andra-världskriget

Baltutlämningen

2013-03-02 10:25 #0 av: Jimmy.L

http://sv.wikipedia.org/wiki/Baltutl%C3%A4mningen


 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2013-03-02 11:12 #1 av: ElLobo

Ett mycket svart stycke i svensk historia.

Anmäl
2013-03-02 16:33 #2 av: julatopp7018

Konstigt att man inte har grävt mer i detta?

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl
2013-03-02 16:44 #3 av: Jimmy.L

Ja det är lite konstigt att detta inte har granskas mer.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2013-03-02 17:39 #4 av: Zepp

Mnja, nog har det nagelfarits åtskilligt både i bokform, film och artiklar.

Grejen var att det var soldater som stred på den förlorande sidan, mer eller mindre frivilligt och sverige ville inte bli en fristad för nasister elelr deras kolaboratörer om jag förstår saken rätt.

Dessutom så handlar det nog främst om att ställa sig in hos de Allierad, dvs att visa välvilja mot dessa för att framstå i bättre dager inför framtiden.

De hade ju en del gammalt groll mot oss, som det kunde vara bra att släta över, tex järnmalm till den tyska krigsindustrin, kullager likaså och tyska transporter av stridande förband över svenska järnvägar.

Man betalade en moralisk skuld till de allierade helt enkelt, för att ha en bättre position i ett Europa som inte längre dominerades av Tyskland.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-03-02 17:43 #5 av: Jimmy.L

Var det värt självmorden och dom stora protesterna från allmänheten? Sverige har ju nu bett dom överlevande om ursäkt, men räcker det? Borde man inte följa upp med en utredning vad som hände med krigsfångarna i Sovjet.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2013-03-02 18:05 #6 av: Zepp

Man ville väl själva slippa hålla krigsförbrytarrättegångar antar jag?

Många av de baltiska förbanden var rejält involverade i judeutrotningen, i deras områden.. och sen så drog väl regeringen alla över en kam och så slapp man allt besvär?

Det ses nog lika enögt på situationen i dag som det gjordes då efter kriget, dvs man glömmer att det till delar handlade om krigsförbrytare.

Vad jag vet så arkebuserades de som bevisligen begått krigsförbrytelser, de som bara enrolerat sig i Tyska armen fick fängelse.. då de betraktades som landsförädare.

Jag tror att detta var en av anledningarna till att vi skickade iväg all militär personal, vi ville slippa skilja förbrytarna från de som var vanliga soldater.

Det var altså baltiska soldater i Tyska uniformer, och det var SS och lokala miliser.

De senare var värst, det var de som stod för den största terrorn mot civilbefolkningen, och därmed blev Lettland den nation som blev duktigast på att utrota judar i hela det Tredje riket.

Det var inte direkt några guds bästa barn man utvisade!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-03-03 09:47 #7 av: Jimmy.L

Felet är väl att man inte tog reda på vilka som tvingades gå med tyskarna, det borde man ha utrett. Att det fanns många med blod på sina händer är självklart.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2013-03-03 11:17 #8 av: Zepp

Japp där någonstans fanns väl felet?

Men man skall nog ha i åtanke stämningen som rådde vid krigsslutet.. den oro och ångest som man hade iomed att man samarbetat med Tyskland i vissa avseenden.. och en beredvillighet att släta ut detta genom att gå segrarna till mötes.

Den moraliska domen kan ioförsej bli rätt så hård.. men som redan nämnts mest för att man inte skiljde agnarna från vetet!

Man kan diskutera huruvida det är lämpligt med dödstraff, huruvida de fick en rättvis rättegång osv!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-03-03 12:57 #9 av: julatopp7018

Sverige bröt väl mot internationell ( osäker på stavning) lag om jag förstår saken rätt när man tvingade iväg balterna?

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl
2013-03-03 14:08 #10 av: Zepp

Mnjae.. tveksamt, vi har ju utlämningsavtal och lämnar ut folk i dag oxå om andra stater begär så.

Det finns ju inget som hindrar oss, däremot så tror jag det handlar om att man åtminstone i dag enligt lag skall pröva en utlämning i domstol.. dvs att  den begäran är riktig.. dvs det utgår från individens rättsäkerhet.

