stridsvagnar-pansarfordon

M56 Scorpion

2015-01-02 12:52 #0 av: Jimmy.L

Efter andra världskriget behövde den amerikanska luftburna styrkorna en pansarvärnskanon som kunde släppas från fallskärm som hade god eldkraft. M56 Scorpion togs fram just för den amerikanska 82 och 101 luftburna divisionerna.

Foto: Wikipedia 

Själva chassit är hopnitad och svetsad aluminium och motorn sitter fram i chassit. Besättningen sitter bak och föraren sitter till vänster om kanonen och skytten sitter bakom föraren. Vagnchefen sitter till vänster om dessa och dom två andra besättningsmedlemmarna sitter till höger. Själva kanonen på 90 mm hade en högre eldhastighet än den lätta stridsvagnen M41. Det finns en rad olika granater till vagnen och tack vare att att vagnen endast väger strax över 7000 kg flyttade sig vagnen 1 meter bakåt vid eldgivning 29 granater kan mad medföra i vagnen.Ett fåtal såldes även till Spanien och Marocko.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2015-01-02 17:49 #1 av: [Söderort]

Ingen vidare skydd för dom som sköter om pansarvärnskanonen. 

Anmäl
2015-03-02 10:52 #2 av: starhawk

Det blir trångt vänster om kanonen om både föraren skytten och vagnchefen skall sitta där. Däremot sitter det inte två utan endast en man till höger eftersom denna vagn alltså har fyra mans besättning, det behövs för övrigt knappast två man för att ladda en 90 mm kanon.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.