Hemlighetsfullt fort öppnades för allmänheten
Under lördagen hölls en öppen besöksdag på Oscar II:s fort, beläget i Göteborgs hamninlopp. Tack vare en volontärförening får besökarna numera tillträde till fortets innersta.

Ser mycket intressant ut. Det för tankarna till Bangsbo fort i Fredrikshamn men det hade sin storhetstid betydligt senare.
Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
Båda fyller ju samma syfte.

Ja det finns en stor likhet på ytan men säkert en hel del finesser på båda ställena för sin tid. Har inte läst på om göteborgsfortets historia än.
Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.
Jo dom skiljer sig mycket åt när det kommer till funktion.
Bangsbo fort är ju mer modernare KA.
Gillar man KA finns det ju ett antal anläggningar att besöka från norr till söder i Sverige och några i Danmark. Finns en massa i Norge.
Nu på lördag öppnar man åter fortet för allmänheten mellan 11-17.
http://www.o2fort.se/index2.html
http://www.sfv.se/sv/fastigheter/sevardheter/vastra-gotalands/oscar-iis-fort/
Trevligt. 👍
#6 Ja, det tyckte jag också. och eftersom vädret mot alla tidiga prognoser blev vackert begav jag mig iväg till Långedrag. Jag var faktiskt inte ensam, redan när jag kom vid elvatiden fanns det köer utanför insläppet och fylldes på bakåt., och när jag begav mig hemåt vid ettiden strömmade det fortfarande till stora skaror med besökare, mest herrar i åldern 8 till 80.
Men det var gott humör och vänligt bemötande, och vi fick bonusbeskedet att man beslutat att även visa Gotiska batteriet, vilket bara öppnats för visningar för allmänheten vid ett tillfälle tidigare.
Det var en mängd volontärer igång som rörde sig bland folk eller bemannade stationer. Fast som vanligt så förmådde man inte ta till sig all information - det blir till att läsa in sig senare! Fick i förbifarten ett snack med basen själv, och han berättade att volontärerna har ett schema med tjänstgöring 20 helger om året, obetalt. Jag fick också veta att det alltid var fint väder vid visningarna, och att det var Oscar den andre själv som såg till det.
Okej, dags att se sig om! Det kommer att bli en massa bilder, men den sakkunniga informationen saknas, så den hoppas jag få hjälp med av Jimmy t.ex.
Och där mötte ännu en trevlig volontär, som berättade om hur pjäsen fungerade, och om dem som skötte dem. Tyvärr var det lite för trångt för att få några begripliga bilder, men jag tog i alla fall en bild genom kanonröret. Vapenvården får godkänt - okej, lite gravrost var det väl, men man skjuter ju inte så ofta…
Efter en stärkande korv med bröd och läsk bar det sedan iväg till Götiska batteriet nere vid älven.
#8 Är en 150 cm strålkastare, stött på sådan på två ställen kul att se att det finns en även i Göteborg. Det sägs att fortets egna strålkastare försvann spårlöst och inga idag vet var den finns, vissa säger den dumpades i vattnet men ingen vet med säkerhet. Just den på bilden är fraktad dit.
#15 Rälsen i bildspelet kan ha tillhört 57 mm pjäser eller så är det räls till försvunnen strålkastare eller ammunitionsräls.
#27 Håller med när det är mycket besökare blir det knepigt att fotografera men du lyckades trots det fånga många fina bilder.
#29 Det är 57 mm kanoner.
#32 Närskyddet mot infanteri.
Jättekul att du tog dig dit och delade med dig av bilderna här det uppskattas väldigt mycket.
Tack för kompletteringarna - jag hoppades på att de skulle komma! 😉
Såg i artikeln om Götiska batteriet att man tror att det ligger en strålkastare i dammen framför kanonerna. Hörde i förbifarten en volontär som pratade på att man skymtar något i vattnet vid bra sikt. Borde gå att sänka ner en kamera och titta!
Nationaldagen närmar sig, och då skjuts det saluter på fortet.

Har gått där i gångarna och jobbat.. mest rost och vatten.
Inte för att jag begrep så mycket på den tiden.. men senare så har jag förstått att det till stora delar har handlat om att försvara minlinjen som låg strax utanför?
För övrigt fina bilder.. ser ut lite som jag minns det hela.
Iallafall om jag fattat det någotsånär så var de tyngre kanonerna till för att skjuta ut mot skärgården mot annalkande flottstyrkor och det Götska batteriet för att försvara själva minlinjen?
På det så fanns det så klart skyttevärn med infanteri/kulsprutor för försvar av själva anläggningen.
Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.
#38 Det fanns betydligt fler KA i Göteborg samt rörligt KA med.
http://gg-kamratforening.se/arkivet/Historisk%20bakgrund%20till%20KA%20pa%20Vastkusten.pdf

