andra-världskriget

En Avro Lancaster Mk II på Åsnen

2015-05-13 22:45 #0 av: sponny

Jag hoppas att ni kan finna denna lilla historia intressant. Den har tidigare publicerats på andra iFokus-sidor men allt eftersom tiden går så hittar jag ny information. Och sedan är det en så vansinnigt otrolig historia. Så fantastiskt kul mitt i den oreda som var Andra Världskriget.

Källorna som använts här är Smålandsposten, Sveriges Radio, skalman.nu och boken Nödlandning.

Kvällen den 16 december tar sig ett Avro Lancaster Mk II in över Sverige efter kvällens anfall mot Berlin. Bränslesystemet på flygplanet, DS762 från 426 Squadron RCAF, hade skadats av luftvärn så att återvända till England var helt omöjligt. Istället tog man beslutet att försöka ta sig till Sverige. Splitter har dock gjort så att akterskyttens dörr, på ett havererande flygplan, gått i baklås. Men efter att arbetat på dörren några minuter med en yxa lyckas man forcera dörren och få ut skytten.

Senare på kvällen störs lugnet i skogarna vid Blekinge-Smålands gränsen av bullret av Bristol Hercules-motorer. Motorerna tystnar dock lite senare när planet totalhavererar på sjön Åsnens is i närheten av Urshult i södra Småland. Efter kraschen finns det bara fragment kvar av flygplanet men trots det kommer svensk militär personal att ha nytta av vraket.

Anmäl
2015-05-13 22:45 #1 av: sponny

Men redan samma kväll anade Air Ministry i Storbritannien att flygplanet hade skadats och att besättningen hade internerats i Sverige. Och de hade rätt...bortsett från en medlem i besättningen.

Nothing has been heard from this aircraft since time of take off. LOAD: 1**.OO lb. Inc. 48*** lb. inc. - 24x30 lb. inc. - 60** lb. "X" type inc.
P.S. A signal recieved from Air Ministry states that all seven members of this crew baled out over SWEDEN successfully and are believed to have been interned.

En intressant sak som slår mig. A signal recieved from Air Ministry states... Ok? Var fick Air Ministry sin information från? Andra flygplan är det troligaste eller kanske ett neutralt land vi känner ganska väl?  

Anmäl
2015-05-13 22:46 #2 av: sponny

Och detta är delen som intresserar mig, född och uppvuxen i Kyrkhult några mil söder om Urshult.

Hela besättningen, fem kanadensare och två engelsmän, hade som sagt lyckats hoppa innan flygplanet kraschade och hittades en efter en under kvällen och natten och togs omhand av dels hemvärnet och dels folket ute i byarna. Till slut hade man hittat alla utom en, bombladdaren Frank Modry, som inte hittades på hela natten.

Några dygn senare firades det 50-års kalas i Kyrkhult. Lantbrukaren och hemvärnsmannen Otto Persson står på verandan till festhuset och ser en grupp komma gående, men en av gästerna är barhuvad. Och vem sjutton går på kalas utan hatt? Det visar sig att det är den eftersökte flygaren, den 24-årige mr Modry.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1602&artikel=3730997

Bilden föreställer Mark Ginson, son till en av besättningsmännen och den nu något äldre Frank Modry och hans hustru.

Anmäl
2015-05-13 22:47 #3 av: sponny

En av anledningarna att Modry hade hållt sig undan var att han suttit uppflugen i ett träd i rädsla av vargar! Och att han inte vetat om han befann sig i det fredliga, sköna, neutrala Sverige eller nazi-ockuperade Danmark. När han, efter att nödprovianten tagit slut, vågade lämna trädet smög han iväg i de iskalla, snötyngda skogarna. Plötsligt stötte han på mjölnaren Adlofsson på den lilla grusvägen. Men när Adolfsson såg att flygaren gjorde sig redo att springa förstod han hur det låg till och satte sig på knä, klappade på marken och sa "Sweden" vilket fick den stackars Modry att stanna upp och följa med mjölnaren. På ett 50-årskalas!!

Förhören av flygarna gav dock inget resultat. Förhörsledaren klagar i rapporten att de betedde sig som de polska besättningar han tidigare förhört. Besättningen fördes till Korsnäs för internering och repatrierades under september/oktober -44.

Vraket berättade dock mer. Man lyckades nämligen i vraket hitta det grid-chart med vilket GEE-plottingen utfördes och Sverige fick på så sätt vetskap om GEE.

Bilden ska föreställa besättningen men som det verkar hade Smålandsposten fel när de antog att planet i bakgrunden var det som störtade på Åsnen.

Anmäl
2015-05-14 08:17 #4 av: Jimmy.L

Tack detta låter väldigt intressant.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2015-05-14 15:11 #5 av: [ludden]

Vilket äventyr förr besättningen.

Anmäl
2015-05-14 23:49 #6 av: sponny

#4 Kul att du fann det intressant.

#5 Det är väl det minsta man kan säga. Tack för inlägget! Glad

Anmäl