Etikettstridsvagnar-pansarfordon
Läst 7285 ggr
[Jimmy.L]
2012-10-06, 17:14

Al-Khalid

Al-Khalid eller MBT 2000 (main battletank) är Pakistans nyaste stridsvagn och är en licensierad kopia av den kinesiska stridsvagnen Type-90 IIM. Den är ett resultat av ett militärt samarbete mellan Pakistan, Ukraina och Kina.

Al-Khalid och de kinesiska stridsvagnarna var ursprungligen kopior av ryska stridsvagnar, så Al-Khalid påminner lite om stridsvagnarna i Ryssland. Precis som de ryska och kinesiska stridsvagnarna är Al-Khalid aningen mindre än de västerländska stridsvagnarna.

Al-Khalid stridsvagnen har en 125 mm slätborrad, kromförstärkt, autokorrigerande kanon. 125 mm kanonen, som är av sovjetisk ursprung, kan skjuta konventionella projektiler som fenstbiliserade projektiler, pansarspränggranater, spränggranater och pansarvärnsrobotar av sovjetisk konstruktion. Räckvidden på kanonen är 200 m till 5 000 m. Kanonen är utrustad med mynningsavledningssystem och stabiliserad i två axlar. Upphöjning och azimut-kontroll sköts av elektrohydrauliska generatorer. Den sekundära beväpningen består av en 7,62 mm koxial kulspruta och en 12,7 mm externmonterad luftvärnskulspruta, som kan användas även om tornluckan är stängd.

Den automatiska ammunitionsladdningen för kanonen har ett magasin för 24 projektiler. Automatladdaren, som är av sovjetisk konstruktion, kan avfyra åtta skott per minut. Laddaren gör att besättningen bara behöver bestå av tre man, till skillnad från de västerländska stridsvagnarna, där laddningen görs manuellt.

Skytten använder sig av en dubbelförstorande sikte för dagsbruk och vagnchefen använder ett avsökande sikte för att kunna göra en oberoende observation av terrängen omkring. Båda siktena är bildstabiliserade i två axlar och med oberoende laseravståndsmätare, som har en räckvidd från 200 m till 9 900 m. Vagnchefen kan ensam söka in på ett mål, medan skytten bekämpar ett annat mål. Det automatiska målföljande systemet är gjord för att fungera även om både vagnen och målet är i rörelse. Både skytten och vagnchefen har möjlighet att använda ett dubbelförstorande termiskt sikte. Båda är försedda med ett eldledningssystem.

Eldledningssystemet, som är tillverkad av NORINCO, får sin information inmatad från 10 sensorer. Den ballistiska beräkningen sker på mindre än en sekund. Tillverkarna hävdar att det är rutin att den första projektilen träffar ett standardmål på åtta gånger åtta fot på ett avstånd på över 2 000 meter.

Källa: Wikipedia

[Björn.B]
2012-10-06, 17:42
#1

Känns som att många länder bygger på och ändrar på andra stridsvagnar…

Zepp
2012-10-06, 20:11
#2

Ja det är få nationer som har råd att utveckla helt egna konstruktioner och sedan tillverka allt själv.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

[ludden]
2013-08-18, 16:13
#3

Använder dom samma dåliga ammunition som resten av Mellanöstern länderna?

[Jimmy.L]
2013-08-18, 16:55
#4

#3 Ingen aning, vet inte vad det är för typ.

Zepp
2013-08-18, 17:08
#5

Det är nog ingen fel på ammunitionen.. det handlar väl mer om motståndarnas förbättrade pansar?

125mm kanonen flänger säkert iväg pilarna i tillräcklig hastighet för att tränga igen en halv meter stål.. men har de aktivt pansar så  bryts pilarna av.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[julatopp7018]
2013-08-18, 18:06
#6

Vet nu inte hur den kinesiska ammunitionens kvalité är men det var väl välkänt att den ryska var dålig, den dom sålde utomlands.

Upp till toppen