Annons:
Etikettövrigt
Läst 7058 ggr
[Jimmy.L]
3/4/14, 8:07 PM

Ockupationen av iranska ambassaden i London 1980

Den 30 april 1980 tränger sig sex terrorister ur den irakstödda Demokratiska revolutionära fronten den iranska ambassaden i London och tar 26 stycken gisslan där en är polis.

Foto Wikipedia

Terroristerna berättade för förhandlaren att man har lagt ut sprängladdningar i hela huset om man försöker ta sig in. Deras krav är att 91 araber i Iran skulle släppas annars skulle man döda gisslan. Iran vägrade gå med på kravet. Det blev Special Projekt Team ur B-skvadron som fick uppdraget att ta fram en plan att rädda gisslan. Man tog fram en modell över ambassaden och planerade en inbrytning. Under den femte dagen den 5 maj på eftermiddagen hördes det skott innefrån byggnaden och den iranska pressattachén kropp kastades ut genom ett fönstret och man hotade med att döda en ur gisslan var 30 min om inte Iran gick med på deras krav. Klockan är strax före 19,30 samma kväll när 8 SAS-soldater tar sig ner från taket till balkongen på första våningen och sätter sprängramar runt fönstren och spränger dom och där efter kastar in chockgranater. SAS styrkan på baksidan får lite problem och tvingas slå sig in med släggor. Väl inne dödar SAS styrkan 4 terrorister och sårar en och lyckas gripa en terrorist. Under anfallet dödas en ur gisslan och två såras men resten är oskadda.

Annons:
[ludden]
3/5/14, 8:50 AM
#1

För många britter blev detta första gången SAS blev kända för dom.

[Göteborgaren]
3/5/14, 5:47 PM
#2

Var inte SAS verksamma under andra världskriget?

ElLobo
3/5/14, 6:21 PM
#3

#2: Jodå, det var de, dock under annat namn. SAS räknar sitt grundande till 1941.

ElLobo
3/5/14, 6:45 PM
#4

Länk: Wikipedia

[Göteborgaren]
3/6/14, 3:15 PM
#5

Tack. Ska läsa om SAS dom är mer intressanta än dom amerikanska.

starhawk
3/8/14, 10:27 PM
#6

Har en hel del böcker i bokhyllan om SAS det har blivit en del genom åren. Den här har väl blivit den mest kända auktionen, i Nordafrika under dom första åren sysslade dom mest med att spränga flygplan på axelns flygfält bakom linjerna där tyskar och italienare trodde dom var säkra

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Annons:
Upp till toppen
Annons: