Etikettflygvapnet
Läst 4398 ggr
[Jimmy.L]
2012-11-04, 08:45

Boeing AH-64 Apache

Boeing AH-64 Apache är en amerikansk attackhelikopter som används av ett flertal länder. Dess föregångare i den amerikanska armén var AH-1 Cobra-helikoptern.

Foto commons.wikimedia

Två modeller av AH-64 Apache, AH-64A och AH-64D, är idag i tjänst inom den amerikanska armén. B- och C-varianter tillverkades visserligen men togs aldrig i tjänst. Ett antal andra modeller har utvecklats från både AH-64A och AH-64D för exportändamål. Den brittiskbyggda Westland WAH-64 är baserad på AH-64D, men har ett flertal förbättringar.

Helikoptern, som är byggd för att utstå frontlivets besvärligheter, kan nyttjas både dag- och nattid samt i dåligt väder genom att utnyttja integrerade hjälm- och displaysiktessystem. Apachehelikoptern är även utrustad med några av det senaste inom flygelektronik såsom Target Acquisition Designation Sight, Pilot Night Vision System (TADS/PNVS), Black Holes passiva infraröda motmedel, nap-of-earth navigering och GPS.

Hydra 70-raketer och AGM-114 Hellfirerobotar.

Apachen användes för första gången i strid i och med invasionen av Panama år 1989 som gick under namnet Operation Just Cause. Apache AH-64:or och AH-64D:or har spelat viktiga roller I flera krig i Mellanöstern, däribland Gulfkriget, Operation Enduring Freedom i Afghanistan och Operation Freedom i Irak år 2003. Apacherna har visat sig vara utmärkta stridsvagnsjägare och förstörde hundratals bepansrade fordon i gulfkrigen.

Nya rapporter har dock visat att helikoptern är sårbar för markstridskrafter under vissa omständigheter. Under en strid under Operation Enduring Freedom skadades så många som 80% av Apachehelikoptrarna svårt av eld från marken i ett bergsområde. Apachen har också visat sig vara sårbar mot infanteri i urban terräng. Under det andra Gulfkriget lyckades irakiska styrkor skada framdrivning och kontrollsystemen genom småkalibrig eld, vilket ibland ledde till nödlandningar. Under Operation Iraqi Freedom skadades många Apachehelikoptrar i urbana stridsområden och en skadad helikopter erövrades även av irakiska trupper och visades upp i internationell TV.

Det finns flera faktorer som bidrog till dessa skeden. Apachehelikoptrar var först och främst ämnade för att finna och slå ut bepansrade fordon på långa avstånd, där de var skyddade från moteld. Därtill är infanteri svårare att upptäcka än fordon. I Irak möjliggjorde de korta avstånden och tillgången på skydd i de urbana områdena att infanteriet kunde anfalla från nära håll (50 – 850 m). Denna miljö påvisade Apachens sårbarhet mot tunga kulsprutor (0,5”). Därtill kan Apachen enbart skjuta mot ett mål i taget och den är därmed sårbar när den anfalls från flera håll samtidigt. Transporthelikoptrar såsom UH-60 Black Hawk har inte denna svaghet i samma utsträckning, eftersom man kan ha sidoskyttar som tillför extra skydd i vissa taktiska situationer.

Transporthelikoptrarnas effektivitet kan dock debatteras då man jämför andra faktorer, såsom Apachens överlägsna manöverbarhet, bestyckning och hastighet. Apachens användning i urbana strider har dock överlag visat sig effektiv. Apachen har varit framgångsrik som infanteristöd och som eldledare för artilleri. Trots Apachens svagheter, rankas den som den helikopter med största överlevnadschanser av alla militära helikoptrar. Majoriteten av de Apachehelikoptrar som erhållit svåra skador i strid har lyckats fortsätta sina uppdrag och sedan ta sig hem.

Källa wikipedia

[julatopp7018]
2012-11-04, 09:38
#1

Lite förvånad att den är så pass känslig mot småkalibrig eld.

[Björn.B]
2012-11-04, 11:55
#2

En favorit, dem ger respekt när den kommer flygande.

[Carpinus]1
2018-02-05, 11:11
#3

En Apachehelikopter (utan angiven modellbeteckning) har kraschat i Japan.

"En attackhelikopter av typen Apache har kraschat in i ett hus i staden Kanzaki i västra Japan, uppger landets försvarsminister. De två personer som var ombord på helikoptern befaras döda."---

"Det har varit flera incidenter med militärhelikoptrar i landet den senaste tiden."

TT

Upp till toppen