Uniformer.övrigt

Signalutrustning

2013-02-12 11:02 #0 av: julatopp7018

Elitförband och piloter som hamnar bakom fiendens linje måste kunna signalera till sina helikoptrar eller flygplan utan att använda radioutrustning.

Bildtext...

Foto commons.wikimedia

Även om man har radio med sig kan det vara svårt att hitta personen i en djungel, havet eller i öknen. Det älsta och enklaste sättet är singnalspegel som är gjord i rostfritt stål eller laminerat glas med ett sikthål i mitten. Man signalerar genom att håller den mot ögat och riktar ljuset mot helikopter eller flygplan som närmar sig. Den amerikanska flygvapnet har i sina instruktionerna för användadet av singnalspegel att den skall användas försiktigt eftersom den kan ses på långt avstånd och fienden kan få syn på den. Singnalspegel var effektiv under Vetnamnkriget där rökgranater drog till sig Nordvetnamesiskan trupper och Viet Cong.

Rök och singnalfacklor kan även användas men har en kort verkan. Det finns en variant som används av den amerekanska styrkorna med orange rök i ena ändan och facka i den andra ändan som är vattentät. Man utlöser den genom en ring som sitter på sidan. Röken syns i 18 sekunder under dagtid. Facklan brinner i 12 sekunder.

Stroboskoplampan bärs av flygplansbesättningar och är även standardutrustning bland många elitförband. som ger en singnal som har en räckvidd på 5 km.

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl
2013-02-12 13:38 #1 av: Björn.B

Så avsätt vad man använder kan fienden upptäcka en

Skärgårdskocken.

Anmäl
2013-02-12 15:24 #2 av: Jimmy.L

Klart man riskerar att bli upptäckt bakom fiendens linje.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2013-02-12 17:00 #3 av: julatopp7018

Risken att bli upptäckt är stor dels letar fienden efter en och dels så lär befolkningen tipsa om dom ser dig.

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl
2013-02-13 19:21 #4 av: Björn.B

Okej...

Skärgårdskocken.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.