andra-världskriget

Orsakerna till krigsutbrottet 1939

2018-12-05 10:22 #0 av: LBB

Lyssnade på ett intressant föredrag om tiden före andra världskriget och de händelser som ledde fram till kriget.

1933 var styrkeförhållandet mellan Tyskland och Frankrike (inkl de stater som var förbundna med Frankrike)  1 förr Tyskland och straxt under 100 för de kringliggande länderna.

Detta hade väl fungerat om Tysklands grannar agerat som goda grannar. Men under perioden 1933 till 39 angreps Tyskland 2 ggr av Frankrike, 1 ggr av Polen och 1 ggr av Litauen. Då Tyskland 33 bara hade ca 100 000 man, inget flygvapen så kunde man bara stillatigande åse det hela.

Detta var orsaken till att det Tyska folket ställde sig positiva till att försöka rusta upp till nivå med grannländerna. Man var på god väg 1939, styrkeförhållandet var väl ca 1 till 2,e i Tysklands nackdel, då kriget bröt ut.

Om man frånser att Tyskland leddes av en ngt twistad diktator med en sjuk världsbild. Så framträder det faktumet att Polen och Storbritannien var positiva till ett krig, man negligerade de förhandlingsförsök som gjordes bara ngr veckor, dagar innan utbrottet. Som ytterligare bensin i konflikten innan kriget var de övergrepp som den Polska befolkningen utförde mot den i Polen levandes tysktalande.

En annan femma är väl det att den nazistiska regimen liksom senare de socialistiska inte hade förmått att upprätthålla ekonomin, utan Tyskland hade, i praktiken gått i konkurs mot mitten av fyrtiotalet..Kriget finansierades ju till stor del på de resurser som man beslagtog i de ockuperade länderna.

Anmäl
2018-12-05 10:37 #1 av: Hayabusa

WW2 hade med stor sannolikhet kunnat undvikas om Tyskland hade behandlats annorlunda efter WW1. Historien höll på att upprepas med t ex Morgenthauplanen men som väl är tänkte man om. Händelserna efter krigsslutet våren 1945 är intressant men sällan berättad. 

Anmäl
2018-12-05 10:43 #2 av: LBB

#1  Det är nog få svenskar som är medvetna om att Frankrike, Belgien, Polen gick in i Tyskland långt efter freden 1918. Att Tyska arbetare tvingades att bryta kol från tyska gruvor, som sedan direkt exporterades till Frankrike.  Det är en av anledningarna till att EU;s fredsinsats ska värderas, eftersom det idag är 70 år sedan man dödade varandra.  Sedan visar väl händelseförloppet att vinnarna i ett krig ofta inte lär sig, däremot förlorarna. Tyskarnas upplägg revolutionerade ju krigföringen. Det enda som de hade överlägsenhet i var ju flyget, utbildningen och att man samkörde vapengrenarna..Deras berömda pansar var ju i antal likvärdigt med det franska, i vapenstyrka och pansartjocklek underlägset men med hjälp av radio och ny strategi så...

Anmäl
2018-12-05 10:57 #3 av: Hayabusa

#2 Att Frankrike använde tyskar som straffarbetare efter -45 är inte alls bekant bland gemene svensk. Situationen med kol/stål-industrin (till följd av en ev Morgenthauplan) höll på att dra hela Europa i avgrunden.  Även om t ex Frankrike hade gillat planen i sig så föll den på sin ekonomiska orimlighet.

Anmäl
2018-12-05 11:14 #4 av: LBB

#3 vad som är ännu mindre bekant är väl att man i de slavläger där krigsfångar tvingades att arbeta , Främlingslegionen fiskade upp ett stort antal välutbildade killar från Waffen_SS som direkt skeppades till Indokina.  Man ställde ultimatum, en okänd tid i arbetslägret eller fem år i legionen...för många med erfarenhet från östfronten blev det ett lätt val.  Jag vet inte om Storbritannien eller USA använde sig av slavarbetande krigsfångar efter 1945. Frankrike och Ryssland gjorde det..Danmark gjorde det väl i viss omfattning, man använde tyska soldater för att röja de minfält som grävts ner under kriget.

Anmäl
2018-12-05 11:30 #5 av: Hayabusa

#4 Vet inte heller hur det var med Storbritannien, men har läst att jänkarna ville spränga VW-fabriken i Wolfsburg men så blev det inte utan britterna "tog över" fabriken. Arbetarna där var kanske inte direkt slavar, men man kan ju misstänka att stämningen mellan ägare och jobbare var något "ansträngd".

Första spontana tanken med tysk industri var möjligen att "jämna allt till marken!" men lite senare uppstod "...men, vänta nu...den där vapenfabriken är ju rätt fin. Jäkligt fin t om".

Anmäl
2018-12-05 14:26 #6 av: LBB

#5 Britterna ansåg både vw fabriken och konceptet volkswagen inte var ngt att satsa på varför staden Hannover övertog ägandet. De är väl idag största enskillde ägaren i den "värdelösa" fabriken. Både GB och Frankrike var inne på att göra Tyskland till ett agrarland. Men USA insåg potentialen och förhindrade detta, tvärtom so sponsrade man det hela genom handelsavtal och Marshall hjälp.

Anmäl
2018-12-05 14:56 #7 av: Hayabusa

#6 Gjorde de? Har boken "Volkswagen Militätfahrzeuge 1938-1948" av Hans-Georg Mayer-Stein, där framställs det inte som att britterna var negativa till VW. Tvärtom. Hannover? Än idag förknippas VW med Wolfsburg och HQ torde ligga kvar där. 

Morgenthau, som presenterade planen -44, var amerikan. 

Anmäl
2018-12-05 16:43 #8 av: KimE

Nazisterna hade redan från början som mål att ta tillbaka förlorade områden, när de tog Sudetenland från Tjeckoslovakien och det tolererades av omvärlden så såg Hitler det som att det var möjligt att fortsätta.

Anmäl
2018-12-05 17:54 #9 av: LBB

#8  De områdena i Tjeckien som var tyskspråkiga var konfliktfyllda. 1920 togs beslutet att utarbeta ett nytt regelverk gällande bla sudetenland, där fick inte de tyska partierna vara med. Detta resulterade i ett allt högre tryck från först Österrike och sedan Österrike/Tyskland att reglera det hela rättvisare. Till slut lyckades Hitler via förhandlingar att införliva/återta de gamla Österrikiska/Tyska områdena. I samma veva som detta pågick införlivades även sydvästra Tyskland med riket, efter en folkomröstning samt Staden Köln, Düsseldorf, Aachen med flera införlivades med riket då Hitler mot Frankrikes vilja lät sina trupper återta dessa områden. Allt detta hade en majoritet av lokalbefolkningen bakom sig. Allt detta berodde till syven o sist på framförallt Frankrike, Belgiens o Polens hanterande av frågan. När kriget utpröt 1939, det krig som Tysklands grannar krattat manegen för, så hade Frankrike snabbt kunnat avsluta det om man angripit Tyskland direkt.  För trots allt prat om briljanta segrar i Polen så visar Tyska militär-maskinen upp grava missbedömningar och fel, som endast räddas upp på lägre militär nivå...Men som sagt Polen blev det övningsfält där felen slipades bort inför kampanjen i väster.

Anmäl
2018-12-08 17:21 #10 av: KimE

Det hjälpte övertalningsförmågan att ha en stor militärmakt och att genom påverkan splittra tjeckiska oppinionen. Sen tog ju tyskland resten av tjeckien också.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.