Vapen, minor och robotsystem

Robot 56 Bill

2013-02-03 19:02 #0 av: Jimmy.L

Robot 56 Bill där BILL står för Bofors Infantry Light and Lethal anti-tank missile.

Robotsystem 56 är ett lätt buret pansarvärnssystem med medelång räckvidd och har stor pansargenomslag. skyttens uppgift är att efter avfyrning hålla siktet hårskors på målet fram tills roboten träffar målet. Robotbanan ligger ca 0,8 meter ovan skyttens siktlinje.

Roboten är framtagen av Bofors och har en räckvidd på 150-2000 m.

Den tillverkades mellan 1985-1990-talet.

Foton Jimmy.L

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2013-02-03 20:19 #1 av: julatopp7018

Intressant bana roboten har.

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl
2013-02-04 09:22 #2 av: Jimmy.L

Ja den ser ut att sjunka och stiga flera gånger.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2013-02-04 12:21 #3 av: starhawk

Den intressanta banan härrör väl från det faktum att stridsladdningen är vinklad för att slå genom taket på stridsvagnar när den passerar över dom, smart metod att slå mot den vekaste punkten. Pansaret i taket är ju alltid tunnast

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2013-02-04 13:39 #4 av: julatopp7018

#3 Jo du har nog rätt i det.

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl
2013-02-07 23:50 #5 av: Zepp

Här är en längre variant av den filmsnutten.


Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-02-08 20:34 #6 av: Björn.B

Jäklar den tar sig igenom pansaret som en varm kniv i smör.

Skärgårdskocken.

Anmäl
2013-02-09 14:07 #7 av: julatopp7018

Finns det någon annan pansarskott som man kan jämföra med?

Medarbetare på Militärhistoria

Anmäl
2013-02-09 14:40 #8 av: Zepp

Kornett?


Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-02-09 15:16 #9 av: Zepp

Har för mig Hisbolla använde sådana i Libanon mot IDF.. med viss framgång?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-08-04 15:18 #10 av: [ludden]

Alla länder känner väl till var en stridsvagn är som sårbar men man fortsätter att inte förstärka ovansidan. Räknar man med att en stridsvan inte ska klara sig länge i en strid? Skulle Bill åstakomma skada på tex M1?

Anmäl
2013-08-04 15:41 #11 av: Zepp

Stridvagnar är främst avsedda för att användas mot andra stridsvagnar så man lägger mest möda på att förstärka det skyddet.

Nu har Israelerna tagit fram ett aktivt skydd mot robbotar, vilket består av en datorstödd och radarledd kanon som skjuter i princip hagelskott mot inkommande pansarrobottar.

Om man skall skydda sig genom pansar och aktivt pansar mot allt som finns så kommer vagnen vara så tung att du bara kan köra den på speciellt preparerade vägar!

Tyskarna prövade några sådana koncept på Östfronten.. de var inga framgångar om man säger som så.

Det var tillomed som så att T34ans vikt och manöverbarhet gjorde att den kunde utmanövrera Tigern.. som var betydligt klumpigare.. trots sämre kanon.

Eller rättare sagt.. så småningom kom ryssarna på detta då kanonen inte räckte för frontalatack!

Så tacktiken blev kavalleriatack i full fart från kortast möjliga avstånd mot Panserkielen, dvs tyskarnas stridsformation.

Splittra formationen och blanda upp de olika vagnarna med varandra, skjut på allt fientligt du ser, helst i deras svaga punkter som sidan eller bakifrån, den som har mest vagnar vinner, och det hade ryssarna!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2013-08-04 19:20 #12 av: starhawk

#11: Nu har du läst ryssarnas skildring av slaget vid Kursk ser jag, sanningen var en helt annan vid det stora slaget vid Prochorovka som var det stora slaget under Kursk kampanjen hade det tyska förbandet vars delar var inblandade tillgång till två Tigrar och den ena var under reparation och den andra kunde mycket väl vara någon annanstans eftersom det endast var delar av förbandet som var där, så ryssarnas skildring av att man gick i närstrid med Tigrar är inte annat än en myt. Dessutom såg man inte särskilt bra från en T-34, huvudsiktet bestod i princip av en stor grovt slipad grön glasklump. Tyskarna upptäckte snart att ryssarna bara sköt på stillastånde stridsvagnar, dom kunde nämligen inte se skillnad med den dåliga optiken utan förutsatte att dom stillastående var tyska. Då blev det ett populärt trick att ansluta sig till kön av T-34or och skjuta bort dom sista vagnarna, detta trick upptäcktes inte av ryssarna eftersom vagnchefens sikte på T-34 bara såg i en trång sektor framåt.

Slaget gick till så att omkring 75 tyska vagnar stod utanför staden Prochorovka, en heterogen samling av PzIII, PzIV och StuGIII ryssarna 5 gardesarmen var på väg till staden i en lång kolonn, när chefen för förbandet fått ihop omkring 30 vagnar skickade han ut dom mot tyskarna som sköt sönder allihop sen skickades nästa 30 ut osv. detta fortgick tills 5 gardesarmen hade förlorat över 330 av sina omkring 500 vagnar då någon högre upp i ryssarnas hirearki upptäckte vad som var på gång och satte stopp för slakten. Tyskarnas förluster inskränkte sig till c:a 25 vagnar.

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2013-08-04 19:45 #13 av: Zepp

Jodå det var Ryssarnas version jag angav!

Sen om den var efterkonstruktioner eller ej har jag svårt att avgöra.

Vet att jag läst att de angav att man var tvungen att vara 4 st T34or för att angripa en Tiger, Amerikanarna hade en liknande doktrin för Sherman där de angav att de behövde vara 5.

Och aldeles riktigt det fanns inga Tiger vid Kursk eller iallafall få, för det vara Panther och Elephant som var de ny supervapnen som skulle vända krigslyckan vid östfronten!

Man såg taskigt i alla vagnar även de tyska, skillnaden var enligt uppgift att den tyska vagnschefen satt på en höjosänkbar stol och ofta satt med luckan öppen och huvudet fritt ovanför.

Det gick inte på 34orna då luckan öppnades framåt och stod upp som ett skydd vid evakuering.. senare modeller fick 85mm kanon och siktkupol för vagnschefen med sikt i 360 grader.

Sen finns det många versioner om hur slaget vid Prochorovka gick till.

Många nämner det som ett rekonterslag, för ryssarna var i färd med en motoffensiv?

Såg senast i går en dokumentär.. där beskrivs det oxå så som jag läst om det!

 http://www.youtube.com/watch?v=M9iiCuocNqg

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.