Etikettarmen
Läst 2499 ggr
[julatopp7018]
2013-09-09, 13:15

Garnisonen i Sør-Varanger

De norska gränsjägarna ingår i den norska armén och utbildas i ett område längs den norsk-ryska gränsen.

Förbandet bildades 1945 i östligaste Finnmark som är det enda län som gränsar mot Ryssland. Utbildningen ställer stora krav, dels fysiska men även etniska krav. Intresset att söka sig hit är stort och 400 värnpliktiga söker sig hit varje halvår. Man genomför en 5 veckors grundutbildning och i den ingår prov i materialkännedom, orientering och vintersoldatfärdigheter. Och efter det sätts man i gränskompaniet eller garnisonskompaniet, efter sex månades värnplikt sätts man på uppdrag längs gränsen i ytligare sex månader. Varje gränsjägargrupp finns det en patrullförare, en sambandsman, en sjukvårdare och en skarpskytt.

Längs patrullvägen har man stött på vilsna turister och ibland flyktingar. Några gånger har den ryska armén skapat oro med stora mekaniserade styrkor och den allvarligaste var 1968 men dom norska myndigheterna tystade ner saken och det dröjde till 2008 innan det blev känt..

Gränssoldaterna är i tjänst 7 dagar i veckan året runt men roterar på olika platser. Dom norska gränssoldaterna får även lära sig lite ryska och har även en viss polisbefogenhet. Beväpningen är främst AG-3 och Kpist MP5. men även tyngre vapen som granatkastare och pansarvärnsrobotar och luftvärnsrobotar. Man noterar alla fordon som rör sig på den ryska sidan. Vid ett ryskt anfall skall man fungera som gerillaverksamhet.

Sen Sovjet föll har man hållit en fotbollsmatch varje år mellan ryska soldater och norska.

[Jimmy.L]
2013-09-09, 13:54
#1

Intressant läsning det förbandet hade jag inte tidigare hört om.

[Björn.B]
2013-09-09, 16:28
#2

Så förbandet i krig ska använda sig av grillakrigsföring det låter som dom tar lite efter finnarna.

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

[julatopp7018]
2013-09-09, 20:08
#3

Ska säga det med att dom har tillgång till skidor, bilar, snöskoter, båtar och bandvagnar.

Cojimar
2022-04-09, 08:23
#4

2022 Unga norska gränsjägare patrullerar utposten mot Ryssland i Finnmark.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Vi følger unge grensejegere fra Jarfjord Grensestasjon til Hundvatnet patruljehytte, på Sør-Veranger kommune i Finnmark.
  • Redigerat 2022-04-09, 08:25 av Cojimar
Cojimar
2022-04-10, 14:57
#5

#4 Svenskt reportage från garnisonen.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Kriget i Ukraina har förstärkt allvaret i uppdraget för den norska garnisonen vid gränsen mot Ryssland. Styrkan övervakar en av Natos yttre gränser till ...
Cojimar
2022-05-08, 10:07
#6

Idag firas frigöringsdagen och veterandagen i Norge. För Sør-Varanger kommuns del har det traditionsenligt inneburit gemensam kransnedläggning vid frigöringsmonumentet med representanter för det ryska konsulatet i Kirkenes. Men efter invasionen i Ukraina är inte ryssarna inbjudna i år. Förutom den rent uppenbara orsaken befarade man även att gästerna skulle ta tillfället i akt att utnyttja minnena från andra världskriget till att sprida propaganda om sin egen dagsaktuella krigföring.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Grensekommunen Sør-Varanger dropper å invitere russiske representanter til 8. mai-markeringen. Historiker mener Russland ville brukt det som propaganda.
Upp till toppen