andra-världskriget

"Krigsdamm rivs när Nobeltorget byggs om"

2015-09-02 08:57 #0 av: [Carpinus]

Malmö "Nobeltorget ska göras om. Arbetet, som beräknas ta ett år, blir extra omfattande eftersom en underjordisk krigsbranddamm ska rivas i samband med upprustningen."---

"Vad många kanske inte vet är att under Nobeltorgets mark- yta ligger en 350 kvadratmeter stor krigsbranddamm. Denna byggdes på slutet av 1950-talet. Enligt Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap byggdes ett stort antal krigsbranddammar, som staten finansierade, i hela Sverige. Syftet med dem är att det ska finnas stora reserver till Brandförsvaret, om det kommunala vattenledningssystemet skulle slås ut i händelse av krig.

I Malmö finns det i dagsläget 16 krigsbranddammar. En har redan rivits, vid bygget av Emporia. Även de 15 som återstår efter Nobeltorgets ombyggnad ska avvecklas.

–De är inte bevarandevärda ur försvarssynpunkt längre utan kommer att rivas allt eftersom. Anledningen är att de inte är riktigt ”up to date” vad gäller punktbelastningar samt att de är ganska anonyma, berättar Per Carlsson, civilingenjör på Gatukontoret."---

Lokaltidningen Malmö-Limhamn


Anmäl
2015-09-02 09:08 #1 av: Jimmy.L

Intressant mycket ur civilförsvaret har försvunnit nu mer får man klara sig själv.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.