övrigt

Puman Måns

2013-03-16 15:46 #0 av: julatopp7018

Under 1913 genomförde en grupp officerare på Jönköpings regemente en insamling för att rädda en puma och göra den till maskot på regementet.

En Svensk sjöman hade fått med sig en puma på en segling till Sydamerika. Väl hemma insåg han att puman inte var någon vidare husdjur och skulle bli dyr att ha. Därför lämnade han in den på Skansen, Personalen på Skansen visste inte vad man skulle göra av den. Dom hade inte plats för puman och fattade beslut om att avliva puman. Det var då officerarna fick höra om puman och startade en insamling för att köpa puman. I juni 1913 köpte man den 6 månader gamla puman till Skillngaryd. Puman var van vid människor och nästan tam och fick gå lös, han bodde i en bur i stallet och på dagarna gillade han att att busa i offiserarnas sängar. Civila gillade han inte lika så kvinnor och barn av nån konstig anledning. Han gillade även att rymma men hittades oftas i närheten även om straffet kunde bli några timmars fastkedjing på gården. Han fick snabbt många vänner och bästa vännerna var en foxterrier och en vinthund som han lekte ofta med. Han var dock rädd för två baggar som fanns i området.

Måns lyckades under en kväll spåra upp en grabb som plockade skort på övningsområdet och orsakade mindre sår.

1914 flyttade regementet till Jönköping och Måns med under en rymlig bet Måns yttligare en pojke och man insåg att Måns måste avlivas, han stoppades upp och skall nu mer finnas på Milliseum i Skillingryd.

Foto digitaltmuseum

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl
2013-03-18 08:38 #1 av: Björn.B

Vilken historia, tänk att ha en puma måste ha varit skrämmande att bli jagad av den.

Skärgårdskocken.

Anmäl
2013-03-18 11:00 #2 av: julatopp7018

Ja, man insåg även att det inte funkade att ha en puma. Tråkigt att man avlivade den men fanns nog inget val.

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl
2013-03-18 18:12 #3 av: Jimmy.L

Ja det är inte ofta man står öga mot öga med en puma.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.