Etikettmodernakonflikter
Läst 7693 ggr
[julatopp7018]
2013-12-08, 16:24

Grekiska inbördeskriget 1946-1949

Grekland under andra världskriget fanns det stora splittringar mellan kommunister och monarkisterna, kommunisterna hade bildat en gerillagrupp under namnet ELAS och 1945 kom man ändå att gå med på ett fredsavtal efter ha blivit avväpnade. Men det höll inte länge förs kommunisterna anklagade regeringen för att bryta avtalet 1946 och bildade snabbt en ny gerilla grupp under namnet DSE

wikipedia

DSE bestod av 25000 soldater där 20% var kvinnor i början av 1946. DSE verkade i bergen mot Albanien och Jugoslavien där dom fick hjälp och skydd. I början fick gerillan stort stöd av bönderna och boende i dom områden som DSE kontrollerade. Men det skulle vända då DSE plundrade och tvingade alla vapenföra män att gå med samt man förde bort barn för att uppfostras i Rumänien och Jugoslavien för att bli kommunister.

1948 Hade DSE 23 brigader och 42 bataljoner men dom bestod av 1000 man i en brigad och saknade tunga vapen. Samma år inledde regeringen en offensiv mot DSE baser i bergen under våren det kostade rebellerna svåra förluster och så många som 11.000 rebeller dödades av regerings styrkornas anfall tvingades DSE ge sig in i Albanien som vanligt vis var deras vinterkvarter. 

Under sommaren 1949 valde grekiska regeringsarmén att inleda en operation mot gerillan och anfalla deras viktigaste bergsområde. Rebellerna hade flera kulsprutevärn bunkrar och mineringar i bergsområdet vid Vitsi och Grammsmassiven i norr. här fanns även DSE viktigaste underhållsväg till Albanien. Regeringstrupperna inledde den 2 augusti med att bombadera med flyg och artilleri mot bergen och avledande anfall på högra flanken, huvudanfallet lyckades väl och efter hårda strider hade man kontroll över bergsområdet Yiamata den 13 augusti. På den Vänstra flanken gick det trögare och man stoppades av gerillans artilleri den 12 augusti. Men den 14 augusti kunde man inta berget. Nu hade man kontroll över nästan hela det DSE kontrollerade bergsområdet och gerillan började dra sig tillbaka in mot Albanien.

Under DSE reträtt blev kostsamt då dom tvingades lämna 96 kulsprutor, 43 artilleripjäser, 115 granatkastare, 25 luftvärnkulsprutor över 3000 gevär och mycket mer. Gerillan fick även två brigader utplånade och drygt 1000 förluster.

Efter det lyckades inte rebellerna hämta sig trots flera försök fram till 30 augusti då man stred mot regeringstrupperna längs gränsen mot Albanien.

[Jimmy.L]
2013-12-08, 19:46
#1

Ytligare en konflikt som nämns sällan.

Zepp
2013-12-08, 20:06
#2

Mnjae.. lite ensidig proklamation enligt mig!

Stödet var stort bland befolkningen.. men befolkningen var delad så som det brukar vara.. och man anklagade varandra för olika övergrepp!

Sant var oxå att det var övergreppen mot den del av befolkningen som stödde gerillan som fick dem att ta till vapen igen!

Fasten de låtit sig avväpnas och gått med på en demokratisk utveckling med val.

Men.. iomed segrarmakternas indelning av inflytelsesfärer efter krigsslutet fick de inte det stödet de behövde från Sovjetsidan.. som inte ville riskera en ny konflikt, så snart efter WW2!

Det var framförallt Engelsmännens militära stöd till den rojalistiska sidan som avgjorde.. och det var efter strider med engelska trupper som gerillan lade ner vapnen.

Det intressanta i dag, är att konflikten fortsätter in i våra dagar, med uppdelning av befolkningen i de två sidorna, och vid olika regeringars tillträde har trycket varit stort på att gynna den egna gruppen, varvid ett klientsystem utvecklats som i dag har lett Grekland in i det kaos som nu råder!

Det har till för bara några år sedan funnits stridande gerilla av stadstyp.. typ Röda armen, i Grekland, som fortsatt konflikten med väpnade medel.

Såå.. den Grekiska konflikten fortsätter än idag.. och på det så kommer även Cypernfrågan och det ständiga hotet från Turken.. inbillat eller reelt!

Inte för inte som Balkan kallas för Europas stökiga hörn.. finns så mycket historiska konflikter som bara ligger och pyr!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[ludden]
2013-12-08, 20:25
#3

Britterna hjälpte den grekiska exilregeringen att avväpna ELAS med våld och få dom att skriva på fredsavtalet i början av 1945. Den grekiska regeringsstyrkorna var splittrade länge då man hade många soldater som stödde kommunisterna. Man fick hjälp av före detta brittiska soldater ur SAS att utbilda förband och 1949 var man redo på allvar att ta sig an DSE. Man ska veta det med att man fängslade alla misstänkta kommunister innan sommar offensiven. 16 oktober meddelade DSE i radio att man ville ha en vapenvila och konflikten var över.

[ludden]
2013-12-08, 20:34
#4

20 Augusti ropade kommunisterna ut följande till sina soldater "Manliga och kvinnliga soldater och officerare måste tro på seger" i ett försök att stärka stridsmoralen inom DSE.

Man trodde även om man besegrade den grekiska armen i norr skulle människor sluta upp bakom kommunisterna.

[julatopp7018]
2013-12-10, 09:20
#5

Regeringen skall även ha tvingat mer än 10.000 människor från dessa område för att försvåra för DSE.

[Björn.B]
2013-12-10, 13:10
#6

Finns DSE kvar idag?

Upp till toppen