapen ur händerna på Turkiets president. Så ska man se Jens Stoltenbergs upp
Fornöga
3/14/23, 11:01 AM
#131

Allt mer tyder på att Finland kommer att bli medlemmar i Nato före Sverige, enligt statsminister Kristersson.


Re:tired.

Det har blivit allt troligare att Finland går in i Nato utan Sverige. Det säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff. – Den samlade bedömningen är att sannolikheten har ökat för detta, säger han.
Fornöga
3/16/23, 7:10 AM
#132

Jacob Westberg, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, konstaterar enligt TT att de internationella försvarssamarbeten Sverige ingår inte innehåller inte några ömsesidigt bindande försvarsförpliktelser, och om Sverige blir sista alliansfria land i Östersjöområdet riskerar vi att hamna i en utsatt position.


Re:tired.

Sverige riskerar som sista alliansfria land i Östersjöområdet att hamna i en utsatt position. Inga av de ”säkerhetsförsäkringar” eller försvarssamarbeten som Sverige ingår i förbinder andra länder att hjälpa Sverige militärt vid ett angrepp. Men Nato kan ha ett intresse av att ställa upp.
Annons:
Fornöga
3/22/23, 4:14 PM
#133

Riksdagen har nu röstat ja till ett svenskt medlemskap i Nato. Endast V och MP röstade emot.


Re:tired.

Sveriges riksdag röstar ja till att gå med i försvarsalliansen Nato.
  • Redigerat 3/22/23, 4:14 PM av Fornöga
Fornöga
7/10/23, 9:37 PM
#134

Så har då Turkiet slutligen accepterat den svenska Natoansökan, och därmed är väl det sista hindret undanröjt för medlemskapet.


Re:tired.

Turkiet godkänner Sveriges Natoansökan. Det bekräftar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på en pressträff. – Detta gör oss starkare och säkrare, säger han. Beskedet kommer efter ett flera timmar långt möte mellan Erdogan och Kristersson.
Fornöga
7/12/23, 11:43 AM
#135

#134 Det här väntar nu.


Re:tired.

Nu har Turkiet gett sitt ja för ett svenskt Natomedlemskap. Bara Ungern kvarstår, och de väntas också säga ja i veckan. Men vi har ett par steg kvar innan Sverige officiellt går med i Nato.
Upp till toppen
Annons: