Etikettövrigt
Läst 2147 ggr
[Jimmy.L]
2014-03-20, 11:36

Underrättelseinhämtning

Utan ett fungerande underrättelser blir man sårbar och får det svårt att hitta fienden. Det finns olika sätt att få underrättelser som tex flygspaning, signalspaning, satelliter eller små patruller bakom fiendens linjer.

Foto commons.wikimedia

För förbanden är det viktigt att veta hur fienden rör sig och vad denna använder då är underrättelser en mycket viktig sak att få. Det finns idag alla sorters signalspaning som;

  • Stridsledningscental som hämtar uppgifter
  • Specialförband som verkar bakom fiendens linje
  • Ubåtar och ytfartyg
  • Drönare
  • Flyg som hämtar upp radiosignaler och fotograferar

Signalspaning görs inte bara under krig även fredstid använder många länder sin tid att spana på andra länder. FRA är en svensk signalspanings myndighet som har till uppgift att leta hot mot Sverige. Signalspaning är en känslig fråga för många som tror dom blir avlyssnade av länder som USA, England, Sverige men sanningen är att nästan alla länder sysslar med signalspaning.

[julatopp7018]
2014-03-20, 13:44
#1

Håller med, utan koll på fienden kan man inte strida.

[Göteborgaren]
2014-03-20, 13:57
#2

Får FRA signalspana i Sverige?

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

[Björn.B]
2014-03-20, 15:41
#3

Måste dom inte söka tillstånd för att signalspana i Sverige?

Zepp
2014-03-31, 19:50
#4

FRA är den bästa myndigheten vi har.. för de är de enda som lyssnar på vanligt folk! 😮🤦‍♂️

Grejen med FRA är väl rätt komplext.. vore tjänstefel om de inte lyssnade på allt och alla.. samtidigt så bryter det mot vår personliga integritet!

Främst handlar det om hur vi upplever oss och sen den krassa verkligheten.. och f*n om de glömt att lyssna på något om det väl händer något!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Jimmy.L]
2017-01-09, 07:50
#5

Utländska IT-spioner har gjort förberedelser för att slå ut svensk infrastruktur som elnät och kommunikationssystem. Det avslöjar Försvarets Radioanstalt i dag för SVT. Konsekvenserna om det svenska elsystemet slås ut blir dramatiska. – Då skulle mycket av det normala samhällslivet bryta samman, säger Mikael Odenberg, generaldirektör för Svenska Kraftnät.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/it-spioner-forbereder-attack-mot-elnatet

Zepp
2017-01-09, 18:31
#6

Mm.. vi är betydligt känsligare i ett modernt samhälle där de flesta bor i städer!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

KimE
2017-01-10, 22:24
#7

Det räcker med att slå ut några ställverk eller de två kulvertar som förser stockholm med ström så har du grottbjörnensfolk på tre dagar.

Jag tror jag går och lägger in en pinne i spisen :)

Cojimar
2022-03-23, 07:22
#8

2022 Det säkerhetspolitiska läget har försämrat kraftigt de senaste åren, och i synnerhet sedan Ryssland invaderade Ukraina. Det innebär bland annat att underrättelseinhämtning spelar en viktig roll för att förstå och förutse utvecklingen, och FRA bevakar pågående händelseförlopp, både i närområdet och i Ukraina.

"– Vi har följt den ryska uppbyggnaden runt Ukrainas gräns under lång tid, hela vägen fram till invasionen och även situationen efter det, säger Björn Lyrvall, generaldirektör på FRA.

Den svenska signalspaningen sker från land, från flyg och fartyg. Med avancerad utrustning ombord kan FRA fånga elektronisk information i form av signaler från radar, navigeringsutrustning och vapensystem."---

"Även i Sveriges närområde har de militära aktiviteterna trappats upp påtagligt under året som gått, enligt FRA.

Rysk militär övningsverksamhet i Östersjöområdet har varit både mer omfattande och mer komplex än tidigare. I september hölls storövningen Zapad 2021 i den hårt militariserade ryska enklaven Kaliningrad på andra sidan Östersjön.

– Det fanns tecken på en verksamhet som gick utöver vad som varit fallet tidigare, säger Björn Lyrvall."---


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Svensk signalspaning följer kriget i Ukraina och rapporterar om ryska trupprörelser och vapensystem. Om hotet skärps mot Sverige kommer FRA att vara larmklockan.
  • Redigerat 2022-03-23, 07:23 av Cojimar
Cojimar
2022-03-26, 11:08
#9

#8 "Ett av flygvapnets signalspaningsplan flyger just nu över östra Polen, i närheten av Belarus och Ukrainas gräns", uppger Aftonbladet.

"Både Försvarsmakten och FRA kan bekräfta att ett svenskt plan är i luften men är förtegna om detaljer."---


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Ett av flygvapnets signalspaningsplan flyger just nu över östra Polen, i närheten av Belarus och Ukrainas gräns. På Flightradar24 kan man se att planet lämnade Linköping strax efter klockan åtta och flög längs ländernas gränser innan det vände vid den polska staden Rzeszow. Flygplanets främsta uppgift är att spana åt Försvarets radioanstalt (FRA).
  • Redigerat 2022-03-26, 11:08 av Cojimar
Cojimar
2022-03-27, 13:16
#10

#9 Signalspaningsplanet kör samma rutt som igår.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Det svenska signalspaningsplan som igår flög längs Polens gräns mot Belarus och Ukraina är ute på uppdrag idag igen.
  • Redigerat 2022-03-27, 13:16 av Cojimar
Cojimar
2022-04-04, 08:54
#11

Fredagsintervjun (audio 45 min) på Kvartal den 1 april: Jörgen Huitfeldt möter chefen för Säkerhetspolisen Charlotte von Essen.

"Under flera år har såväl den militära underrättelsetjänsten som Säkerhetspolisen varnat för att hoten mot Sverige har skärpts. Men före den ryska invasionen av Ukraina har det emellanåt varit svårt att få allmänheten och medierna att ta till sig förändringen på allvar. Nu är det få som tvivlar på att Sverige står inför ett mer hotfullt läge. Hur mycket och hur snabbt behöver landet förändras? Såväl vad gäller mentalitet som beredskap?"


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

I och med invasionen av Ukraina har Putin visat hur långt han är beredd att gå för att få som han vill. Är Sverige rustat för ett skärpt säkerhetshot?
Upp till toppen