Annons:
Etikettmarinen
Läst 7020 ggr
[julatopp7018]
2/16/13, 12:36 PM

Skeppshunden Nicke

Skeppshunden Nicke var en strävhårig foxterrier från Östergötland, han tjänstgjorde på pansarskeppet HMS Drottning Vicktoria, och när han inte tog bonnpermis så tjänstgjorde han som salvtjutare.

Bildtext…

Foto marinmuseum

Nicke föddes 4 november 1939 början av andra världskriget strax söder om Linköping. När han var två månader möstrade han på som 3:e klass sjöman på Sveriges största pansarskepp genom tiderna. Han fick hjälp med att fylla i formulären såklart. och föjande skrevs- "yrke vid antagande: valp. Civilstånd: Ogift. Signalement: Strävhårig foxterrier, vit med bruna och svarta tecken.

Nicke kom att hamna i andra hundkompaniet och fick gå på däck, han hamnade senare som diskare i chefsbyssan, men han hamnade ofta i konflikter med kocken efter som det ganns mycket gosaker där.

Han kom att bli kompis med flaggmaskinisten och vid permis fick han följa med han hem.

Nicke kom senare att omplaseras till artilleriet och gick skolan för Skeppshundar och senare i Rekrytskolan. Vid skjutskolan klarade han så bra att han blev saluttjutare, Salvtjuten ljöd när det vad dax för en salva skott det hade Nicke lärt sig snabbt och gick runt på däck och ylade och talade om att det var dax.

Nicke kom att stiga i graderna och blev andra klass skeppshund men förlorade den titeln på grund av dåligt uppförande och blev åter igen 3:e klass efter bara en månad.

Några av hans bus finns

1 September 1940

Olovlig undanhållning i en vecka på stockholms gator gav straffet 14 dagars landpermision.

7 mars 1943

Störande uppträdande vid Svenska mästerskapen i bandy på Laduviken. Blandades sig i i spelet. Varnad.

18 april 1943

Avvikt från en prominad i Lill-Jansskogen, stört trafiken på Nybroplan och skällt ut flera personer. 4 dagars vaktarest.

Även om Nicke var väldigt busig så som ha rullat sig i smuts i Strömstad och slitit sig från kopplet var han duktig Skeppshund. Tack vare Nicke var så busig kom han att råka ut för skador, en schäfer bet han i ryggen och under 1942 blev biten i hals och tår. Några år senare blev han biten i vänster bakben som gav Nicke svår luftvägsinfektion.

Nicke kom att stiga i graderna först blev han kopral och senare furir och hade såklart uniform. Han jobbade även på land och då tog han bondpermis. Nicke kom att flytta in till Erling Nordström efter sjömanslivet och kom att bli prominadhund, han avled i cancer 27 juni 1950.

Annons:
[Björn.B]
2/16/13, 4:59 PM
#1

Måste säga att man skrattade endel när man läste artikeln underbar hund det måste ha varit.

[julatopp7018]
2/16/13, 5:07 PM
#2

Ja han hade endel bus för sig, kul att artikeln uppskattas, jag har skrivit på denna artikel hela veckan.

[Jimmy.L]
2/17/13, 8:43 AM
#3

Härlig läsning, vi får gräva i arkiven och hitta lite mer sådant.

ElLobo
2/17/13, 9:18 AM
#4

Ja, en mycket trevlig och intressant artikel.

[julatopp7018]
2/17/13, 4:08 PM
#5

Han borde ha fått heta Emil i stället 🐶

[Göteborgaren]
10/4/13, 9:03 PM
#6

Haha skön hund.

Annons:
wyatt
6/10/17, 8:47 PM
#7

Denna film passar bra här:
(Från SVT Öppet arkiv)

"Svart på vitt. Hans Villius och Olle Häger berättar historien kring ett fotografi. Programmet handlar om skeppshunden Nicke på pansarfartyget "Drottningen", som när Salvtjutaren börjar böla omedelbart börjar skälla, därför blev hans nya befattning Salvtjutaren".

[Jimmy.L]
6/10/17, 10:08 PM
#8

#7 Tack det var kul att se.

Carmarino
4/28/18, 3:44 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2
#9

Rolig artikel. Tack för den.

Foxterrier är en intelligent ras. Vi har en legendarisk sådan i släkten också. Det var min mormors och morfars hund, och fortfarande pratas det om honom då och då, trots att han dog i början av 60-talet. Eller möjligen slutet av 50-talet, minns inte säkert. Jag har inga egna minnen av honom nämligen.

Vad jag vet så var han ingen skeppshund, men han gillade vatten. Bilderna är inte jättebra, men det är de enda jag har på honom.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[Jimmy.L]
4/28/18, 3:50 PM
#10

Va fin den var Carmarino.

Carmarino
4/28/18, 3:58 PM
#11

Tack Jimmy. Ja, han är verkligen en legend. Alla mina äldre kusiner (och min bror) pratar ofta om honom, så jag tycker det är lite tråkigt att inte ha några egna minnen av honom. Allt jag vet om honom är sådant andra har berättat.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[Göstage]
4/29/18, 12:04 PM
#12

En annan känd skeppshund var S:t Bernhardshunden Bamse, som står staty i två länder.

http://stenfast.blogspot.se/2011/08/honningsvags-stora-son.html

Upp till toppen
Annons: