Etikettom-sajten
Läst 6321 ggr
[Jimmy.L]
2013-12-24, 21:34

Årskrönika 2013

Vi på militärhistoria ifokus vill önska er ett Gott Nytt År med en tillbakablick på året som gick.

För min del Jimmy.L har det varit ett kanon år med massa intressanta besök vid olika museum som jag ska försöka sammarfatta.

Den andra februari tog jag tåget till Arboga med siktet på Arboga robotmuseum. Hade tidigare läst om stället och kollat in bilder så förväntningen var hög och jag blev inte besviken det va ett utmärkt museum och det fanns mycket robotar och motorer att titta på och jag lär återvända till Arboga fler gånger.

Den 2 juni fick Stockholm besök av den ryska korvetten Steregushchy 530 jag bestämde mig för att åka in till Stockholm och ta en titt på henne och ta bilder.

Samtidigt låg korvetten HMS Sundsvall inne och det blev även bilder på henne.

Veckan efter den 8 juni var det Mariensdag i Stockholm med många av marinens fartyg på plats som tex minröjningsfartygen HMS Koster, HMS Ven och HMS Kullen. Ubåten HMS Halland, HMS Belos fanns även på plats.

Den 11 juni tog jag och min bror Julatopp7018 tåget X2000 till Göteborg och en heldag där Maritiman stog på listan att besöka. Det var ett lyckat besök med mycket att se och fotografera. Vi var väldigt nöjda med besöket ombord på fartygen och ubåten.

Slutet på juni försökte vi boka en visning till ERSTA på Landsort men efter flera försök gav vi upp och valde istället Femörefotet i Oxelösund den 29 juni det skulle visa sig vara en lyckat besök med en intressant anläggning.

Jag gav inte upp om att få besöka ERSTA så efter mycket mejlkontakt mellan mig och han som skötte om ERSTA lyckades jag tillslut komma med en visning den 9 juli och det var väldigt intressant att besöka anläggningen.

Den 8 september hade Arsenalen uppvisningsdag och jag samt julatopp och en vän till oss åkte dit, väl på plats var det inte bara vi utan även ett par hundra andra människor som även dom ville uppleva samma sak en härlig höstdag med en trevlig uppvisningsdag.

Under hösten öppnades det en utställning i Nacka om civilförsvaret och jag åkte dit för att titta på den trevliga utställningen. Även visningar till anläggningen Elefanten hade man släppt biljetter men dom tog tyvärr snabbt slut.

Det har även hänt massor i världen som är värt att nämna som Rysslands övningar mot Sverige och deras upprustning av hela armén, flygvapnet och marinen. Samtidigt i Sverige kunde vi läsa om insats plan som stannade på marken och att man valt ställa 8 stridsvagnar på Gotland i ett förråd. Det har även varit mängder med konflikter runt om i välden vilket känns mindre roligt och jag hoppas att dessa konflikter tar slut. Har även börjat fundera på nästa års utflykter till museum och andra platser och har med hjälp av kartor kollat in lämpliga mål.

Min tur då (julatopp7018) att försöka sammanfatta året Jag valde som Jimmy som är min bror att inleda sommaren med att kolla in HMS Sundsvall  i huvudstaden.

 

Där låg även den ryska  korvetten Steregushchy 530 och jag tog många bilder på henne från söders höjder.

Besöket i Göteborg var mitt första men nog inte det sista det flytande museum i hamnen var imponerande och jag tog säkert över 200 bilder på allt som fanns där. Var lätt att gå vilse ombord på den imponerande jägaren.

Jimmy och jag tog oss med buss, pendeltåg, buss, buss och sen båt till Arholma för att besöka Arholma Nord Jimmy tänkte filma men fick inte det då det var något med rättigheterna.

Jag ringde som det stod att man kunde göra för att boka platser för tre st till ERSTA på Landsort men man var tvungen att mejla till han som hade hand om det. Efter mailkontakt stod det klart att det var omöjligt att hitta en tid det gjorde att Jimmy föreslog Femörefortet och det var en lyckad dag. Annars har året bjudit på mycket intressanta artiklar här och det händer mycket i världen som man försöker bevaka så mycket man kan. Nästa år har jag som mål att besöka ERSTA.

Jag (ElLobo) har nog inte varit ute på några spännande utflykter eller visningar under året utan jag ska istället försöka sammanfatta andra händelser som skett.

Precis som Jimmy skriver här ovan så har de väpnade konflikterna runt om i världen inte blivit färre. Det är fortsatta strider och konflikter lite varstans, och nya blommar upp hela tiden med stora förluster i människoliv som följd.

De internationella insatserna mot piraterna utanför Somalias kust fortsätter i oförminskad skala, i Afghanistan avvecklar fler och fler länder sina truppbidrag och lämnar över kontrollen i landets egna händer.

Kina ökar sin närvaro i Afrika och i Antarktis, och Ryssland ökar sin närvaro i Arktis genom att starta upp sin militärbas i området igen. Kina och kanske främst Japan är inblandade i dispyter om herraväldet över små obefolkade ögrupper i Sydkinesiska och Östkinesiska haven, medan Japan och Ryssland istället verkar försöka komma överens om konflikten om Kurilerna.

Centralafrika har det pratats mycket om och som vanligt är det civilbefolkningen som kommer i kläm när de stridande grupperna drabbar samman. Och terrorattacken mot ett köpcentrum i Kenya resulterade i dryga 30-talet döda.

Striderna i Kongo-Kinshasa och kuppförsöket och upproret i Sydsudan är ständigt aktuella. I Mali försöker franska trupper tillsammans med afrikanska styrkor slå ned rebellerna.

Inbördeskriget i Syrien går snart in på sitt fjärde år, och stridigheterna sprider sig även utanför landets gränser. Och som vanligt finns de nordkoreanska hoten och provokationerna mot världsfreden alltid med i sammanhanget, nu senast med avrättningarna i makttoppen. 

Som avslutning kan väl bara nämnas att det svenska försvaret får sämre och sämre förmåga att ingripa. Neddragningar och nedskärningar duggar tätt, soldaterna i den nya yrkesarmén stannar inte kvar efter utbildning och flygvapnets incidentberedskap stannar kvar på marken när de borde gå upp eftersom de hade ledigt …

[Borttaget]
[Borttaget] 
2013-12-27, 15:27
#1

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget] 
2013-12-30, 15:36
#2

Inlägget är borttaget

ElLobo
2013-12-30, 17:18
#3

Jag tycker ni har gjort ett bra jobb och en riktigt bra artikel.

[Borttaget]
[Borttaget] 
2013-12-30, 17:25
#4

Inlägget är borttaget

JanGBG
2013-12-31, 11:09
#5

Ni har gjort ett bra jobb, instämmer!

Det har varit roligt att gå in på den här sajten.

[Jimmy.L]
2013-12-31, 12:29
#6

Tack, även ni medlemmar har bidragit med massor. Utan er hade sajten inte vart så här levande.

[Stoffe.]
2013-12-31, 13:43
#7

Bra artikel.

[ludden]
2013-12-31, 18:57
#8

Det var en trevlig artikel Gott Nytt År på er alla.

[Göteborgaren]
2014-01-01, 15:01
#9

Håller med dom andra god fortsättning.

Upp till toppen