Etikettmodernakonflikter
Läst 2203 ggr
[julatopp7018]
2013-08-10, 18:23

Mogadishu

Strider i bebyggelse är riskfyllt och väldigt svårt. Dåligt beväpnade rebeller utan någon större militär utbildning kan ge reguljära styrkor svåra förluster.

Foto commons.wikimedia

Vid början av 90-talet var Somalia en mycket farlig plats, efter en stadskupp 1991 inleddes det en inbördeskrig om makten. Det ledde till svält för större delen av befolkningen. FN levererade mat men det mesta stals av ligor som använde det till att underhålla sina styrkor eller köpa vapen. Man fick helt enkelt sätta in militär för att skydda mattransporterna. Trupper från Pakistan, Malaysia och USA sattes in för att skydda mattransporterna. En grupp somaliska rebeller som stog under general Mohammed Farrah Aidid kom aldrig att gå med på villkoren som man hade förhandlat fram med dom andra grupperna i landet. Det sägs att Mohammed Farrah Aidid ska ha godkänt en attack mot pakistanska fredssoldater och dödat 24 stycken. Därför planerade man en operation för att gripa män i hans ledning.

Operation Irene gick ut på att snabbt slå till med specialförband som använde helikopter och fordon. När man satte igång möttes man av barrikader som rebellerna i staden hade satt upp. Markstyrkorna kom att mötas av RPG-7 och även helikoptrarna besköts av raketgevären. Ett blackhawkhelikopter kom att träffas av en RPG-7 och man sände en räddnings helikopter som även den träffades. Med hjälp av kevlarplattor från helikoptern byggde räddningsteamet ett skottsäkert skydd och kunde flytta undan 5 överlevande till lämplig upphämtningsplats. Runt 90 jägarsoldater avdelades för att undsätta helikopterbesättningen. Men man kunde inte ta sig ur området och tvingades ta skydd i byggnader. Samtidigt sköts ytligare en helikopter ner och två man ur Delta Force begärde att få flygas in och skydda piloten. Båda kom att dödas och piloten togs till fånga.

Jägarsoldaterna vid den första nedslagsplatsen var omringade och kraftigt beskjutna. Rebellerna kom att anfalla jägarsoldaterna flera gånger under natten men slogs tillbaka av jägarförbandet som fick understöd av helikoptrar. På morgonen var 18 jägarsoldater döda och 79 sårade.

Under natten utarbetade man en räddningsplan med hjälp av markstyrkor från U.S Army, Malaysia och Pakistan. Pakistan tog med sig M48 stridsvagnar medan malaysierna tog med sig pansarfordon och konvojen var 100 fordon och lyckades rädda jägarsoldaterna ur staden.

Antal rebeller som dödades sägs ha varit mellan 800-1000 och antal sårade upp mot 4000. Pakistan och malaysiska styrkorna förlorade 3 man och 7 sårades.

[Jimmy.L]
2013-08-10, 18:34
#1

Dåligt beväpnade rebeller gav världens största militärmakt en omgång.

[ludden]
2013-08-10, 19:03
#2

Hela planen var et misslyckande sen att man även hade dålig samband mellan förbanden ställde till det. Dom var även för självsäkra och ingen reservplan.

[Björn.B]
2013-08-10, 20:42
#3

Fick detta någon konsekvens för den amerikanskarmén, alltså för strid i bebyggelse?…

[julatopp7018]
2013-08-11, 13:24
#4

#3 Strid i bebyggelse är det svåraste man kan göra, vet inte om man gjorde så mycket mer än att kortade vapnen man hade.

Upp till toppen