Riktigt hur rättsläget såg ut på den tiden är jag mer osäker på men antagligen var den ganska liknande.. och det gjordes alldrig någon sådan individuell prövning.

Man accepterade rakt av kaputilationsvillkoren som skrivits under av Tyskland, där de soldater under deras tjänst skulle återföras och eventuellt rannsakas vid de frontavsnitt där de stred när kaputillationen skrevs på.

Och de var tyska soldater, så de stod då under tysk överhöghet, dvs de skall acceptera kaputillationsvillkoren.. dvs lyda order.

En sak som skulle kunna ha prövats.. vore om de var dessertörer, då står de inte rent juridiskt under tyskt befäl längre.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-03-03 14:28 #11 av: julatopp7018

Men stog dom baltiska soldaterna under denna lag då dom sänds till en "ny" ockupationsmakt? Sovjet krävde ju endast tyska krigsfångar som skulle lämnas ut.

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl
2013-03-03 14:35 #12 av: Zepp

De var Balter i Tysk tjänst.. främst SS och lokala miliser för att hålla civilbefolkningen i shack.

Rent juridiskt stod de under tyskt befäl.

Och då skall de lyda tyska order, dvs kaputilationsvillkoren.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-03-03 15:02 #13 av: ElLobo

Fast omkring 1000 f d medlemmar ur Latvian Legion var med som vakter vid Nurmberg-rättegångarna och som säkerhetspersonal vid luftbron till Berlin senare.

Och som US Displaced Persons Commission förklarade: 

"The Baltic Waffen SS Units (Baltic Legions) are to be considered as separate and distinct in purpose, ideology, activities, and qualifications for membership from the German SS, and therefore the Commission holds them not to be a movement hostile to the Government of the United States."

Länk: Latvian Legion 

Anmäl
2013-03-03 16:03 #14 av: Zepp

Det visar väl mest hur komplicerat hela situation såg ut, dvs det var ganska fritt fram för godtycke, dvs man valde det som passade den egna agendan bäst?

Dvs.. för det är väl det saken handlar om, huruvida Sverige gjorde något fel?

"The Latvian Legion was created in January 1943 on the orders of Adolf Hitler following a request by Reichsführer-SS Heinrich Himmler. The initial core of the force was provided by Latvian Schutzmannschaft collaborationist auxiliary police battalions, which were formed several years earlier and had been previously engaged in anti-partisan duties. Many who had previously served in the notorious Arajs Kommando commando unit,[8] responsible for atrocities committed against Jews, Roma, and civilians along Latvia's border with the Soviet Union were recruited into the Latvian Legion."

Så det var nog inte såå konstigt att sverige ville bli av med problemet och kanske rent utav ansåg att de fick stå sitt kast?

Att USA senare anlägger en annan syn på saken när det passar deras syfte har inte direkt något med det svenska beslutet att göra.

Problemet var väl mer att alla inte var frivilliga utan tvångsrekryterade.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-03-03 16:10 #15 av: julatopp7018

Svenska folket, dåvarande kungen och Påven försökte ju få regeringen att inte utvisa balterna? Sovjet ville ju bara ha dom tyska krigsfångarna och knappast brydde sig om balterna. Det hade varit väldigt intressant att höra vad dom ansvariga idag tycker om det hela. Fast dåvarande regering ansåg man gjorde rätt efter utvisningen.

Men ändå måste varningsklockorna ha ringt hur Sovjet behandlade krigsfångar det kan den Svenska regeringen inte ha missat?

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl
2013-03-03 16:12 #16 av: ElLobo

#14: Nej, inte direkt, men visar lite av svårigheterna.

Men det är som alltid: Politikerna är duktiga på att vända kappan efter vinden, använda både livrem och hängslen och stå på god fot med alla (om de tillhör segrarna, vill säga).

Anmäl
2013-03-03 16:15 #17 av: Zepp

#16 Det är deras jobb.. dvs att värna sveriges intressen och så länge de sköter det så är det nog inte så stora problem.

Men det kan ioförsej bli olyckligt emellanåt för de som drabbas!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-03-03 16:17 #18 av: julatopp7018

#16 Håller med dig och man säger i filmen att man ville ha en god relation med dåvarande Sovjet. Alltså var dessa människor bara en bricka i den Svenska politiken och inte värda något.

