Etikettmodernakonflikter
Läst 2305 ggr
[julatopp7018]
2013-08-30, 13:35

Dien Bien Phu

Efter andra världskriget inledde dom franska myndigheterna åter igen med att försöka återta sin kolonialvälde, och i Sydasien återupptog man sitt styre i Indokina som hade varit ockuperat av japanerna.

Foto: wikimedia

Upprorsrörelsen Viet Minh inledde ett grilla krig mot fransmännen 1946 med målet att skapa nationen Vietnamn. Flera franska militärbefälhavare hade misslyckats med att återställa lugnet, gerillan använde sig av taktik att snabbt slå till och sedan försvinna. Den franska armén hade hoppats på att kunna få till ett enda slag och på så sätt krossa rebellerna. Våren 1953 gav General Henri Navarre sitt godkännande att en bas skulle byggas i nordväst i provinsen Lai Chau nära gränsen till Kina och Laos. Generalen trodde med att byggande av basen skulle man kunna locka fram Viet Minh i ett avgörande fältslag.

Planen var att området skulle befästas av en bas bakom området där rebellerna var som aktivas. Dom franska ställningarna i området var utspridd på en 16 km långt område som låg i en dal omgiven av höjder, och förnödenheter måste flygas in till ett flygfält som byggdes av japanerna. Man lät 9000 franska luftburna soldater hoppa eller landa i området och byggde upp nio fort i dalen med namnen Gabrielle, Béatrice och Anne-Marie som låg i norr. Claudine, Francoise, Huguette i väster. Dominique och Eliane i öster och Isabelle i söder.

Den franska styrkan var slutligen uppe i 16000 under våren 1954  med en blandad styrka av luftburna trupper, kolonialförband, vietnamesiska lojalister och främlingslegionärer. Samtidigt i området fanns Viet Minh med 5 divisioner som bestod av 50.000 man, och dom hade 200 artilleripjäser som dom tog upp på bergen runt om dalen och maskerade dom. Man hade även flera luftvärnskanoner för att hindra dom franska styrkorna från att flyga in förstärkning och underhåll i dalen.

Under 1954 började man beskjuta dalen där franska styrkor fanns med artilleri då hade man fyra gånger fler artilleri pjäser än fransmännen. Under mars månad inledde Viet Minh sin offensiv mot fansmännen i dalen. Den franska artilleri chefen blev så upprörd att han inte kunde på ett effektiv sätt bekämpa Viet Minhs artilleri att han tog sitt liv med en handgranat. Viet Minh kom att gräva skyttegravar på 100 km runt forten i norr och snart började dom franska forten att falla. Dom franska förnödenheten som släpptes över ställningarna hamnade ofta hos Viet Minh.

Den 8 maj tvingades man ge upp och Viet Minh tog 12000 fransmän till fånga av dom var 5000 sårade och runt 1150 hade stupat. Viet Minh förluster var 8000 och 15000 sårade.

[Jimmy.L]
2013-08-30, 15:20
#1

Fransmännen underskattade rebellerna.

[Björn.B]
2013-08-30, 18:20
#2

Vad gjorde man med fångarna?…

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Zepp
2013-08-30, 23:42
#3

Man byggde dessutom fortifikationerna på sämsta möjliga ställe, nämligen i en dal omgiven av berg som behärskades av motståndarna.. dundertabbe!

Normalt i militära sammanhang så vill man behärska höglänt terräng och ha motståndarna nedanför sig.

Mycket handlar det om att det var en produkt av skrivbordsgeneraler.. lika med den amerikanska taktiken senare.

Man söker altså få till ett avgörande slag där den egna överlägsna eldkraften och tekniken skall fälla avgörandet och vinna kriget för egen del.

Det är en taktik som fungerar i konventionellt krig, mot konventionella armeer.

Nu fick ju Fransmännen sitt konventionella krig, men mot en överlägsen motståndare.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Upp till toppen