Etikettuniformerövrigt
Läst 8579 ggr
Jimmy.L
2013-03-28, 09:19

Enmanskök Kokkärl m/40 eller Snuskburken

Väldigt många av oss som gjorde värnplikten fram till sent 90-tal har troligen använt sig av kokkärl m/40 i fält. Den består av kokkärl, vindskydd, brännare, spritflaska, 3-delat bestickset, Konservöppnare, 4 dl kåsa m/51 och diskhandduk.

Man fyllde brännaren med T-röd och fäller upp byglarna och tände den med tändstickor innan man placerade kärlet med maten eller vattnet på.

Men hur fick den smeknamnet snuskburken då? Jo smeknamn beror på att den var jobbig att rengöra. Ofta i fält var man tvungen att packar ihop ett kärl som inte helt torkat. Detta ger upphov till mindre trevlig lukt. Även ett noga rengjort kärl utvecklar ofta en svag lukt som inte riktigt går att beskriva. En annan anledning till att det heter snuskburk beror på vad som händer med maten i kärlet om burken får stå stängd i en vecka. Det luktade ingen vidare när man skulle rengöra det efter en vecka. Vissa använde sig av en plastpåse tex fryspåse i kärlet när man lagade mat. Idag är snuskburken ersatt av kök 09.

Samtliga bilder Jimmy.l

julatopp7018
2013-03-28, 14:04
#1

Någon som har bild på det nya köket?


Björn.B
2013-03-28, 17:29
#3

Jo tack dom burkarna var inte roliga att äta ur.

Skärgårdskocken.

[ludden]
2013-07-31, 16:39
#4

Jägarköken var betydligt bättre.

Upp till toppen