museum-resmål

Bunkerfeber i Helsingborg

2016-07-08 18:57 #0 av: Jimmy.L

I sommar arrangerar Beredskapsmuseet bunkervandringar för att visa delar av den svenska militärhistorien i Helsingborg med omnejd. Och redan innan de börjat är det succé.

http://www.hd.se/2016-07-08/bunkerfeber-i-helsingborg

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2016-07-19 08:12 #1 av: Jimmy.L

Kanoner, talrör och granatluckor. Beredskapsmuseets bunkerguidning visade hur stadens försvar sett ut. Och det har varit så populärt att flera extratillfällen satts in.

http://www.hd.se/2016-07-18/popular-tur-genom-datidens-forsvar

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2016-07-27 13:33 #2 av: Jimmy.L

I Helsingborg finns mytomspunna befästningar från andra världskriget. De senaste åren har intresset för de välbevarade bunkrarna i ökat lavinartat. Den nya nyfikenheten kan bero på omvärldens militära upprustning och instabilitet, enligt Marcus Törner guide på Beredskapsmuseet. – Efter en lång tid av nedrustning har det vänt. Vi kan titta på det som hände i Ukraina, vi pratar militär upprustning i välden så tror jag kan kopplas ihop med det stora intresset, säger han.

http://www.expressen.se/kvallsposten/stort-intresse-for-helsingborgs-bunkrar/

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2016-08-06 15:35 #3 av: Kameratrollet

Jag gick själv med under bunkervandringen. Guiderna kunde svara på det mesta. Ett frågetecken som dök upp är betongröret omedelbart utanför stridsvärnens ingång. Författaren och historikern Leif Högberg har skrivit att dessa var ammunitionsförråd och skytteställningar. Författaren Lars Dahlbom påpekar vid en bild att betongröret närmast stridsvärnet vid ingången är ammunitionsförråd medan betongrör längre bort är skytteställningar.

Jag har en länksamling med bunkrar, karta och artiklar om just Skånelinjen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.