Etikettmarinen
Läst 7738 ggr
julatopp7018
2012-11-04, 10:21

HMS Spårö (M12)

Under 2004-2005 anpassades minröjningsfartygen HMS Spårö och HMS Sturkö ur Styrsöklassen till röjdykarfartyg av typ Spårö.

Foto Alexander Karlsson/Combat Camera/Försvarsmakten.

Anpassningen har gjorts på Ö-varvet norr om Göteborg och efter denna har HMS Spårö och systerfartyget Sturkö nu helt nya möjligheter att insätta röjdykare. I det som tidigare var svepdurk finns nu ändamålsenliga klargöringsplatser för dykaggregat och torkställ för dräkter.

En ordentlig vagga för RIB-båten har tillkommit tillsammans med en mängd anpassningar för att fylla på luft eller vårda dykmateriel. Tryckkammaren som används för att vårda skadad dykare har fått eget utrymme liksom klargöringen av dykaggregaten.

Fartygen har dessutom behållit förmågan till minjakt vilket gör dem extra mångsidiga. Att kunna röja minor med röjdykare är nödvändigt inte minst i hamnar eller andra trånga vatten där fartyg inte kan manövrera. Trots avancerade tekniska system är det inte mycket som kan tävla med den mänskliga förmågan.
 
Fartygen har mycket goda manöveregenskaper och används dessutom för jakt på bottenavståndsminor och arbetar i kustnära farvatten. De medför undervattensfarkoster typ Uven och är förberedd för framtidens undervattensfarkost, ROV S.

Källa Försvarsmakten

Björn.B
2012-11-04, 11:58
#1

Hon var inte stor men det räcker nog om hon bara är till för att röja minor?

Skärgårdskocken.

julatopp7018
2012-11-04, 16:15
#2

Hon är tillräcklig stor för att lösa sin uppgift.

Upp till toppen