Etikettstridsvagnar-pansarfordon
Läst 4141 ggr
[Jimmy.L]
2012-12-24, 12:53

T-64

Den tunga T-64 användes bara av sovjetiska styrkor, den var utrustad med den senaste typen av reaktivt pansar och tekniska detaljer.

Foto commons.wikimedia

T-64 kom i slutet av 1960-talet och skulle komplettera T-72. till skillnad från T-72 som exporterades till Sovjets allierade så var T-64 endast för Sovjets armé. T-64A dök upp första gången i Östtyskland 1976. T-64B sågs i Östtyskland och Ungern 1981 den hade ett nytt chassi och tornpansar och den hade pansarvärnsroboten Kobra som var en radio styrt vapen som sköts genom kanonen. Den hade 6 robotar i en automatisk laddare och 36 vanliga granater.

Ca 8000 stridsvagnar kom att byggas och ca 2000 hamnade i Ukraina när Sovjet upplöstes.

Källa wikipedia 2012-12-24

[julatopp7018]
2012-12-24, 18:00
#1

En stridsvagn för Kategori A-förbanden.

[Björn.B]
2012-12-25, 12:42
#2

Var den för elitförbanden?

[julatopp7018]
2012-12-25, 13:23
#3

I stort sätt var den till för sovjetiska elitförband.

[Björn.B]
2012-12-25, 17:00
#4

Okej…

Zepp
2017-03-23, 21:12
#5

Mm.. Sovjet/Ryssland hade en militär doktrin som stipulerade dels specialförband för den strategiska reserven, dels massmobilisering och utrustning för värnpliktsförsvaret!

Sovjetunionen och/men även Ryssland är är till ytan j*vligt stora länder!

Sträcker sig över två världsdelar!

Det går åt en hel del materiel om man skall ha försvarsförmåga över så stora vidder!

Men.. rätt mycket har förändrats sedan kalla kriget.. framförallt så är det betydligt färre trupper som står vid Rysslands gräns!

Forna Sovjetrepubliker och Warsawapaktsländer har knappast förmåga att försvara sig själva.. än mindre anfalla Ryssland!

Utan det är de mer kvalificerade/välutrustade/vältränade.. läs USA som ses som ett hot numera!

Såå.. de ser lixom inga större hot om massinvasioner numera.

Därav så har de bytt militär doktrin!

Dels så handlar det om att stoppa/slå ut USAs kvalificerade/välutrustade/vältränade förband, dels så handlar det om att förhindra att nya sådana trupper kan föras över från USA till Europa/Asien!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

KimE
2017-03-24, 07:03
#6

Hotet Ryssland ser är mest att före detta Sovjetländer vänder sig till andra handelspartners, det försöker de förhindra genom att hota, locka eller invadera dem. Det hot USA utgör är mest ekonomiskt en stormakt som kan attrahera länder att frivilligt upprätta handelsavtal med med och kanske militära försvarssamarbeten. Att USA skulle kunna invadera Ryssland vore ett skämt då det skulle förstöra båda länderna totalt. USAs krig i Afganistan och Irak har kostat ca 10 års BNP ytterligare krig skulle undergräva USAs ekonomi totalt. Uppgifter finns att Ryssland har börjat stödja talibanerna (Reagan kallade dem de gudfruktiga frihets krigarna och gav dem Stingers) nu så hela cirkeln är fullbordad.

Zepp
2017-03-24, 17:49
#7

Det är inget hot, det är en realitet!

Och man bör försöka förstå hur Ryssar tänker.. minnet sträcker sig främst från WW1!

Det är hur som helst det som ältas i Ryssland.. hur en svag monarki.. illa skött och där medborgarna saknade alla rättigheter.. eller ens mat för dagen!

Vilket ledde till sociala omvälvningar när första världskrigets bördor lades på befolkningen.. det kriget sköttes i princip lika dåligt som landet!

Dags att byta ut statsledningen med andra ord.. sagt och gjort, det blev revolution, först Februarirevolutionen, sen Oktoberrevolutionen!

Det som sen följde var invasion efter invasion.. första världskriget slutade i Ryssland inte fören 1922, och andra väldskriget iomed att Ryska trupper intog Manchuriet, 1946!

Lärdomen är att man bör vara militärt starka.

Och sen har vi Sovjetunionens sammanfall, då förlorade Ryssland inflytande, betydande handelsförbindelser, Warsawapakten föll ihop, fientliga militära trupper flyttade närmare.. allt för att man vara ekonomiskt och militärt svaga!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

KimE
2017-03-24, 23:51
#8

Ukraina och Moldavien kan inte vara fientliga trupper de tillhörde samma Sovjet och har inte flyttat närmare.

Zepp
2017-03-25, 12:07
#9

De kan potentiellt vara områden för NATO/USA.. att stationera trupper/kärnvapen på?

Menna.. det är väl för rätt få någon som helst hemlighet att vissa i Ukraina, Moldavien, Georgien, andra områden hyser en dröm om att få härbärgera USAs trupper på sin mark?

Menna igen, glöm det Svenska perspektivet en liten stund och se till storpolitiken!

Nationer med förmåga och ambitioner för att agera supermakter, har helt andra agendor/ser saker och ting lite mer ur det perspektivet!

Menna.. för tredje gången.. ingen hade varit mer nöjd än jag om Ryssland hade lagt sig platt, gått med i EU/NATO!

Våta drömmar är en sak, realpolitik är något annat!

För det första om Ryssland vore medlem av EU så hade aldrig situationen på Krim uppstått, likaså kriget i Georgien.. det hade dessutom skiftat EU i en helt annan riktning .. inte ens säkert att det gynnat oss i Sverige?

NATO hade varit en historisk parentes!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Upp till toppen