Annons:
Etikettmarinen
Läst 9630 ggr
[julatopp7018]
2012-11-04, 11:45

HMS Arholma (M72)

HMS Arholma (M72) är ett minröjningsfartyg i svenska flottan och är byggd av Kockums AB.

Foto commons.wikimedia

Fartyget är bygg helt i plast vilket gör henne helt omagnetisk, något som är mycket fördelaktigt vid minröjning. Konstruktion är väldigt stark och ska klara av kraftiga mindetonationer. Arholma hade som huvuduppgift att hitta, identifiera och oskadliggöra minor med hjälp av sonar och fjärrstyrda undervattensfarkoster.

Arholma är det andra fartyget i Landsortsklassen där sju fartyg i serien är uppkallade efter kända svenska fyrar. Fartygen är uppkallade efter Landsort, Arholma, Koster, Kullen, Vinga, Ven och Ulvön.

Fartygsklassen Landsort modifierades mellan november 2009 till 2012 och blir istället fartysklassen "Koster". Två fartyg, HMS Landsort och HMS Arholma, blev ej modifierade och har därför tagits ur tjänst. De som nu utgör fartygsklassen Koster är HMS Koster, HMS Kullen, HMS Vinga, HMS Ven och HMS Ulvön.

HMS Vinga var först ut med modifieringarna som består i huvudsak av nya sensorer, nytt stridsledningssystem och nya fjärrstyrda undervattensfarkoster. Fartygen är unika i den aspekten att de är det enda minröjningsfartyget i världen som har ett avancerat luftförsvar med en 40 millimeters allmålspjäs med radarstödd eldledning. Man räknar med att fartygen ska kunna röja minor i ytterligare 20 år, t.o.m. 2030, tack vare modifieringen.

Källa sv.wikipedia

Annons:
[Björn.B]
2012-11-04, 11:59
#1

Tråkig att hon skrotas.

Upp till toppen
Annons: