Annons:
Etikettarmen
Läst 3389 ggr
[Jimmy.L]
5/12/14, 5:22 PM

Skyddsvakt

Skyddsvaktens uppgift är att skydda viktiga platser som exempel skyddsobjekt, regementen, och samhällsviktiga anläggningar.

Foto Jimmy.l

För att bli militär skyddsvakt måste man genomgå en praktiskt och teoretiska prov där skjutprov ingår. Man blir även kollad mot brottsregister för att se att man inte är straffad. Som skyddsvakt får man inte röja var eller vad man skyddar och man är beväpnad med automatvapen skarpladdad och om det krävs även batong och handfängsel och hund men även kännetecken som märke där det framgår att man är skyddsvakt. Dom soldater som går högvakten har skyddsvakt utbildning och bär skarpladdade vapen.

Som skyddsvakt får man avvisa, avlägsna, gripa, visitera och kolla id. Inom skyddsobjekt har en skyddsvakt samma befogenhet som en polis. Att försöka ge sig på en skyddsvakt kan leda till fängelse upp till 4 år.

Annons:
[Göteborgaren]
5/12/14, 6:16 PM
#1

Går dom med laddade vapen på slottet?

[ludden]
5/12/14, 8:18 PM
#2

Dom har laddat vapen. Deras uppgift är att vara redo vid en kris med. Högvaktssoldaterna hade beredskapslager i berget på Skeppsholmen så sent som år 2000 vart dom har flyttat det vet jag inte.

[Jimmy.L]
5/12/14, 8:58 PM
#3

Jo högvakten har skarp men endast ett skott.

[Göteborgaren]
5/15/14, 1:24 PM
#4

Okej men får dom skjuta om något skulle hända?

Mr_Si
5/15/14, 7:23 PM
#5

Ja, högvakt får öppna verkanseld om inget annat hjälper

[Jimmy.L]
5/15/14, 7:29 PM
#6

#5 Nej så enkelt är det inte man har endast en patron i vapnet och den sitter i magasinet och du får inte skjuta. Varje post har en radio där man kan kalla på en patrull som sitter i ett rum som kommer till undsättning vid fara eller någon pinkar mot slottet, man kan gripa och kvarhålla en person i väntan på polis. Kvälls posterna är i regel två man på posterna och man bär då m/90 uniformen mellan kl 20 till kl 08 på morgonen. Man har även en bil man kör runt med nattetid minns inte vilken väg dom tog.

Annons:
[ludden]
5/16/14, 6:54 AM
#7

Högvakten får inte skjuta. Det var under en natt som två stal ett vapen av en soldat minns inte vilket år men det var en AK5.

Mr_Si
5/21/14, 9:38 AM
#8

Pratade med en vän som jobbar som högvakt om detta, han sa att de är skyddsvakter men bara får använda vapnet i en nödvärnssituation.

Mr_Si
5/21/14, 10:22 AM
#9

Min vän gav ett tämligen utförligt svar som jag sammanställer här:

"Vi är skyddsvakter men vi har egentligen samma rättigheter att använda vapnet som övriga medborgare.  Dvs nödvärn och nöd. Kort och gott får vi avge verkanseld då vi befinner oss i en situation där vi utsätts för eller hotas om livsfarligt våld.

Vi har dock lite andra rättigheter så som ökat rättsligt skydd samt att vi kan kräva namn, födelsetid, hemvist samt genomföra en skyddsvisitation.  I dessa fall behöver personen vara invid skyddsobjektet såklart. Ifall personen vägrar får man avvisa personen. Fortsätter personen vägra kan det bli aktuellt att avlägsna (fysiskt flytta personen) eller tillfälligt omhänderta personen i upp till sex timmar.

Utöver det så kan vi göra ett envarsgripande vid brott med fängelse på straffskalan, men det får alla medborgare göra."

Zepp
5/21/14, 7:25 PM
#10

Tänkte oxå på det.. vanliga medborgare får skjuta och använda dödligt våld om situationen så kräver.. så det vore konstigt om inte högvakten får göra det?

Sen så finns en annan aspekt.. dvs den som polisen har.. de är skyldiga att använda de åtgärder som krävs.. även skjuta om situationen så påkallar.

Men det handlar nog mest om fara för eget och andras liv.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Upp till toppen
Annons: