Annons:
Etikettandravärldskriget
Läst 3673 ggr
[julatopp7018]
9/6/13, 2:02 PM

Stalingrad

31 januari 1943 kapitulerade fältmarskalk Friedrich Paulus med 6 armen för som Sovjetiska Armén vid Stalingrad.

Foto wikimedia

Vid gryningen den 23 augusti 1942 gick tyska stridsvagnar över floden Don och fick understörd av 600 flygplan. Hitler var säker på att staden skulle falla snabbt och valde att flytta 4. pansararmén till söder för att trycka på mot oljefälten runt Kaukasus, det gjorde att den 6e armén ensamma fick erövra Stalingrad. I slutet av september hade 6 armén fastnat i närstrider i förortsbebyggelse. generalerna var oroade över att styrkorna var så utspridda, Rumänska arméer bemannade vänsterkanten medans italienska och ungerska divisioner fanns längre väster ut. Hitler vägrade lyssna på sina generaler och sa att "Där den tyske soldaten sätter sin fot, där stannar han kvar".

General Paulus hade order om att kämpa sig igenom Stalingrad och fram till Volga. Anfallet kom att genomföras med två huvudstyrkor infanteriet och en pansarförband som stod under general Herman Hoth. Inne i Stalingrad fanns det Sovjetiska prickskyttar som sköt mot tyska trupper. Det fanns starka befästningar inne i Stalingrad som var en traktorfabrik, vapenfabrik och en stålfabrik. Det utkämpades hård strider om byggnaderna och dom bytte ägare flera gånger under en dag.

Motoffensiven

Utanför Stalingrad förberedde Sovjetiska styrkor en motoffensiv med 1 miljon man, runt 13,500 artilleripjäser 900 stridsvagnar och 1300 flygplan. General Paulus vädjade nu om mer underhåll till dom tyska styrkorna. Nu satte Sovjet sin motoffensiv i verket Operation Uranus med syfte att utplåna dom tyska styrkorna. Den tyska 6 armén och delar av 4 pansararmén skulle omringas. i november bombarderade Sovjetiska styrkor den rumänska styrkan med artilleri och sedan anföll med pansarstyrkor. Rumänerna saknade drivmedel och var maktlösa mot Sovjetiska styrkor.

Hitler fortsatte att vägra lyssna på sina generaler och vände sig tillflygvapenchefen som skröt att han kunde rädda 6 armén med underhåll och flyga ut sårade. Men 6 armén behövde 120 ton bränsle om dagen och 250 ton ammunition, det skulle behövs minst 165 flygningar om dagen. Trots att Hitler befordrade Paulus till fältmarskalk kapitulerade han till Sovjet.

300.000 tyska soldater var döda eller tillfångatagna,och 450.000 allierade. Sovjet förlorade 750.000 med civila inräknade.

Annons:
[Björn.B]
9/6/13, 3:05 PM
#1

En tokig man vid makten kostade många livet.

[Jimmy.L]
9/6/13, 4:47 PM
#2

Ja många oskyldiga fick sätta livet till.

[ludden]
9/6/13, 6:29 PM
#3

Hitler borde ha lyssnat på sina generaler. För ryssarna var det bara tacka Hitler att han vägrade rädda 6. armén.

Upp till toppen
Annons: