Etikettlumparminnen
Läst 9530 ggr
[Jimmy.L]
2012-04-25, 10:40

Utö Skjutfält

Utö Skjutfält eller som den hette förut Utö Pansarskjutfält ligger i Stockholms södra skärgård på ön Utö.

Skjutfältet är väldigt stor med vatten, stränder, skogar och ängar gör att det går att öva med det mesta på och i vattnet. Själv hamnade jag här under min värnplikt, Ett befäl fanns det här en kapten som bodde på ön samt ett antal civilanställda som jobbade vid köket, i förrådet jobbade 3 st, 1 sjuksyster och en mekaniker. Bästa med stället var nog att man hade ett eget rum, sen hade vi även parabol vilket kändes väldigt lyxigt att ha. Vi behövde alldrig köa i matsalen utan fick ta bakvägen in till köket när det var mat.

När det skulle övas fick vi åka med säkerhetsbilen ut och leta efter civila på skjutfältet, varje morgon när det skulle skjutas åkte vi ut samma runda först mot säkerhetpost 1 som vi skulle lämna av och berätta för dom vad dom skulle göra. Och sen vidare längs vägarna som fanns, fanns även vissa ställen vi hoppade ur bilen och gick upp på klipporna och kollade efter båtar.

Att tjänstgöra på ön var väldigt trist ibland ön under vintern bjuder inte på så mycket, affären nere i Gruvbryggan hade bara öppet 3 dagar i veckan så vi fick ta bil eller flakmoppe till affären.

Vi fick oftas jobba med förrådsfolket vilket var oftas laga stridsvagns mål, eller bygga dom. Fanns även mål som fälldes upp med hjälp av tryckluft dessa hade metallgubbar som man sedan fick banka ut efter skjutningar hände iband att dessa sköts sönder och jag tror sällan jag har sätt befäl skämmas så mycket när dom kom in med dom i den lilla verkstan och skulle förklara vaför den var sönderskjuten.

Bilden är inte den bästa men man ser lådorna som styrs av lufttryck i nedre kanten. Man ställer dit plåt "gubben" på sidan och vid träff fälls den ner man kunde även styra dessa lådor med en kontroll och serie koppla dessa.

Det var även väldigt många stridsvagnar och PBV som övade på Skjutfältet just för det tillhörde P10 under min tid där.

PBV vagnar står uppställda i väntan på övning. Man fraktade dom först till Berga sedan fraktades dom med ett civilt vägfärja till Utö och sedan körs dom till skjutfältet.

suddis
2012-04-25, 16:28
#1

Kul att få läsa om Utö pansarskjutfält.Glad

Minns när man var på Tåmeskjutfält under rekryten som också var ett övningsområde för pansarbat (P5) och Lv7.

Mäktigast var mörkerskjutningarna med spårljus ut mot havet.fast det har gått många år sedan,så minns man det som igår.

[Jimmy.L]
2012-04-25, 16:53
#2

Ja vissa övningsområden minns man väldigt bra, vet många som gillade Utö då maten var väldigt bra. Vi var 5 st som tjänstgjorde där och vissa dagar när det inte var övning fick vi käka i befälens matsal och då fick vi oftas efterrätt.

Minns ja rätt fanns det tre byggnader för värnpliktiga och på en höjd hade befälen sin stuga.

Vi hade ledigt fredag-måndag morgon då båten till Utö gick på måndagsmorgonen. Väl på Utö fick vi ta hand om matburarna som åkte med båten och lämna av det med lastbil till köket. Var det helgskutning skulle vi alltid va två st som skulle sköta om förådet och följa med säkerhetsbilen.

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

[julatopp7018]
2012-04-27, 13:41
#3

Jag och Jimmy cyklade förbi där för några år sen och kollade in delar av skjutfältet den är grymt stort.

[Jimmy.L]
2015-09-21, 17:06
#4

Försvarets skjutfält på Utö lägger i dagsläget lite av en död hand över byggnadsutveckling på ön. Nu hoppas öbor att man med hjälp av ett servitut ska kunna komma runt reglerna.

Skärgården

Upp till toppen