Har man bott i Gbg under sin ungdom samt haft tillgång till fritidsbåt så vet man att det finns åtskilliga militära anläggningar rätt långt ut i skärgården.
Flera utav dessa öar hade tillträdesförbud för utländska medborgare och det stod på flera språk på stora skyltar.
Iallafall så inbillar jag mig att de främst vara observationsplatser.. kraftigt bestyckade och så gott som alltid någon form av anläggning för artilleri.. antagligen mest för att hindra fientliga marina infanterienheter skall kunna ta över platserna?
Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.
#34 Dags att återuppta fjolårets vandring i fortet! Den gången tyckte en av guiderna att jag borde komma tillbaka på Nationaldagen för att uppleva när man brassade av kanonerna, och sagt och gjort så tog jag mig en tur till fortet även i år.
Vädret var till en början mulet, och det kom till och med några regnstänk, men vid middagstid sprack det upp och det blev ännu en vacker dag denna märkliga försommar.
Det var full uppställning från arrangörshåll med en mängd aktiviteter, och som extra överraskning kom en landstigningsuppvisning av det marina hemvärnet. Att den inte fanns med i programmet berodde på att hemvärnet övningsmobiliserats dagen innan, så deras medverkan var osäker. Truppen hade dock fått permission från klockan två på natten för att få några timmars sömn innan uppvisningen. Heder åt dem och åt ÖB! 😉
Men vi tar det väl från början?
#42 Som sagt, det var gott om aktiviteter denna dag, med ett "överflöd" av volontärer som verkligen var besjälade av sina uppdrag. Och allmänheten strömmade till - en veteranvolonär jag talade med hade inte upplevt en sådan publiktillströmning på många år. Fast till publikrekordet, 14.000 personer, var det ändå en bit…
Förra gången jag var där var det mest gossar i åldrarna 7-80, men den här gången var det gott om barnfamiljer - rätt överraskande eftersom det knappt finns en grön yta inom området att breda ut en filt på.
#44 Innan det var dags att gå ner till hamnen och se på landstigningsövningen ägnade jag mig åt att vandra runt i "katakomberna" på egen hand. Det var ju ofrånkomligt att en hel del motiv blev repris från förra året, så de lägger jag inte ut igen. Men en del nytt blev det förstås, medan jag såg tidigare motiv med nya ögon.
#47 Bland det som fascinerar mig mest är hur tidens tand får verka fritt i anläggningen - en inte lätt balans att klara av för ansvariga. Fästningskommendanten meddelade i ett av sina tal om att Oscar II:s fort blivit kulturbyggnadsförklarad helt nyligen, och därmed får ju inte förfallet gå för långt.
Men ännu finns det en skönhetens förfall att njuta av!
Så var det så dags för landstigningsuppvisningen. Två stridsbåt 90 närmade sig med hög hastighet och intensiv eldgivning från söder. En av dem anlöpte land och en styrka påbörjade landstigning under eldunderstöd från kulspruta ombord och från den andra båten som låg på älven utanför.
Bilderna är från filmklipp och inte särskilt tydliga.
#58 Efter det var det dags att låta femtiosjuorna i Götiska spela över älven, men det har jag bara på filmklipp. Pjäserna kan dock ses i #28ff här ovan.
#44 Ett bord från Fort & Bunker.
Tack för intressanta bilder och berättelse från nationaldagsfirandet. 👍
#68 Det måste ha smällt rätt bra.
Ja, vid båda skjutningarna (jag missade den tredje) samt vid landstigningsövningen uppmanade fortchefen oss att hålla för öronen på barn, husdjur och oss själva.🎧 Jag hör dock redan så dåligt att jag inte hade något att förlora…
Den 1 september är årets sista allmänna visning av fortet.
Skrivet om fortet (2015):
https://cornucopia.cornubot.se/2015/09/oscar-iis-fort-goteborgs-basta-sevardhet.html
#72 Lär säkert bli lika mycket besökare som alltid.
Ja, säkert! Nu hade de en visning så nyss som den 4 augusti med extravisning av en del av fortet som inte visats sedan 1955, så en del stammisar kanske tog farväl för i år redan då.
Själv har jag varit där två gånger de senaste åren, så jag avstår den här gången.
Oscar II:s fort hade en av årets öppet hus idag. Men tidens tand nöter på anläggningen, rapporterar GP:
"– För att Oscar ska sparas för framtiden måste vi byta taket. Vi måste lägga en ny beläggning på hjässan. Mellan 1955-2019 har det inte hänt ett smack i positiv bemärkelse på taket. Därför kommer våra väggar på sikt att försvinna av sig själva. Naturen kommer ta tillbaka berget, säger Martin Tilander.
Han berättar att fortets stiftelse jobbar tillsammans med Statens fastighetsverk, som äger marken, för att få ihop pengar till ett nytt tak. – Gör vi inte det kommer vi inte kunna besöka Oscar om gissningsvis 20 år. Det kommer bara vara ett stort jävla hål i berget med lite kanoner på taket. Historien, känslan och verkligheten skulle vara borta."---
https://www.gp.se/nyheter/göteborg/oscar-ii-s-fort-läcker-in-vatten-behöver-nytt-tak-1.16076468 (ej betalartikel i skrivande stund)
Jag hoppas dom får fram pengarna, det vore trist om anläggningen blev förstörd.
#76 Ja, hoppas att Fortifikationsförvaltningen inser allvaret!
Torbjörn Dalnäs minns sitt besök på fortet 2012. Nog inte så mycket som har förändrats sedan dess.
Mäktigt ställe.