Etikettandravärldskriget
Läst 6147 ggr
[julatopp7018]
2013-09-20, 18:05

Midway

Efter seger vid Pearl Harbor ville Japan åter igen slå till mot USA och amiral Isoroku Yamamotos plan var att lura amerikanarna i en fälla genom att inleda ett avledande anfall mot Aleuterna medans resten av flottan anföll Midway.

Foto: Wikimedia

Amiral Isoroku Yamamoto var säker på att planen skulle lyckas att han satte in stort sätt hela flottan. Den amerikanska krigsmakten var förberedda på Midway med förstärkningar och befästningar.

Kl 04,30 den 4 juni 1942 slog japanerna till med 108 plan mot Midway. Anfallet började bra för japanerna med 33 ner skjutna plan och få egna förluster och flygfälten vid Midway skadades men slogs inte ut. Medans japanerna förberedde ett nytt anfall nåddes man av rapporter av att 10 amerikanska krigsfartyg medans man förberedde jaktplanen på däck. Genast gavs det order att dom japanska jaktflygen skulle om beväpnas till torpeder. Kl 10,20 gav befälhavaren på den japanska hangarfartyget att gå upp mot vinden och sända iväg sina plan. Nu flög 50 amerikanska störtbombare av typen Dauntless ur molnen ner mot hangarfartyget och anföll. Samma morgon hade 33 Dauntlessplan från Enterprise gett sig av för att söka reda på japanska flygstyrkan istället hittade man en grupp japanska hangarfartyg och gick till anfall. japanska hangarfartygen Kaga och Soryu blev så illa skadade att dom sjönk samma kväll.

Amerikanarna förlorade ett hangarfartyg, 137 flygplan och 307 man under slaget av Midway.

Japanerna förlorade fyra av sina sex hangarfartyg och stort antal besättningsmän.

[Jimmy.L]
2013-09-20, 18:23
#1

Japanerna hade väl sänt iväg sina jagare?

[Göteborgaren]
2013-09-20, 20:54
#2

USA kände ju till anfallet mest tack vare att dom knäckt det japanska koden över radion, sen slarvade dom med säkerheten när dom bytte bomber ombord på hangar fartyget

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

[ludden]
2013-09-21, 15:15
#3

Japan förlorade många erfarna piloter i detta slag.

JanGBG
2013-09-21, 15:24
#4

Hörde ett föredrag om det slaget av en författare som hade skrivit en bok i ämnet.

Det finns tydligen väldigt många frågetecken.

Det japanska marinflyget lyckades tydligen inte hämta sig efter det slaget.

[Björn.B]
2013-09-22, 12:48
#5

´Skulle ni säga att Japan förlorade kriget på grund av detta slag?

JanGBG
2013-09-22, 18:59
#6

NJA! Men det var säkert början till slutet, fast det var lång väg att gå.

Tror inte att dom som var med såg Japan besegrat när det hände.

starhawk
2013-09-27, 13:06
#7

Slaget vid Midway handlade mest om tur, japanerna hade mest otur medans amerikanerna hade en oförskämd tur.

När den japanska huvudflottan anlände utanför Midway skickade kryssarna iväg flottörplan för att spana efter den amerikanska hangarfartygsflottan som man misstänkte fanns i grannskapet, men på en av kryssarna hade en ventil till katapulten av misstag lämnats öppen varvid det planet blev försenat. Den sektor det planet skulle avspana var just den sektor där den amerikanska hangarfartygsflottan befann sig!

