Etikettövriga-fordon
Läst 4837 ggr
[Jimmy.L]
2012-09-06, 13:23

Djupminröjmaskin 1/T (DMR)

Minproblematiken med en mängd minor över stora delar av världen är stor. Det har saknats metoder för att snabbare kunna röja områden som är minerade. Sedan några år tillbaka finns nu i Försvarsmakten ett antal minröjningssystem som bland annat använts i Bosnien för minröjningsuppdrag med syftet att återställa minerade markområden så att de återigen kan börja användas för exempelvis byggnation eller jordbruk.

Djupminröjare Foto: Mats Einarsson, Ing 2.

DMR är i grunden en skogsmaskin som konstruerats om till en minröjmaskin.   Maskinen består av ett förarchassi och ett minröjaggregat. Chassit är förstärkt så att det tål minexplosioner och splitter och viss beskjutning – allt för en säker förarmilö. Motorn i chassit är en 215 hk dieselmotor för framdrivning av maskinenheten.

Minröjaggregatet som driver de kedjeförsedda valsarna såkallade flailrar är en mycket kraftfull diesel på 571 hk. Maskinen körs sakta fram i den terräng som skall röjas varvid flailrarna roterar med hög hastighet och slår ner i marken ned till cirka 30 cm djup och utlöser eller slår sönder eventuella minor i marken.

Källa: Försvarsmakten

[Björn.B]
2012-09-06, 14:26
#1

Ingen liten maskin, och som väger nästan 25 ton, vad vägde gluffs gluffs?

[Jimmy.L]
2012-09-06, 15:35
#2

Vägde väl nästan samma tror jag.

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Upp till toppen