Annons:
Etikettarmen
Läst 4436 ggr
ElLobo
12/30/12, 1:04 PM

Tropas Nómadas

Tropas Nómadas var en spansk kamelkår som tjänstgjorde i Spanska Sahara.

Tropas Nomadas

Bild från todocoleccion.net.

Tropas Nómadas ingick i den spanska koloniala armén som ett extra regemente och tjänstgjorde  i Spanska Sahara från slutet av 1920-talet fram till 1975, då Spanien lämnade området.

Regementet bestod av infödda sahrawis, ledda av spanska officerade och utrustade med främst handeldvapen. Senare utrustades förbandet med understödsvapen och ännu senare även med fordon, såsom terrängbilar och motorcyklar.

Uppgifterna bestod till stor del av bevakning av det spanska området och patrullering på kameler.

Soldaterna (askaris) bland kamelenheterna bar som uniformer vita flödande dräkter och blå turbaner. Annan inhemsk personal bar khakiuniformer med blå eller khakifärgade turbaner.

Desfile de Tropas Nomadas

Bild från fotocommunity.es.

I slutet av 1920-talet och början av 30-talet inrättades kamelkåren Tropas Nómadas del Sahara. Den kopierade den franska enheten Meharistes och fungerade som en slags ökenpolis. Senare blev Tropas Nomadas delvis mekaniserad men kamelavdelningar fanns kvar i tjänst fram till slutet.

De flesta officerare samt några underofficerare och specialister var spanska, övriga infödda sahrawis. Med ökad mekanisering ökades andelen spansk personal kraftigt under 1960-talet, många av dem värnpliktiga gjorde sin militärtjänst i Spanska Sahara.

Sammanlagt flera tusen västsaharier gavs militär utbildning av den spanska armén. År 1974 var 1 374 västsaharier inskrivna i den spanska armén, varav de flesta Tropas Nómadas. Befolkningen i området bestod samma år av 74 000 inhemska invånare.

Tropas Nómadas lojalitet prövades i samband med Polisarios uppror 1973-1975. Men efter den spanska regeringens beslut att lämna över territoriet till Marocko och Mauretanien i slutet av 1975, lämnades många till sitt öde. Det tros ha fått många av dem att gå över till Polisario och spanskutbildade soldater bildade kärnan i Sahrawi People's Liberation Army (SPLA), på spanska Ejercito de Liberación Popular Saharaui (ELPS), Polisarios militära gren, där de slogs mot Marocko och Mauretanien.

Källa: Wikipedia en 2012-12-30

Länk: Tropas Nómadas del Sahara

Tropas

Foto: fercanova. Bild från panoramio.com.

Annons:
[Björn.B]
12/30/12, 2:36 PM
#1

Härlig artikel…

[Jimmy.L]
12/31/12, 8:52 AM
#2

Håller med dig Björn, härliga bilder med.

[julatopp7018]
1/1/13, 11:36 AM
#3

Riktigt kul med sådanna här artiklar som grävs fram.

Upp till toppen
Annons: