Etikettmodernakonflikter
Läst 3244 ggr
[julatopp7018]
2013-12-07, 14:36

Gränskriget mellan Indien och Kina

Hösten 1962 upptäckte en indisk gränspost i bergen vid Himalaya att 60 kineser var på väg i detta område som Indien gjorde anspråk på. En indisk kapten ljög när han rapporterade att det var 600 kineser. Detta gjorde att Indien mobiliserade soldater till området. Det tog 4 dagar att vandra för dom indiska soldaterna. Kineserna hade byggt vägar i området och hade bara 3 timmars fotvandring till sin platå och hade lättare att få fram trupper och underhåll.

wikimedia

Det märktes på plats då den kinesiska soldaten hade varma kläder och bra utrustning medans de Indiska soldaten hade tunna kläder och dålig utrustning för att gräva värn och indiska soldater led av höjdsjuka. Fast de var Indien som tänkte anfalla kineserna om var det Kinesiskt artilleri som öppnade eld 20 oktober tidig morgon och kinesiska soldater hade korsat en flod i närheten under natten och omringat den indisk styrkan. kl 09 var dom flesta indiskasoldaterna döda eller sårade och brigadchefen togs till fånga.

Ett par timmar senare anföll 6000 kinesiska soldater vid Ladakhbergen i väster mot 1300 indiska gränssoldater och efter nio dagar hade man kontroll över dom indiska ställningarna där.

Nu hade Kina 5 brigader i bergen med 25.000 man och ville avsluta konfliken med att ge Indien en läxa med att krossa 3-4 indiska brigader.

Detta ledde till flera anfall mot dom indiska försvarställningarna det lyckades, en indisk regemente fick slut på ammunition och tvingades till att retirera och splittrades upp när kineserna jagade dom. Fast Indiska styrkor bjöd på motstånd lyckades kineserna få dom att dra sig tillbaka. Vid Se Le ville den indiska front befälet dra sig tillbaka men blev stoppad av högkvarteret men valde ändå att lämna ställningarna. Vid tillbaka dragandet överskades man av en kinesisk kulsprutegrupp som skapade panik när dom öppnade eld mot dom slutkörda indiska soldaterna.

20 november vädjade Indien till USA om att få dit ett hangarfartyg men samma kväll meddelade Kina att man skulle dra tillbaka sina trupper 20 km från gränsen.

Kriget var över dom indiska förlusterna var 1383 stupade och 1696 saknade, 1047 sårade och 3968 fångar. Kineserna sa att deras förluster var 722 stupade och 1697 sårade.

[Jimmy.L]
2013-12-07, 18:06
#1

Denna konflikt nämns inte ofta undrar varför.

ElLobo
2013-12-07, 20:40
#2

Ännu en konflikt som har kommit i skymundan av andra konflikter. Kubakrisen höll ju på under den tiden, och dominerade de flesta nyheter.

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

[ludden]
2013-12-07, 21:01
#3

Var britterna som drog en rak linje över området och lät Indien och Kina bestämma hur gränsen skulle dras där efter. Indien valde att flytta gränslinjen norrut utan att fråga Kina. Tror det var den 48e indiska brigaden som fullständigt krossades av kineserna. Den indiska ledaren fick efter kriget hård kritik av befolkningen för att man var för snälla mot Kina.

[Jimmy.L]
2013-12-08, 08:07
#4

Nog inte så konstigt att han fick kritik efter den Indiska armén fick spö.

Upp till toppen