Etikettevenemang
Läst 5414 ggr
ElLobo
2012-08-04, 20:40

120818-19: Beredskapsnostalgi i järnvägsmiljö

Årets höjdpunkt. Det är en helg mitt under ett brinnande världskrig där vi verkar i skogarna runt Tallås i ständig beredskap. Som åskådare kommer du in mitt i 40-talets verklighet för den svenska soldaten.

MfJTJ

Beredskapsnostalgi och ångtåg i fotogenlampans sken 18-19 augusti

Så är det dags igen för vårt samarrangemang med Gästrike Militärhistoriska Förening (GMF)!

Den 18-19 augusti blir det Beredskapsnostalgi i järnvägsmiljö och på kvällen den 18. är det traditionsenligt kvällstrafik med ångtåg i fotogenlampans sken.

Ångtåg i fotogenlampans sken

På lördagskvällen körs den traditionsenliga ångtågstrafiken i fotogenlampans sken. Missa inte tillfället att göra en tågresa medan mörkret sakta sänker sig och sensommarkvällen övergår i natt.

Vad är beredskapsnostalgi?

Arrangemanget syftar till att sprida lite levande historia från 1940-talets Sverige när landet skulle försvaras från den Lede Fi - som tack och lov aldrig kom. Järnvägen spelade förstås en viktig roll för försvaret.

Vid Tallås station har GMFs styrkor slagit läger. Här sker förevisning av äldre militär materiel och det blir skådespel och musik med militär anknytning.

På söndagen, kl 12.30, genomförs en liten övning då fientliga styrkor anfaller mot Tallås kompani. Skjutning med lös ammunition kommer att ske. Givetvis informerar personalen på plats i god tid innan anfallet börjar.

Tågtider och annan information finns på JTJ hemsida.

Café Mallet i Tallås serverar kaffe, te och läsk med tilltugg.

I Tallås kan du också köpa klassisk ”militär” ärtsoppa, varm korv och kolbullar från GMFs fältkök.

Länkar:

JTJ

GMF

[Jimmy.L]
2012-08-04, 20:56
#1

Det hade varit kul att uppleva på plats.

ElLobo
2012-08-20, 00:58
#2

Ta ångtåget tillbaka till beredskapstiden

Trafiksäsongen på musei­järnvägen i Jädra­ås går mot säsongs­avslutning. Traditionsenligt anordnas kvällstrafik med ångtåg i fotogenlampans sken i kväll. Dessutom bjuds besökarna på en tillbaka­blick till 40-talets Sverige och beredskapstiden.

LänkTa ångtåget tillbaka till beredskapstiden

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Upp till toppen