övrigt

Bildt gav förhandsinformation om ubåtar till USA

2018-09-05 06:47 #0 av: Jimmy.L

Carl Bildt gav USA förhandsinformation om den svenska ubåtskommissionen på 1980-talet. Tidigare hemligstämplade dokument som SVT tagit fram visar att han lät amerikanska ambassaden se kommissionsrapporten innan den presenterades för svenska folket. Bildt var själv med i kommissionen som pekade ut den andra supermakten, Sovjet, för att skicka in ubåtar på svenskt vatten, utanför en av marinens hemligaste baser. Bildt själv tillbakavisar flera av uppgifterna.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/amerikanska-dokument-bildt-gav-forhandsinformation-om-ubatar-till-usa

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-09-05 07:26 #1 av: Göstage

Känns som en bekräftelse av vad som det talades om redan när det pågick. Jag vill minnas att Palme mer eller mindre i klartext hävdade att Bildt gick direkt från möten i ubåtskommissionen till planet mot Washington för att rapportera vad som sagts. Det finns gott om gamla uppgifter som pekade på det - här ett i all hast framgooglat exempel från DN 1996.

"De militära experterna tycks ha lurat skjortan av de fem parlamentarikerna som föga begrep, frånsett Carl Bildt som väl höll god min i gott spel. Sedan for han snabbt till Washington och avrapporterade, vilket fick Olof Palme att gå i taket."---

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-09-06 07:03 #2 av: Jimmy.L

Ubåtsskyddskommissionen 1983 förde inga diskussioner om att lämna förhandsinformation till USA eller någon annan part. Det säger i dag Maj-Lis Lööw (S), som liksom Carl Bildt (M) ingick i kommissionen. Men Bildt menar att Lööw hölls utanför diskussionerna.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/maj-lis-loow-s-inga-diskussioner-om-att-lamna-forhandsinformation

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-09-06 07:23 #3 av: Göstage

#2 Tiden är ju skonsam mot Bildt. i och med att tre av fem kommissionsledamöter gått bort. Den femte, Lööw, bemöter han rätt nedlåtande när han säger "säkerhetspolitisk hantering var inte riktigt hennes bästa gren…eller stora gren, om jag ska vara ärlig." 

Tycker att hon ger bra svar på tal om hans påstående om en "inre kärna" i kommissionen: "Vi var inte en tillräckligt stor kommission för att det skulle behövas någon inre kärna. Vi var faktiskt bara fem stycken."

Förmodar att det är genant för Bildt att de nu framkomna dokumenten visar att de dåtida anklagelserna mot honom visar sig stämma. Carl Bildt var mer mån om att bygga upp sitt eget internationella anseende än att följa spelets regler.  Att han lyckades framgår ju av facit - till och med Aftonbladet var "starstrucked" när hans ministerperiod löpte ut 2014. Wolfgang Hansson skrev då: "Bildt har ett internationellt kontaktnät som förmodligen är oslagbart. Inför valet noterades att Bildt har fler följare på twitter än samtliga politiska partier i Sverige tillsammans. Bland dessa många av den internationella politikens mäktigaste personer."---

Och det hela började väl med u-båtsrapporteringen.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-09-06 07:35 #4 av: Jimmy.L

Ja han borde lägg korten på borden,

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.