övrigt

Ryssland och Nordkorea

2017-09-05 22:43 #0 av: papa-bear

jag har inte läst någonstans att ryssarna protesterat mot det som nordkoreanerna håller på med, annat än att de muttrat något till trump när han kommit med sina hot. hur det än är ligger ju vladivostok 20-25 mil från gränsen, det är ju ryska stillahavsflottans hemmahamn. med tanke på hur irrationellt den lille mannen beter sig, vet man ju inte vart han siktar när han skjuter nästa gång, men han kanske inte vågar mopsa sig mot de som föder honom.

Anmäl
2017-09-05 23:15 #1 av: VSK

Skriver på en höft nu och tänker inte googla.

Ryssarna likt Kineserna gillar inte detta jättebabyn håller på med. Jättebabyn har dessutom visat att han inte bryr sig om vad Kina ens säger, vilket säger det mesta. Kina vill så klart inte ha krig på halvön för de är livrädda att det skulle bli ett enat Korea. Kina köper väl runt 85% av det NK exporterar årligen.

Kineserna gillar inte att SK rullar in flera THAAD eftersom dess radarsystem är extremt starkt och har lång räckvidd. SK skulle då kunna spana in över kinesiskt luftrum. 

Sen du en sak bara. Det är inte USA som hotar utan det är NK. En enorm skillnad.

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2017-09-05 23:22 #2 av: [memoirsofaclone]

Ryssland gjorde nyligen ett uttalande om att man bör lösa konflikten diplomatiskt, samt att USA bör trappa ner på aggressiviteten och närheten i området. Kina har en liknande syn på saken. De vill inte ha en militär konflikt i närområdet, och förmodligen inte en stor flyktingström av nordkoreaner.

Jag har ingen aning om Kim Jong Uns psykiska tillstånd, men tror inte att han vågar göra något som skulle innebära slutet för honom och hans styre, men vem vet. 

Anmäl
2017-09-05 23:25 #3 av: [memoirsofaclone]

Och ja, sedan är det ju det här med Sydkorea, som är en USA-allierad. Om styret i Nordkorea faller och Korea enas så skulle USA i princip vara på både Rysslands och Kinas bakgård. Det finns många minor man riskerar att trampa på i den här konflikten.

Anmäl
2017-09-06 06:31 #4 av: KimE

Om Korea skulle enas så skulle det inte finnas något behov för USA att vara där, de är där på inbjudan av Syd.

Anmäl
2017-09-06 07:19 #5 av: VSK

#2

Såna som Kim tar med sig så många som möjligt vid fallet. Om du inte förstår vad det betyder när en diktator skjuter missiler ovan andra länders luftrum som Japan så kan jag tala om att Kim antagligen inte bryr sig om fred. 

Tror det var 1994 som man redan då avstod att slå ut NK´s diktatur då det skulle dö uppskattat minst en miljon enbart i Seoul. Det fanns alltså planer på detta. Vem som helst begriper ju att Kim måste bort innan det är för sent. 

Skulle nog vilja påstå att om Kim attackerar Ryssland, Kina, SK, Japan eller USA med vätebomb, så finns det ingen huvudstad kvar i NK. Tar max 30 minuter.  

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2017-09-06 08:11 #6 av: Jimmy.L

Ryssland linje är som vanligt vad som händer i ett land är deras ensak så länge det inte drabbar Ryssland. Fast man har flyttat militärtrupp mot gränsen. Ryssland hyr billig arbetskraft från Nordkorea människor som tvingas jobba på byggen och skogsarbeten i dåliga förhållanden och långa arbetspass. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2017-09-08 02:46 #7 av: [memoirsofaclone]

#4 USA skulle knappast lämna Korea-regionen om Nordkorea skulle försvinna/återförenas med Syd. Det är ett mkt bra läge ur strategisk synvinkel, särskilt pga närheten till Kina, och även Ryssland. Detta är Kina oroliga för, de ser Nordkorea lite som en sköld, som avgränsar Kina från USA-allierade (Sydkorea). Kina vill knappast heller att Sydkorea i sig skulle få större inflytande i området, så Kina har sina anledningar till att hålla Nordkorea om ryggen.

