Annons:
Etikettartilleriet
Läst 6217 ggr
[Jimmy.L]
2012-10-23, 19:04

2S1

2S1 Gvozdika (rysk. "nejlika") är en 122 mm rysk bandhaubits.

Foto: wikipedia

Vagnen går även under beteckningen M1974, då den först observerades av NATO detta år. Systemet används inte bara i stort antal av Ryssland, utan har också blivit en stor exportframgång. Bland annat den finska armén använder haubitsen. Den är amfibisk.

Vagnens chassi bygger på MT-LB, och har vad som blivit den traditionella designen för bandartilleri, med motorn, transmissionen och förare fram och ett täckt torn monterat bak. Det nioaxlade bandstället är försett med sju bärhjul, ett spännhjul och ett drivhjul. Några stödrullar används inte. I normala fall används 400 mm breda band, men i mjuk terräng (exempelvis snö eller sumpmark) så kan bredare 670 mm band användas. Vagnen är helt amfibisk, och drivs i vattnet av larvbanden.

Vagnen är byggd mycket lätt, och har endast klent pansarskydd. Detta ger fördelar vad gäller terrängframkomlighet, fart och räckvidd, samt förenklar transporter de gånger vagnen flyttas längre sträckor. Fullständigt NBC-skydd är dock standard.

Föraren sitter framme till vänster i vagnen, och har motorn på sin högra sida. I tornet finns de övriga besättningsmedlemmarna, vagnchefen, laddaren och riktaren. Vagnchefen och riktaren använder periskop för att se ut och rikta pjäsen, medan föraren har en ruta i fronten på vagnen som han kan se ut genom. Som standard ingår utrustning för mörkerseende för föraren och vagnchefen.

Tornet är försett med en modifierad version av D-30 haubitsen, och har en elevation på mellan +70° och -3°. Sidriktningsfältet är fulla 360°, och såväl elevation som vridning sköts elektriskt med manuella nödkontroller. Eldröret är försett med en mynningsbroms modell dubbla tallrikar och krutgasejektor. Spränggranaten som är standard väger 21,72 kg och har en räckvidd om 15 300 meter. En spränggranat med raketmotor finns också, vilken ökar räckvidden till 21 900 meter. Förutom dessa finns även kemiska granater, lysgranater, rökgranater och pilstabiliserade pansarspränggranater. De sistnämnda är tänkt som en nödlösning om vagnen stöter på fientligt pansar. Även en laserstyrd artilleriprojektil, med beteckningen Kitolov-2 finns, denna har en räckvidd på 12 000 meter. Normal ammunitionslast består av 40 projektiler.

Källa: wikipedia

Annons:
[Björn.B]
2012-10-23, 21:03
#1

Är väl inte så vanligt med artilleri vagnar som kan simma?

[Jimmy.L]
2012-10-24, 08:27
#2

Är ganska ovanligt nu förtiden.

[Björn.B]
2012-10-24, 15:40
#3

Är det en fördel att kunna simma än vänta in bromatrial?

Upp till toppen
Annons: