andra-världskriget

Soldater gick på droger under andra världskriget

2019-01-27 08:05 #0 av: Jimmy.L

Under andra världskriget ryktades det om att de tyska soldaterna gick på en drog som gjorde dem orädda, energiska och outtröttliga. Forskning har visat att de brukade metamfetamin. Och de allierade kopierade snart tyskarnas nya strategi.

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/soldater-gick-pa-droger-under-andra-varldskriget

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-01-27 09:48 #1 av: fancie-

Helt riktigt. Bor i Finland och har lite kuriosa jag kan dela med mig av: Min morfar gjorde värnplikt och blev skickad i krig på 40-talet, var där i 5 år och överlevde. Han har i något skede berättat att de fick ca. 20 sprutor i veckan som påstods vara vitaminer.. men han var övertygad om att det var knark. Hur skulle soldaterna annars orka vara vakna och alerta utan ordentlig mat? Sjukt.

Anmäl
2019-01-28 16:23 #2 av: LBB

Det har väl förekommit i alla tider, med alkohol så dövade man rädslan och peppade modet. Skillnaden var väl nu att drogerna kunde skräddarsys. Ville man ha okänsliga soldater som var kapabla till hemskheter så kunde det ordnas, behövde man soldater som kunde vara vakna och alerta i dygn fanns även den möjligheten. Det senare gavs ofta till Luftwaffes personal, då den överutnyttjades pga brist på erfaren personal.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.