#5 Som sagt kan man ju inte veta exakt hur ledningen i Nordkorea tänker. Men de tänker nog knappast begå självmord. Ingen vill ha kärnvapenkrig, man vill avskräcka. Uppenbarligen fungerar det, att Nordkorea har kärnvapen gör det mkt svårt för USA att agera. 

Precis som under kalla kriget är den största risken missförstånd, den mänskliga faktorn. Kan handla om ett tekniskt missöde, som år 1983:  http://europaidag.se/historia-2/tredje-varldskriget-dagen-nar-det-nasta-startade/

Detta är otroligt farligt och det man främst ska vara orolig för.

Här finns en mer fördjupande text om Koreahalvön, kanske kan hjälpa lite att förstå alla sidors perspektiv: http://www.sakerhetspolitik.se/Konflikter/Korea/Fordjupning/

Anmäl
2017-09-08 07:44 #8 av: VSK

#7

99% vill nog inte ha krig men den sista procenten drar nog med sig alla vid en förslut. Finns ingenting som är 100% säkert. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2017-09-08 07:54 #9 av: Jimmy.L

#7 Då är vi där igen om att varje land bestämmer själv om dom vill ha amerikansk närvaro eller inte. Det ska inte Kina eller Ryssland bestämma.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2017-09-08 18:30 #10 av: [memoirsofaclone]

#9 Och igen säger jag att Kina och Ryssland automatiskt får ett stort inflytande över länder i närheten, som USA. Tre stora länder. Sydkorea och USA har varit allierade sedan Korea delades, med olika samarbeten, handel och miltärt. Skulle Korea enas (och Nordkoreas ledning försvinna) så skulle det med största sannolikhet fortfarande stå närmare USA än Kina/Ryssland.  Hade Kina velat bli av med Nordkorea som USA så hade de hjälpt till och problemet hade varit löst, men det vill de inte pga eventuella konsekvenser (flyktingar, mäktigare Sydkorea, USA-närvaro). Då krävs det nog att Nordkorea hotar Kina, vilket är mindre troligt.

Anmäl
2017-09-08 18:35 #11 av: [memoirsofaclone]

#8 Kan stämma, om krig väl skulle starta. Det farliga är att det inte finns någon bra kommunikation mellan NK och USA, vilket kan leda till missförstånd. Båda anser sig ju agera i defensivt syfte.

Anmäl
2017-09-08 18:48 #12 av: Jimmy.L

#10 Kina har tröttnat på Nordkorea och deras provocerande tester som skadar deras intressen.

Skulle en konflikt uppstå kommer inte Kina att ingripa efter som det står för mycket på spel med att förlora den amerikanska och EU-marknaden som är viktig för den kinesiska ekonomin.

Dom som flyr Nordkorea och korsar gränsen till Kina riskerar att sändas tillbaka om kinesiska myndigheter griper dom. Det är därför många senare tar en lång väg via Indien, Burma för att ta sig till ambassaden i Thailand för att sedan flygas till Sydkorea.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2017-09-08 19:24 #13 av: [memoirsofaclone]

#12 Ja, det är sant också, västvärldens konsumtion är mkt viktig för Kina. Man kan väl säga att de står och trampar mellan två risker. 

Det är ju få som lyckas fly från Nordkorea idag, men skulle ledningen störtas och krig utbryta så skulle det handla om flera miljoner på flykt, vilket grannländerna inte vill ha.

Anmäl
2017-09-08 19:28 #14 av: Jimmy.L

#13 Kina stärker ju bara gränsen med fler gränsvakter vilket dom redan har gjort och tvingar tillbaka människor till Nordkorea Ryssland gör samma sak, dom har ju redan flyttat fram styrkor. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2017-09-08 19:51 #15 av: Zepp

Jag tror att Kimen lärt sig av historien.. läs Saddam Hussein/Mohammar Kaddafi.. dvs lägger man ner sin kärnvapenarsenal så blir man dödad?

Det ligger ioförsej inte i varken Rysslands eller Kinas intressen med tanke på att bägge helst vill förbättra relationerna med väst.. främst Ryssland då.

Samtidigt så vill de inte ha främmande trupper vid sin gräns.. det blir himla dyrt.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-09-08 22:53 #16 av: papa-bear

#15 putins problem är ju att han har många gränser där han skall skrämmas. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.