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl
2013-03-03 16:25 #19 av: ElLobo

Politiker är bra på att leka med andras liv och egendom.

Anmäl
2013-03-03 16:28 #20 av: julatopp7018

Jag sprang över detta på länken som postas i #0 "Sverige varit neutralt under kriget och inte bundet av de tyska kapitulationsvillkoren"

Samt

"Folkrättsligt fanns det inget krav på utlämning. Enligt Haagkonventionerna behöver en neutral stat efter kriget inte lämna ut någon trupp till någon part. Dessutom är det önskvärt att fångar får återvända hem, men ingen ska tvingas till det mot sin vilja."

 

Det märkliga att det inte finns en politisk beslut kring huruvida utlämningen var rätt eller inte! Av dom 167 balter överlevde 44 stycken.


 

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl
2013-03-03 19:39 #21 av: Björn.B

#20 Men Sverige bjöd ju in dom överlevande och bad om ursäkt?

Skärgårdskocken.

Anmäl
2013-03-03 19:41 #22 av: ElLobo

#21: Förlåt att jag sparkade på dig när du låg på marken... ? 

Anmäl
2013-03-03 19:46 #23 av: Björn.B

#22 Så ett regeringsbeslut skulle väga betydligt tyngre än den ursäkten som man gav dom överlevande?

Skärgårdskocken.

Anmäl
2013-03-03 19:50 #24 av: Zepp

Det handlar om olika saker.. i olika tider!

Efter kriget rådde en helt annan stämning mot soldater i tysk tjänst!

Det man kan diskutera såhär efteråt är om varje enskild individ skulle ha prövats.. de som var krigsförbrytare kan man sen med gott samvete utvisa.

Problemet var väll den politiska ångesten och hur de allierade skulle reagera mot Sverige för vårt samarbete med Tyskland under kriget.

Det var ju inget hjältemod att vika sig för Tysklands krav under kriget, det handlade mer om realpolitik.. och så klarade vi oss utanför kriget, och lyckades bevara vår självständighet.

Det man var rädda för.. antagligen ogrundat, var vår självständighet efter kriget.

Och märk väl, i början av kriget var det en del tyskvänliga ministrar, som sen byttes ut alltefter kriget vände mot ministrar som var mer positiva mot de allierade.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-03-03 19:53 #25 av: julatopp7018

#23 Klart att ett riksdagsbeslut väger tyngre än bara en ursäkt.

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl
2013-03-03 20:00 #26 av: ElLobo

Man kan i all evighet diskutera fram och tillbaka vad som var rätt och fel, och det var en helt annan tid då, men personligen anser jag att baltutlämningen, och erkännadet av Sovjetunionens annektering av de baltiska länderna, som några riktigt svarta kapitel i Sveriges historia.

Anmäl
2013-03-03 20:03 #27 av: julatopp7018

#26 då är vi två.

 

Föresten finns det uppgifter på hur många av dom tyska krigsfångarna som överlevde som Sverige sände till Sovjet?

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl
2013-03-03 20:16 #28 av: ElLobo

#27.2: Jag undrar verkligen det, men å andra sidan så har ju många arkiv öpnnats efter Sovjetunionens fall.

Anmäl
2013-03-05 07:40 #29 av: Björn.B

Finns det uppgifter på vad som hände med krigsfångarna i lägren?

Skärgårdskocken.

Anmäl
2013-03-05 08:49 #30 av: julatopp7018

#29 Om det är förhållandet i lägren du tänker på så var det illa.

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl
2013-03-05 16:03 #31 av: Björn.B

Jo det var hur dom behandlades i lägren ja tänkte på.

Skärgårdskocken.

Anmäl
2016-01-25 17:10 #32 av: ElLobo

”En baltisk tragedi och ett svenskt trauma”

Det tog Per Olov Enquist fyra år att färdigställa boken ”Legionärerna” som handlar om hur Sverige för 70 år sedan lämnade ut 146 balter till Sovjet.

– Baltutlämningen skapade sorg, oro och förtvivlan. Ingen kom ut ur historien oskadad, säger författaren till SvD.

Länk: http://www.svd.se/enquist-baltisk-tragedi--och-svenskt-trauma/om/sverige

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.