När den japanska attackstyrkan av torpedplan och störtbombare samt deras jakteskort kom tillbaka efter första attacken mot Midway hade ännu inte dom amerikanska hangarfartygen siktats, man beslöt då att beväpna planen med högexplosiva bomber för en ny attack mot Midway, just som man var sysselsatt med att hänga upp bomberna under flygplanen hade det försenade flottörplanen kommit fram till sin sektor och upptäckte dom amerikanska hangarfartygen, då behövde man snabbt beväpna om flygplanen med pansarbrytande bomber och torpeder, för att snabba på processen tog man fram bomberna och torpederna till flygplanen innan man stoppat undan dom högexplosiva bomberna i magasinen, bredvid varje flygplan låg därför en dubbel vapenlast. Dom amerikanska hangarfartygen hade redan skickat iväg sin attackstyrka men på vägen lyckades dom gröna amerikanska piloterna tappa kontakt med varandra, först framme vid dom japanska hangarfartygen var därmed den amerikanska styrkans torpedplan tillsammans med några torpedplan från Midway. Samtliga sköts ner av den japanska jaktskärmen och luftvärnet utan att ha erhållit några träffar. Men eftersom torpedplan attackerar i praktiskt taget vågtoppshöjd var därmed alla japanska jaktplan nere på lägsta höjd och luftvärnet var nerskruvat till horisontalläge när dom amerikanska störtbombarna plötsligt dök upp på högsta höjd. Det var som en övning inga jaktplan eller luftvärn att oroa sig för det behövdes bara ett par bomber bland dom fulltankade japanska planen med dubbel vapenlast så gick dom av som ryska smällare. Inom kort stod Akagi, Kaga och Soryu i full brand. Den enda kvarvarande av dom fyra stora hangarfartygen var Hiryu som befann sig längre norrut och därför inte upptäcktes av amerikanerna. Hon skickade iväg en styrka som svårt skadade två amerikanska hangarfartyg varav ett senare sjönk. Sen hände ungefär samma sak med henne, hon överraskades av amerikanska störtbombare med däcket fullt av fulltankade fullbeväpnade flygplan och mötte samma öde som dom övriga tre stora japanska hangarfartygen.

Detta innebar att japanerna förlorade större delen av sina vältränade flygbesättningar som hade varit japanska flottans spjutspets. Japan hade eftersatt utbildningen av nya flygbesättningar och hämtade sig aldrig från denna förlust

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

[ludden]
2013-09-27, 17:06
#8

Ja Japanerna fick betala ett högt pris när dom slarvade på däck.

Zepp
2013-09-29, 19:30
#9

Japan var en jordbruksnation med ambition att bli en industrination, det skulle uppnås med militära medel.

Slaget vid Midway var därför ett dråpslag mot flottan som även om de ville inte kunde ersätta förlorat materiel då de saknade kvalificerad arbetskraft.

Likaså flygbesättningar blev det ont om, samt all den kvalificerad tekniska personal som krävs för att sköta ett hangarfartyg i krigslägen.

Såå man kan säga att Japans öde var beseglat iomed slaget vid Midway!

Slaget senare som satte punkt på det hela i Filipinska sjön går under namnet "The great turkey shoot"!

Då mötte amerikanarna snabbutbilda piloter utan erfarenhet.. och det gick som det gick!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

starhawk
2013-09-30, 07:47
#10

#9: Helt riktigt Zepp!

Vill i detta sammanhang rätta ett vanligt fel "The great Turkey shoot" översätts ofta med "Kalkonjakten vid Marianerna" men detta är helt fel! Turkey shoot är en prickskyttetävling där förstapriset är en kalkon och har alltså ingenting alls med kalkonjakt att göra.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

[Göstage]
2019-11-07, 19:12
#11

Mastodontfilmen "Midway" om Stilla Havskriget har premiär den 15 november 2019 på svenska biografer.

[Hayabusa]
2019-11-11, 09:24
#12

Premiären var, vad jag kan se, redan den 8/11 i Sverige. Hur som haver så såg jag filmen i lördags (9/11).  Tycker att den var bra! Man ska inte förväxla en spelfilm med dokumentär, men tycker att man lyckades balansera väl mellan de två. Även om filmen visar händelsen, mestadels, ur amerikansk synvinkel så framställs japanerna på ett värdigt sätt anser jag. "Värdigt" är kanske inte rätt ordval, men ibland framställs fienden enbart som imbecill och blodtörstig. 

Väl värd att se.

[Göstage]
2019-11-11, 09:39
#13

#12 Jaha, det var SvD:s kritiker som förde mig på fel vägar beträffande datumet, tror jag (betalartikel nu). Hon var för övrigt mer negativ om filmen - så mycket att jag avstod att citera hennes ord, så att den (som i likhet med dig) vill se filmen kan bilda sig en egen uppfattning. 

Fick större lust att se den efter din kommentar. 👍

[Jimmy.L]
2019-11-11, 10:15
#14

Jo film är film, Jag får kika på den när den släps.

[Hayabusa]
2019-11-11, 17:39
#15

#13 Har läst två negativa recensioner, men i båda fallen så anser jag att filmkritikern missar poängen med filmen. Har i efterhand uppdaterat mig (nej, jag är ingen historiker) och filmen har inte tappat i betyg, snarare tvärtom.

Upp till toppen